DOCUMENT / Comisia Europeană: Creșterea economică a României s-a intensificat în 2017, PIB-ul real crescând cu 6,9%

Conform documentului publicat de Comisia Europeană joi, 3 mai, în legătură cu principalele concluzii pentru Romania din cadrul previziunilor economice de primăvară, creșterea economică a României sa intensificat în 2017, PIB-ul real crescând cu 6,9%. Principalul motor al creșterii a continuat să fie consumul privat, care sa extins cu aproximativ 10% în termeni reali.

Cresterea PIB-ului real a continuat si in 2017, determinata de cresterea consumului privat, impulsionat la randul sau de o politica fiscala expansionista. Se estimeaza ca cresterea PIB-ului real va incetini in 2018, dar va ramane robusta.

CE Crestere Economica RomaniaPiata muncii se asteapta sa ramana rigida pe parcursul orizontului de prognoza. Inflatia a crescut la sfarsitul anului 2017 si prognoza arata ca va continua sa creasca, in continuare, in 2018, inainte de a se tempera, intr-o oarecare masura, in 2019. Se preconizeaza ca deficitul bugetar va creste semnificativ, in mare parte din cauza majorarilor salariale din sectorul public.

Acestea sunt principalele concluzii pentru Romania din cadrul previziunilor economice de primavara, publicate de Comisia Europeana joi, 3 mai.

Pierre Moscovic CEPierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vami, a afirmat: „Europa se bucura in continuare de o crestere economica solida, care a ajutat la reducerea somajului la cel mai mic nivel din ultimii zece ani. Investitiile sunt in crestere, finantele publice se imbunatatesc, iar deficitul public din zona euro urmeaza sa scada la doar 0,7% din PIB in acest an. Cel mai mare risc pentru aceasta perspectiva optimista este protectionismul, care nu trebuie sa devina noua norma, deoarece nu ar face altceva decat sa ii afecteze pe aceia dintre noi pe care trebuie sa ii protejam.”

Pe ansamblul Uniunii, ratele de crestere inregistrate in UE si in zona euro au depasit asteptarile din 2017, atingand cel mai inalt nivel din ultimii 10 ani, si anume 2,4%. Se asteapta ca aceasta crestere sa isi mentina ritmul sustinut in 2018 si sa incetineasca usor in 2019, rata ei fiind estimata la 2,3% si, respectiv, la 2,0% atat in UE, cat si in zona euro. Consumul privat este in continuare puternic, iar exporturile si investitiile au inregistrat cresteri. Rata somajului continua sa scada, situandu-se in prezent aproape la nivelurile din perioada anterioara crizei.

Economia este insa mai expusa factorilor de risc externi tot mai puternici si cu un caracter negativ mai pronuntat. O crestere economica solida favorizeaza reducerea in continuare a deficitului si a datoriei publice, precum si o imbunatatire a conditiilor de pe piata muncii.
In prezent, deficitul consolidat pentru zona euro este mai mic de 1% din PIB, preconizandu-se ca, in cursul acestui an, va scadea sub 3% in toate statele membre din zona euro.

Puteti consulta documentele privind România aici

document CE
https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/economy-finance/ecfin_forecast_spring_030518_ro_en.pdf

 

 

 

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare