joi, februarie 22, 2024

Doi foşti deţinuţi din Guantanamo s-au întors în Afganistan

Doi foşti deţinuţi afgani din închisoarea militară americană Guantanamo s-au întors luni în Afganistan, la peste 20 de ani de la arestarea lor, informează AFP, citată de Agerpres.

Abdul Karim şi Abdul Zahir au aterizat la bordul unui avion pe aeroportul din Kabul, luni dimineaţa, dinspre Oman, unde fuseseră transferaţi în 2017 şi plasaţi în reşedinţă supravegheată, au anunţat fiul celui de-al doilea, Mohammad Osman, şi membri ai personalului aeroportuar.

Cei doi foşti deţinuţi au fost sustraşi de autorităţi privirilor presei şi mulţimii care s-a adunat la aeroport pentru a-i întâmpina, unele persoane având în mână buchete de flori.

Abdul Zahir ajunsese în 2002 în controversatul centru american de detenţie de la Guantanamo, deschis pe insula Cuba, după atentatele din 11 septembrie 2001, în cadrul „războiului împotriva terorismului”, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Interne afgan, Abdul Mateen Qani, şi unor documente americane.

Abdul Karim a fost transferat acolo un an mai târziu, după ce se aflase în detenţie în Pakistan, apoi predat autorităţilor americane.

Cei doi erau sub supraveghere de şapte ani în Oman, fără a avea dreptul de a călători, a precizat Abdul Mateen Qani, duminică, pe platforma X.

„Datorită eforturilor Emiratului islamic al Afganistanului, restricţiile impuse au fost ridicate şi ei se vor întoarce în ţara lor natală”, a adăugat el.

Înainte de sosirea lor, panouri pentru întâmpinarea celor doi au fost plasate de-a lungul drumului dinspre aeroport spre Kabul şi a fost desfăşurat un puternic dispozitiv de securitate.

La ora actuală, a mai rămas un singur deţinut afgan la Guantanamo. Muhammad Rahim a ajuns acolo în martie 2008. El a fost acuzat de CIA că este un asociat apropiat al liderului Al-Qaida, Osama Bin Laden. Familia a cerut eliberarea lui în noiembrie.

În închisoarea din Guantanamo s-au aflat până acum 780 de deţinuţi. Ea a căpătat un trist renume pentru faptul că deţinuţii săi cei mai importanţi erau ţinuţi în cuşti şi metodele de interogare brutale, calificate de mulţi drept tortură.

De-a lungul anilor, majoritatea deţinuţilor au fost eliberaţi, dintre care unii membri ai guvernului taliban, la putere în Afganistan.

Administraţia Biden a lucrat recent pentru a reduce numărul de deţinuţi din Guantanamo, cu obiectivul de a închide la un moment dat închisoarea.

sursa – AGERPRES

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner