Doina Pană: Avem o țară binecuvântată de Dumnezeu – suntem beneficiarii unei rețele uriașe de apă!

“Apa – sursă de viață și civilizație, componentă a mediului, element esențial pentru o dezvoltare durabil” a fost tema unei conferinţe internaţionale care s-a desfăşurat duminică, la Bistrița, deschisă de moderatorul Răzvan Dumitrescu, și la care au participat – Doina Pană, deputat și fost ministru al Apelor și Pădurilor, Adrian Mlădinoiu, secretar de stat în Secretariatul General al Guvernului, deputatul Daniel Suciu și o serie de specialiști din domeniu.

Fostul ministru Doina Pană a vorbit despre oportunitățile pe care le aduce existența apei, dar și despre pericolele ei.

“Aș începe prin o cugetare – România este o țară binecuvântată de Dumnezeu, din multe motive.

Nu întâmplător i se mai spune și Grădina Maicii Domnului. Pe lângă aurul galben avem și aurul verde și avem aur albastru: apă.

  • Suntem beneficiarii unei rețele uriașe de apă și când spun asta nu mă refer doar la faptul că avem de la râuri, Dunăre și Marea Neagră, avem și lacuri naturale, izvoare termale, avem o resursă uriașă.

Spre deosebire de aurul galben pe care până acum nu ne-am prea priceput să îl valorificăm, atât pădurea care ne dă oxigenul, cât și apa, au un rol economic, ecologic și social. Depinde de noi cât de bine știm să gestionăm aceste roluri și să le îmbinăm. Apele generează bunăstare, dacă știi să te apleci asupra lor, dar generează și pericole, și ești obligat să te apleci asupra lor”, a declarat Doina Pană.

Potrivit fostului ministru, se poate genera bunăstare printr-un sistem de irigații, prin zone de agrement, prin canale navigabile, prin pescuit industrial și nu numai sportiv.

„Apa aduce și pericole. Eu am făcut afirmația că nici inundațiile nu mai sunt ce au fost. Și s-a demonstrat că așa este. Avem un sistem de îndiguire foarte bun care se referă la râuri și la Dunăre. Dar inundațiile din ultimii ani, generate de schimbările climatice, evident, apar din cauza unor scurgeri de pe versanți, pârâiașe mici….De cele mai multe ori trebuie să facem breșă într-un dig ca să intre apa în râu. Nici ploile nu mai sunt ce au fost.

Dacă un debit normal înseamnă 40 l/mp, în ultimii ani avut debite de peste 200 l/mp. Pentru aceasta nu există o strategie nici măcar internațională”, a mai spus Doina Pană.

Deputatul Daniel Suciu a subliniat importanța investițiilor în realizarea rețelei de apă și canalizare din Bistrița-Năsăud, precizând că, în scurt timp, județul va avea 95% din populație racordată la apă și 75% la rețeaua de canalizare.

conferinta-nationala Apa – sursă de viață și civilizație
sursa foto: observatorbn.ro

„Ați venit în județul în care, în ultimii șase ani s-au promovat, s-au încheiat, sunt în curs de executare proiecte în valoare de peste un miliard de euro, iar o parte foarte importantă din acest miliard de euro are legătură cu apa.

Dacă vine vorba de Parlamentul României, de colaborarea dintre Parlament și Guvern, de ceea ce înseamnă legislație în domeniul apelor, vreau să vă asigur ne interesează expertiza celor din sală care implementează proiecte în domeniu, mă interesează un dialog. Sunt un om care va transpune în legislație tot ceea ce este nevoie”,  a spus Daniel Suciu, care nu a uitat să sublinieze că ultimii doi miniștri ai Apelor și Pădurilor sunt din Bistrița-Năsăud.

sursa: observatorbn.ro

 

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare