Modificarea Constituției în sensul redefinirii familiei nu reprezintă un demers antieuropean, așa cum afirmă cei care – din neștiință sau rea-voință – manipulează astfel opinia publică, a subliniat joi deputata PSD Doina Pana.
- Forma actuală din Constituția României prevede:
„Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.
- Forma propusă pentru aprobare prin referendum:
„Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.
”Este o cerere exprimată de peste 3 milioane de români care nu poate fi ignorată și care vizează un scop final de o importanță specială pentru societatea românească – introducerea în Constituţie a unor prevederi care să blocheze orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de acelaşi sex. Este cea mai democratică formă posibilă de exprimare a voinței poporului român într-o chestiune de o profunzime spirituală deosebită.
Nu va fi un vot pentru sau împotriva cuiva, pentru sau împotriva unor categorii de persoane. Va fi un vot despre cum ne dorim să arate societatea în care trăim”, a subliniat fostul ministru într-o postare pe Facebook.
Doina Pană subliniază că referendumul pentru familie nu este o incitare la ură, la violenţă, la homofobie, ci este vorba doar de apărarea unor valori morale şi a unor principii.
“Modificarea Constituției în sensul redefinirii familiei nu reprezintă un demers antieuropean, așa cum afirmă cei care – din neștiință sau rea-voință, manipulează astfel opinia publică. Le reamintesc, celor care se erijează ca apărători ai valorilor europene, argumentul istoric: Uniunea Europeană a fost fondată de creștin democrație, iar comunitatea europeană are la bază valorile Europei creștine. Moștenirea creștină nu poate fi separată de proiectul european, nici negată. Le reamintesc, de asemenea, că există un proiect legislativ privind parteneriatul civil care include comunitatea LGBT.
Referendumul din octombrie nu are nimic de-a face cu negarea drepturilor patrimoniale și nepatrimoniale ale comunității LGBT ci cu afirmarea clară a identității creștine”, a adăugat deputata.
https://www.facebook.com/GrupPSD/posts/2397831040443917?__tn__=K-R
Celor care contestă acest referendum spunând că nu îndeplinește standardele democrației liberale, social-democrata le reaminteşte că astfel de referendumuri au avut loc și în SUA (anii 2003-2004), Irlanda în 2016 şi o consultare populară a avut loc în Australia în 2017.
“Este complet falsă afirmația că acest referendum este făcut de PSD și că PSD încearcă să se folosească de el. Revizuirea Constituției a fost declanşată de persoane private în toamna anului 2015, când premier era Victor Ponta şi a fost înregistrată în Parlament în mai 2016 când premier era Dacian Cioloş
Reiterez faptul că este o cerere exprimată de peste 3 milioane de români care nu poate fi ignorată. La referendum vom afla decizia poporului român!”, a declarat Doina Pană.