Dolj: Proiecte europene de peste 3,5 milioane euro pentru şapte firme din Oltenia

Directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia, Marilena Bogheanu, a semnat, luni, împreună cu reprezentanţi a şapte firme din regiune, contracte de finanţare prin POR 2014-2020 în valoare de peste 3,5 milioane de euro pentru extinderea capacităţilor avansate de producţie şi dezvoltarea serviciilor.

Proiectele contractate vizează investiţii în achiziţia de echipamente performante, fabricarea subansamblurilor electronice, a mobilei pentru birouri şi magazine, echipamentelor de ridicat şi manipulat, altor maşini şi utilaje de utilizare generală, a remorcilor pentru transportul de mărfuri, construirea unui service auto, producţia de caroserii pentru autovehicule, întreţinerea şi repararea autovehiculelor.

‘Într-o perioadă incertă pentru o mare parte a mediului de afaceri, având în vedere contextul economic dificil cauzat de pandemie, Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020 continuă să sprijine dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii, creând astfel premisele necesare creşterii competitivităţii economiilor regionale şi naţionale. Mediul de afaceri din regiune a fost întotdeauna una dintre priorităţile noastre. Am depus toate eforturile pentru a sprijini întreprinderile mici şi mijlocii în proiectele lor de dezvoltare şi creştere, cu atât mai mult în această perioadă extrem de dificilă. Mulţi se străduiesc să supravieţuiască, mulţi caută să se reinventeze sau să se dezvolte pentru a fi în pas cu cerinţele pieţei. Este o sumă importantă atrasă prin POR 2014-2020, care cu siguranţă va contribui decisiv la dezvoltarea societăţilor. Vreau să îi asigur pe toţi beneficiarii de întreaga noastră susţinere şi de aceeaşi deschidere faţă de nevoile lor’, a declarat Marilena Bogheanu în cadrul unei conferinţe de presă.

Reprezentanţii firmelor beneficiare ale contractelor de finanţare au afirmat că una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă în procesul de producţie este lipsa forţei de muncă calificate.

Ion Pravăţ, administratorul SC PRODAL P.2003 SRL din Slatina, societate din domeniul metalurgic care toarnă piese din aluminiu sub presiune, a afirmat că prin proiectul cu o valoare nerambursabilă de 534.003,75 de euro va diversifica producţia prin dotarea cu echipamente tehnologice moderne, cu un program informatic şi cu un sistem fotovoltaic.

‘Acest proiect este pentru creşterea a productivităţii şi a competitivităţii produselor, care are piaţă de desfacere în Italia, Olanda, Elveţia şi România, iar utilajele sunt rezolvarea problemei generate de lipsa forţei de muncă, pentru că nu mai este forţă de muncă specializată în domeniu şi pentru acest lucru aceste utilaje sunt complet automatizate şi robotizate. Trecem printr-o perioadă dificilă în ceea ce priveşte forţa de muncă: sunt nevoit să iau persoane necalificate şi să încerc să calific la locul de muncă. Fac şi anumite cursuri cu ei, pentru a învăţa domeniul metalurgic, pentru că nu este simplu să torni o piese de aluminiu sub presiune: sunt utilaje nu foarte simple, cu echipament electric, electronic, hidraulic şi mecanic, deci trebuie să înveţe toate aceste aspecte şi este foarte greu. La ora actuală este o criză de personal’, a spus Ion Pravăţ.

Acesta mai susţine că şi la acest capitol este foarte dificil cu concurenţă cu cele şase multinaţionale mari din Slatina, iar liceele de profil nu sunt interesate de parteneriate cu firmele mai mici.

‘Am încercat să demarez un parteneriat cu şcolile de profil, dar directorii de liceu nu sunt interesaţi de parteneriat cu firme mai mici, cum suntem noi care avem 50 de salariaţi, pentru că ei au contracte cu firmele mari. Din acest motiv, pe noi liceele de specialitate nu ne bagă în seamă. Am încercat să aduc şi din afară, dar firmele care fac recrutările din afară nu sunt foarte serioase’, a mai spus directorul societăţii.

O altă firmă care a semnat contract de finanţate prin POR este Pop Industry SRL din Slatina, care activează în domeniul remorcilor auto şi containerelor şi care anul trecut a construit cele trei spitale modulare – la Bucureşti, Timişoara şi Constanţa. Valoarea contractului este de 887.304,47 de euro şi ca obiectiv general îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderii în domeniul fabricării remorcilor pentru transportul de mărfuri şi diversificarea activităţii unităţii existente, prin produse care nu au mai fost anterior fabricate în unitate.

Societatea Pop Industry SRL, este una din cele mai vechi şi mari fabrici de remorci auto din Romania. Cu o experienţă importantă în domeniul structurilor auto, Pop Industry SRL produce remorci pentru orice tip de utilizare: remorci monoax, remorci atv, transport moto s.a.

‘În domeniul remorcilor auto şi containerelor suntem lideri de piaţă, avem o cotă foarte bună şi la export, suntem unul dintre puţinii producători români care exportă un vehicul complet în Europa. Producem în jur de 5.000 de remorci pe an, toată gama de la 750 kg până la 20 de tone, avem o gamă foarte diversificată, acoperim toate cerinţele pieţei şi pentru persoane particulare şi pentru diferite firme. Exportăm în Germania, Franţa, Anglia, Austria, ţări cu tradiţie în domeniu şi ne propunem să intrăm în top 10 producători europeni de remorci, cu ajutorul noilor investiţii în echipamente care cresc productivitatea şi gradul de modernitate al produsului. Pe parte de containere, anul trecut am fost un partener important al Ministerului Apărării Naţionale, am realizat trei spitale modulare în trei luni: la Bucureşti, Timişoara şi Constanţa. Avem un plan să ne aliniem unui trend de a face şi case din containere care reprezintă o tendinţă în acest domeniu, mai avem un plan şi dacă vor fi fonduri, vom aplica. (…) Tendinţa mondială este automatizarea şi robotizarea, avem un parteneriat cu liceele tehnice, suntem încântaţi de anumiţi copii care vin la noi şi se arată interesaţi să înveţe, există nişte contracte cu părinţii, dar din păcate la finalul proiectului nimeni nu îţi garantează că acei copii vor veni să lucreze la tine’, a spus Dumitru Popescu, reprezentantul firmei Pop Industry SRL din Slatina.

Celelalte contracte vizează: ‘Extinderea activităţii cu producţia de subansamble electronice a SC Guv Electronics Prod SRL’, un proiect cu o valoare nerambursabilă de 430.559,56 de euro; ‘Creşterea competitivităţii societăţii Cosmopolymer SRL prin achiziţia de utilaje performante’, proiect cu o valoare nerambursabilă de 954.938,71 de euro care are ca obiectiv general dotarea cu echipamente pentru fabricarea mobilei, inclusiv instrumente de comercializare on-line; ‘Creşterea competitivităţii societăţii Svijic V.D. Prest SRL prin achiziţie de echipamente performante’, printr-un proiect de 265.164,42 de euro pentru consolidarea societăţii pe piaţa de profil a fabricării mobilierului la comandă şi crearea unui brand; ‘Dotarea Metal Techniks SRL’, proiect cu o valoare nerambursabilă de 255.163,07 de euro prin care se vor achiziţiona utilaje şi softuri în domeniul producţiei de instalaţii de ridicat şi manipulat şi elevatoare mobile. De asemenea, societatea 2M PULSAUTO SRL accesează fonduri nerambursabile în valoare de 197.620,13 euro pentru proiectul ‘Construire service auto prin extindere construcţie existenta’ prin care doreşte să construiască un imobil cu suprafaţă de 534,93 de mp cu destinaţia de service-auto şi dotarea cu echipamente.

Potrivit directorului ADR Oltenia, prin cele şapte proiecte semnate în cadrul POR 2014-2020 vor fi create 19 locuri de muncă în Regiunea Sud-Vest Oltenia.

Până la această dată, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, în regiunea Sud-Vest Oltenia, au fost semnate 897 de contracte de finanţare, cu o valoare nerambursabilă de 1,7 miliarde de euro.

Sursa: PRESSONLINE

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare