Două legi ale USR care vizează debirocratizarea mediului de afaceri, adoptate de Parlament

Două proiecte utile mediului de afaceri românesc au fost adoptate, astăzi, de Camera Deputaților, la inițiativa USR. Pentru a intra în vigoare, ele mai trebuie doar să fie promulgate.

Cele două proiecte debirocratizează antreprenoriatul din România și fac parte din pachetul de șapte proiecte depus în luna iulie 2020 de deputatul USR Claudiu Năsui.

România este pe ultimele locuri în Europa în ceea ce privește ușurința de a derula o afacere, în general, statul preferând să îngroape antreprenorii în hârtii, să le dea tot felul de obligații și, evident, să-i amendeze dacă nu le îndeplinesc. Multe dintre aceste obligații sunt imposibil de îndeplinit în același timp, orice control te poate găsi cu ceva și tocmai aceasta este problema. Noi avem instituțional, ca stat, optica potrivit căreia orice antreprenor este un potențial infractor și trebuie tratat ca atare și asta trebuie să se schimbe. Antreprenorii trebuie să-și petreacă mai puțin timp cu birocrația și să aibă mai mult timp pentru afacerile lor, pentru a crea valoare adăugată, pentru că, până la urmă, tot ce vedem în jur, de la salarii și pensii la investiții publice și subvenții, totul se plătește din banii oamenilor care muncesc, care întreprind, care crează locuri de muncă, care plătesc taxe și impozite”, a declarat deputatul USR Claudiu Năsui.

Unul dintre proiecte abrogă Legea nr. 12/1990, care instituia obligația depunerii declarației privind adaosul comercial, o lege arhaică, adoptată în 1990, când statul controla încă prețurile din economia socialistă.

Al doilea proiect modifică Legea societăților comerciale, adoptată tot în 1990, în sensul eliminării acțiunii în opoziție a ANAF, permițând astfel funcționarea mai ușoară a firmelor.

În România, avem o procedură care se numește acțiunea în opoziție, pe care ANAF o poate face la transferul de părți sociale, o procedură foarte anevoioasă, care este folosită abuziv de multe ori. Pentru câțiva lei se poate întârzia până la 6 luni transferul unor părți sociale. Și este și foarte ușor de ocolit de către cineva care chiar vrea să facă ceva imoral. Acest gen de prevederi sunt, în general, prevederi care fac rău la 99% din economie, sub ideea de a încurca puțin câțiva evazioniști, care oricum nu sunt încurcați, ei oricum se descurcă să dea tunurile pe care le dau. Dacă ne uităm la istoricul legislativ, ori de câte ori au fost înăsprite prevederile și a fost adăugată birocrație suplimentară, nu a funcționat, tot în antreprenorii onești am dat și, evident, economia nu a avut decât de suferit, la fel bugetul de stat”, a mai declarat deputatul USR Claudiu Năsui.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare