În ședința de Guvern de ieri, 30 ianuarie 2019, au fost adoptate două proiecte foarte importante – Programul „gROwth – investim în copii, investim în viitor” și documentul prin care România își ia angajamentul de a adera la moneda euro în anul 2024, la nici un an de când Liviu Dragnea le-a anunțat și asumat la Congresul PSD.
Aceste două proiecte sunt importante atât pentru România cât și pentru PSD, din punct de vedere politic.
Să ne reamintim că la Congresul PSD din primăvara lui 2018, Liviu Dragnea le-a anunțat și asumat public, punctând mai ales pe aceste două direcții:
- Programul – gROwth și moneda euro în anul 2024 – iar la nici un an, Dăncilă le-a aprobat.
Sunt foarte importante pentru PSD, pentru că, în contextul Programului de guvernare cu care PSD-ul a câștigat alegerile sau a asumării de către Dragnea a acestor programe la Congresul PSD din 2018, aceștia (PSD-iștii) vor putea veni la următoarele alegeri, sau chiar Liviu Dragnea, într-o eventuală candidatură la Președinție, să spună – acesta a fost Programul de Guvernare sau Programele pe care eu le-am anunțat iar acestea sunt rezultatele, atât am îndeplinit din Programul asumat și votat.
Dacă până atunci, majoritatea punctelor prezentate de Dragnea în fața psd-iștilor de la Congresul din primăvara anului trecut sunt în implementare sau adoptate, este un atu foarte important în tot ceea ce însemnă bătălia electorală și consolidarea poziției șefului PSD în fruntea partidului.
- Vă prezint în continuare, ce spunea și-și asuma liderul PSD, Liviu Dragnea în 2018 și, la nici un an, ce proiecte a adoptat Guvernul, pentru a observa exact despre ce discutăm din punct de vedere politic, administrativ și guvernamental.
Ce a declarat Liviu Dragnea în 2018 la Congresul PSD:
”Avem un proiect mai amplu pentru romani: Proiectul gROwth, care pe lângă creșterea veniturilor are în vedere multe alte măsuri pentru români.”
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a prezentat, în cadrul Congresului PSD, marele proiect de țară, în viziunea PSD.
Acesta s-a numit ”gROwth” și, conform lui Dragnea, era prezentat ca o foaie de parcurs pentru ceea ce trebuie să facă statul pentru un cetățean de la naștere și până la finalul vieții.
”Avem un proiect mai amplu pentru romani: Proiectul gROwth, care pe lângă creșterea veniturilor are în vedere multe alte măsuri pentru români.
Proiectul pe care îl propun astăzi are în vedere crearea unor condiții adecvate pentru creșterea copiilor celor care muncesc.
- Proiectul gROwth: crearea unor condiții adecvate pentru creșterea copilului, grădinițe cu program prelungit, after-school în toate școlile din România si nu numai.”, declara Dragnea la Congresul PSD în 2018.
În ședința de Guvern de ieri, 30 ianuarie 2019, a fost adoptat Programul „gROwth – investim în copii, investim în viitor”
Guvernul a stabilit ieri, printr-un Memorandum, instituirea schemei de minimis privind Programul „gROwth – investim în copii, investim în viitor”, prin care va susține construirea, amenajarea și dotarea a 1000 de grădinițe cu profil sportiv.
Schema de ajutor, cu un buget total de 500 de milioane de euro, are caracter multianual şi se derulează până la 31 decembrie 2020, cu posibilitatea de prelungire în raport cu reglementările europene.
Finanțarea va începe în acest an și va fi inclusă în bugetul pentru 2019. Se pot emite acorduri pentru finanţare până la sfârșitul anului viitor, în limita creditelor de angajament aprobate anual prin legea bugetului de stat pentru acest program, iar plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2019-2022.
- Sprijinul va consta, în principal, în ajutor de minimis de până la 500.000 euro din cheltuielile eligibile, pentru construcţia şi/sau înfiinţarea, amenajarea şi dotarea grădiniţelor cu profil sportiv. Acest ajutor va fi plătit investitorului după terminarea lucrărilor şi obţinerea autorizaţiei de funcţionare provizorie de la Ministerul Educaţiei Naţionale.
De asemenea, sprijinul implică și o garanţie acordată de stat de maxim 50% din valoarea creditului contractat de investitor, cu condiţia ca aceste credite să finanţeze exclusiv cheltuieli eligibile aferente proiectului.
Schema de ajutor de stat se adresează persoanelor juridice de drept privat, inclusiv organizaţii neguvernamentale, asociaţii, fundaţii, federaţii și cluburi sportive.
Beneficiarii ajutorului de stat au o serie de obligaţii, în calitate de întreprinderi cărora le-a fost încredințat serviciul public. Astfel, trebuie să asigure locuri gratuite pentru o perioadă de 4 ani de la obţinerea autorizaţiei de funcţionare pentru construcţia de grădiniţe cu profil sportiv, într-o cotă procentuală de:
- cel puţin 8% din numărul total de preşcolari înmatriculaţi, în cazul celor care au primit ajutor pentru construcţia de grădiniţe cu profil sportiv.
- cel puţin 4% din numărul total de preşcolari înmatriculaţi, în cazul celor care au primit ajutor pentru înfiinţarea, amenajarea şi dotarea grădiniţelor cu profil sportiv.
Gratuităţile vor fi acordate pentru copiii cu familii care au un venit salarial pe persoană sub salariul minim brut, la momentul depunerii cererii de înscriere. Copii cu dizabilităţi vor avea prioritate la înscrierea pe locurile gratuite.
De asemenea, beneficiarii schemei de ajutor trebuie să faciliteze accesul copiilor la aceste gradinițe prin stabilirea unor tarife mai reduse, corelate cu costul standard pentru fiecare preşcolar stabilit prin legislație și, totodată, să asigure un program prelungit de activitate zilnică, precum şi funcţionarea gradinițelor pe tot parcursul anului calendaristic, inclusiv pe perioada vacanţelor.
O altă obligație se referă la menţinerea activității în grădiniţele cu profil sportiv realizate prin acest program cel puţin 10 ani de la obţinerea autorizaţiei de funcţionare.
Congresul PSD din 2018, la propunerea lui Dragnea, a votat „adoptarea euro“ până în 2024.
Liviu Dragnea, declara la Congresul PSD, că doar adoptând euro România ar putea sta la „masa bogaţilor“ – o sintagmă folosită de comentatorii sportivi români când echipele României ajung, din întâmplare în ultimul deceniu, să joace cu echipe de top din Europa.
„Vreau să lansăm şi aprobăm prin vot începerea dezbaterilor pentru cinci convenţii naţionale la care vor fi invitaţi să participe Preşedinţia, Banca Naţională a României, Academia Română, partidele politice, membrii universitari, sindicatele, patronatele şi nu în ultimul rând societatea civilă. Prima dintre ele este Convenţia naţională pentru adoptarea monedei euro până în 2024“, a spus Dragnea într-un discurs de o oră şi jumătate ţinut la Sala Palatului.
- „Există şi riscuri şi trebuie să le analizăm şi să le prevenim cu atenţie“, a spus Dragnea, dar, a adăugat el, „trebuie să privim cu curaj şi să înţelegem că este un pas obligatoriu şi singura şansă ca România să se poată aşeza la masa bogaţilor din Europa“.
Premierul a anunţat, ieri, 30 ianuarie 2019, planul naţional de adoptare a monedei euro în 2024
Am pus în oglindă aceste măsuri asumate de Dragnea în 2018 și pe cele adoptate în 2019 de Guvern, pentru a înțelege de ce, în acest moment, premierul Viorica Dăncilă este încă premierul României și Liviu Dragnea este încă președintele PSD.
- Dăncilă este și poate rămâne premierul României atâta timp cât îndeplinește ceea ce și-a asumat Dragnea la Congresul PSD din 2018 și în alegerile parlamentare din 2016, iar Dragnea este și poate rămâne șeful partidului atâta timp cât aceste măsuri asumate în fața PSD sunt îndeplinite.
Dacă așa vor sta lucrurile în ceea ce privește guvernarea, iar Dăncilă nu prinde aripi de vedetă sau de important om politic, peste ceea ce este, atunci proiectele, programul de guvernare și alianța PSD-ALDE va merge în continuare.
Iulian Ionescu