Douăsprezece state membre ale Uniunii Europene, între care şi România, au cerut Comisiei Europene să creeze o alianţă industrială pentru reactoare nucleare modulare mici (SMR), într-o scrisoare comună obţinută şi publicată vineri de site-ul Contexte şi confirmată de AFP.
În scrisoarea comună, Bulgaria, Croaţia, Finlanda, Franţa, Ungaria, Olanda, Polonia, Republica Cehă, România, Slovacia, Slovenia şi Suedia au cerut executivului comunitar crearea unei „alianţe industriale la scara UE”, adăugând că iniţiativa ar urma „să stimuleze investiţiile în capacităţile SMR europene şi dezvoltarea unui lanţ de valoare european”.
Această alianţă ar permite consolidarea „suveranităţii noastre energetice şi competitivităţii industriei noastre”, au estimat reprezentanţii statelor membre.
Acestea au mai apreciat că susţinerea Comisiei Europene este „necesară” pentru „a se asigura că aceste proiecte inovatoare beneficiază de legislaţia europeană existentă şi viitoare”.
Forumul european pentru energie nucleară – care va avea loc la Bratislava, în Slovacia luni şi marţi – „ar fi ocazia de a ne angaja în această direcţie”, au apreciat semnatarii.
„Franţa a fost la iniţiativa unei scrisori semnate de 12 miniştri europeni către Comisia Europeană”, a declarat pentru AFP cabinetul ministrului pentru tranziţie energetică, Agnes Pannier-Runacher.
Această alianţă europeană pentru SMR ar servi de asemenea la „consolidarea industriei nucleare europene şi a securităţii aprovizionării şi competitivităţii europene”, a adăugat el.
În mai anul trecut, cele 12 state s-au reunit la Paris cu Belgia şi Estonia, împreună cu care formează o alianţă a ţărilor europene pro-nucleare, precum şi cu Italia şi Regatul Unit, pentru a stabili o foaie de parcurs pentru dezvoltarea energiei nucleare.
Pentru a decarboniza industria, Comisia Europeană s-a declarat favorabilă reactoarelor nucleare de a 4-a generaţie, precum şi reactoarelor modulare mici, ambele în curs de dezvoltare.
Ţările semnatare au menţionat în scrisoarea lor că reactoarele modulare mici pot fi „o soluţie pentru producerea de electricitate fără energie fosilă în anii 2030”, dând asigurări că „energia nucleară ar putea furniza până la 150 de gigawaţi în UE până în 2050”, faţă de 100 GW în prezent.
Sursa AGERPRES