Dr. Valeriu Gheorghiță despre etapele vaccinării și efectele adverse

Fiecare etapă din campania de vaccinare are obiectivele sale, urmând ca prima etapă să protejeze sănătatea personalului medical şi social, pentru a avea o forţă de lucru care să asigure asistenţa medicală în momentul de faţă, a declarat dr. Valeriu Gheorghiţă, şeful Campaniei de vaccinare anti-COVID

„În etapa a doua, care vizează populaţia vulnerabilă, dacă vom avea un nivel de acoperire vaccinală foarte mare, nu vom mai înregistra cazuri forme severe, nu vom mai avea presiune pe sistemul medical şi nu vom mai înregistra decese, sau impactul acestora va fi mult diminuat. În ceea ce priveşte nivelul de acoperire vaccinală şi intenţia de vaccinare a populaţiei generale, cred că doar prin prezentarea clară, transparentă şi onestă a beneficiilor şi riscurilor oamenii vor putea decide în cunoştinţă de cauză ce doresc să facă„, a precizat dl Valeriu Gheorghiță.

Potrivit acestuia, efectele adverse generale constau în febră, dureri de cap, dureri musculare şi articulare.

Reacţiile adverse cele mai frecvente sunt de intensitate uşoară-medie: durere, disconfort, roşeaţă, tumefacţie la locul injecţiei. Se pot înregistra reacţii adverse generale: febră, dureri de cap, dureri musculare şi articulare. Au fost înregistrate câteva cazuri de reacţii adverse majore la persoane cu istoric alergic de şoc anafilactic„, a spus medicul.

Dr. Valeriu Gheorghiță estimează că etapa întâi de vaccinare se va termina la sfârşitul lunii ianuarie – începutul lunii februarie, iar vaccinarea oficialilor, a preşedintelui României, „va avea loc la momentul potrivit, în etapa corespunzătoare care prevede vaccinarea demnitarilor”.

 

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare