Drepturile unui cuplu de acelaşi sex, recunoscute de un tribunal din Coreea de Sud

Pentru prima dată, un tribunal sud-coreean a recunoscut marţi drepturile unui cuplu de acelaşi sex, într-o decizie istorică salutată de activişti drept o victorie importantă pentru drepturile LGBT+, relatează France Presse, scrie Agerpres.

Cazul, care va merge acum la Curtea Supremă, a fost iniţiat de So Seong-wook şi Kim Yong-min, doi bărbaţi care s-au căsătorit în 2019 într-o ceremonie neavând nicio valoare legală în ţară, conform legislaţiei sud-coreene care nu recunoaşte căsătoriile între persoane de acelaşi sex.

În 2021, So a dat în judecată serviciul public de asigurări de sănătate al ţării, National Health Insurance Service (NHIS, potrivit AFP), după ce beneficiile pentru partenerul său, înregistrat ca persoană dependentă, au fost întrerupte când NHIS a descoperit că So şi Kim formau un cuplu de acelaşi sex.

O instanţă inferioară a decis în favoarea NHIS în 2022.

Dar, într-un revers major, Înalta Curte din Seul a anulat marţi această decizie, ordonând serviciului de asigurări de sănătate să restabilească beneficiile lui Kim.

„Astăzi, drepturile noastre sunt recunoscute în sistemul juridic”, a spus Kim după audiere, potrivit agenţiei de presă sud-coreene Yonhap. „Aceasta reprezintă o victorie pentru toţi cei care doresc egalitate pentru cuplurile de acelaşi sex”, a adăugat el.

Instanţa nu a furnizat motive detaliate pentru decizia sa.

NHIS a declarat pentru AFP că va face recurs.

„Această hotărâre este semnificativă deoarece este prima decizie luată de un tribunal de orice nivel din Coreea de Sud recunoscând legal cuplurile de acelaşi sex”, a remarcat Jang Boram de la Amnesty International într-un comunicat.

În timp ce Coreea de Sud are încă „un drum lung (de parcurs) pentru a pune capăt discriminării (…), această decizie oferă speranţă că prejudecăţile pot fi depăşite”, a spus Jang Boram.

Seulul nu penalizează relaţiile între persoane de acelaşi sex, dar căsătoriile nu sunt recunoscute. Activiştii insistă demult asupra necesităţii unei legi împotriva discriminării pe baza orientării sexuale, dar niciun text nu a dus încă la un consens al parlamentarilor sud-coreeni.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare