Deputatul USR Cătălin Drulă acuză Guvernul că încalcă prevederile Codului fiscal prin ordonanţa privind unele măsuri fiscal-bugetare care se află pe ordinea de zi a şedinţei de luni a Executivului.
Fostul lider al USR a atras atenţia că, potrivit legii, este necesar un interval de minimum şase luni înainte de intrarea în vigoare a modificărilor la Codul fiscal, scrie Agerpres.
„Cum de se pot creşte taxele peste noapte? Răspuns: legal, constituţional nu ar trebui să se poată. Codul fiscal prevede un interval de minimum 6 luni înainte de intrarea în vigoare a oricărei modificări. Guvernul Ciolacu 2 şi-a dat derogare de la această prevedere, prin OUG-ul Austerităţii. O acţiune vădit neconstituţională. Nu poţi să ignori o lege-cadru când nu îţi convine. Nu aşa funcţionează un stat de drept. Nu e o surpriză. Ciolacu îşi continuă aceleaşi politici imorale, ilegale şi iresponsabile. Acum vedem şi de ce nu a vrut să ne arate acest proiect de OUG la negocieri. Este totuşi trist că face aceste acţiuni cu complicitatea PNL”, a scris Drulă, pe Facebook.
El a susţinut că premierul Marcel Ciolacu „va rămâne în istorie ca un criminal economic”, după ce „a distrus finanţele ţării în timp ce clientela de partid s-a umflat”. Conform reprezentantului USR, nota de plată va fi suportată de mediul privat „sufocat şi gâtuit de noi taxe”.
Cătălin Drulă a amintit că reprezentanţii PSD şi PNL au promis că în 2025 „nu va creşte nicio taxă”.
Fostul ministru al Transporturilor a invocat articolul 4 din Codul fiscal, conform căruia acest act normativ se modifică şi se completează prin lege, care intră în vigoare în termen de minimum şase luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Proiectul ordonanţei de urgenţă prevede că, prin derogare de la prevederile articolului 4 din Codul fiscal, modificările ar urma să intre în vigoare la data de 1 ianuarie 2025, a menţionat Drulă.
La rândul său, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, Cristian Ghinea, a reproşat Guvernului că a orientat „foarte mulţi” bani în „umflarea aparatului bugetar”.
„Marcel Ciolacu continuă să ne spună că deficitul bugetar enorm pe care îl are acum România a apărut aşa, din senin, ca un fenomen meteo neaşteptat, de parcă nu tot el ne-a dus la 9% cu cheltuielile lui iresponsabile. Mai mult, Ciolacu încearcă să ne convingă de faptul că, de fapt, deficitul ăsta l-a făcut ca să ne facă nouă un bine, probabil suntem şi nerecunoscători că astăzi suntem în pragul apocalipsei fiscale. Că, de fapt, el a făcut deficit ca să facă ‘investiţii’. E ca şi cum ai spune: ‘Domnule, eu am datorii mari la bancă, dar nu e nicio problemă, că mi-am cumpărat maşină, mi-am cumpărat palton, mi-am cumpărat căciula, mi-am cumpărat ţigări scumpe! Nu e niciun fel de problemă, că am făcut investiţii!’. Chestia asta este absurdă”, a scris Ghinea, pe Facebook.
El a reamintit că USR s-a opus Programului „Anghel Saligny”, pe motiv că „va duce bugetul în gard”. Potrivit lui Ghinea, autorităţile „au ratat” atragerea de fonduri europene, dar au crescut „iraţional” investiţii pe care nu le pot întreţine.
„Un guvern responsabil ştie că investiţiile trebuie să le prioritizezi, dacă ai mai puţini bani, nu să arunci banii pe fereastră în speranţa că îţi vor aduce voturi. Ei asta au făcut. Şi acum se plâng de greaua moştenire”, a adăugat reprezentantul USR.