Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Arad le va cere medicilor de familie să îi vaccineze anti-COVID-19 pe doritori chiar cu riscul de a risipi doze, să nu mai fie necesară formarea grupurilor de câte cinci persoane, număr egal cu cel al dozelor aflate într-un flacon de ser de la Johnson & Johnson.
În ultima perioadă, mulţi arădeni s-au plâns că au dorit să se vaccineze, dar când au mers la un medic de familie din lista celor care s-au înscris în campanie, au fost amânaţi, spunându-li-se că nu sunt suficienţi doritori pentru a fi deschis un flacon cu ser.
‘Am sunat la vreo 15 medici, dorind să mă vaccinez cu doza unică de la de la Johnson, pentru că urmează să plec în vacanţă în străinătate. Toţi medicii m-au refuzat, au spus că mă pun pe o listă, dar că pot aştepta şi o săptămână până când vor face un grup de cinci persoane ca să poată folosi acel flacon cu mai multe doze. Cred că e o problemă reală, la care autorităţile nu au găsit o soluţie, iar mulţi oameni care vor cu adevărat să se vaccineze nu pot să o facă, renunţă când văd că sunt puşi în aşteptare’, a spus o arădeancă care a întâmpinat dificultăţi, Violeta Ungurean.
Preşedintele Societăţii Medicilor de Familie din Arad, Adrian Dărăbanţiu, este unul dintre medicii care a administrat cele mai multe doze de vaccin, aproximativ 700. El a declarat, pentru AGERPRES, că, în ultimele săptămâni, foarte puţini oameni mai vor să se vaccineze şi ‘marea majoritate sunt cei care au nevoie de certificatul digital european, pentru că merg în vacanţă în altă ţară’.
‘Se aşteaptă câteva zile pentru a forma un grup. Le luăm oamenilor numerele de telefon, îi punem pe o listă şi îi tot sunăm pentru a ne asigura că nu s-au răzgândit, pentru a avea cu certitudine grupul. Din păcate, unii renunţă, de aceea trebuie să mai avem şi o rezervă de persoane interesate’, a spus Dărăbanţiu.
El a declarat că mulţi medici de familie fac în continuare eforturi pentru a-i convinge pe oameni să se vaccineze, deşi nu au primit încă bani pentru activitatea suplimentară pe care o desfăşoară.
‘De când a început campania, niciun medic de familie nu a primit vreun ban pentru campania de vaccinare. Ministerul Sănătăţii se face că a uitat de această obligaţie. Cu toate acestea, un medic care vrea să vaccineze, o face şi îi convinge pe oameni, pentru că o pandemie nu se poate încheia altfel decât prin vaccinare’, a spus Adrian Dărăbanţiu.
Şeful DSP Arad, Horea Timiş, a declarat, pentru AGERPRES, că le va cere medicilor de familie să nu mai ţină cont de formarea grupurilor de persoane, ci să vaccineze pe oricine.
‘Flaconul cu ser odată deschis este valabil şase ore, iar medicii trebuie să aibă cinci pacienţi disponibili pentru administrarea dozelor. Cu toate acestea, având în vedere că este foarte greu să formeze grupurile, le vom cere să nu mai ţină cont de riscul de a se risipi doze de vaccin. Oamenii care aleg să se vaccineze trebuie să beneficieze de asta imediat, să nu mai fie puşi în aşteptare, pentru că mulţi se vor răzgândi. Oricum, doze de vaccin se pierd în cele din urmă în toată ţara. Vom lua în discuţie şi comunicarea dintre medici, să fie mai bună, pentru a-şi redirecţiona pacienţi unul altuia, acolo unde se poate’, a spus Horea Timiş.
La începutul lunii mai, 96 de medici de familie din judeţ erau înscrişi în campania de vaccinare, iar acum mai sunt 78. De atunci, au fost administrate aproximativ 7.000 de doze de ser Johnson & Johnson în cabinetele lor. În medie, în această perioadă s-au vaccinat cu serul în doză unică 80 de persoane pe zi.
De la începutul campaniei de imunizare anti-COVID-19, cu oricare tip de ser, în judeţul Arad au făcut schema completă aproximativ 97.000 de persoane, deşi autorităţile sperau ca la 31 mai să fie vaccinate 100.000 de persoane.
Sursa: PRESSONLINE