Dublă premieră a miliatorilor români din detașamentul Carpathian Pumas din Mali

Militarii din detașamentul Carpathian Pumas, care acționează în Republica Mali, au înregistrat o dublă premieră de la dislocarea detașamentului în baza Camp Castor – au intervenit pentru prima dată pentru a sprijini în mod direct Forțele Armate Maliene (FAMa) într-o misiune de evacuare medicală, misiunea de tip MEDEVAC fiind, totodată, și prima realizată pe timp de noapte.

Astfel, militarii români au fost alertați vineri în vederea realizării unei misiuni de evacuare medicală pentru a transporta doi militari din Forțele Armate ale Republicii Mali (Forces armées maliennes/FAMa) de la 80 de kilometri de Gao, răniți în luptele din zona de sud.
După lăsarea serii, în 15 minute de la declanșarea lanțului de alertare, echipajul a decolat în vederea realizării misiunii. În aproximativ o oră, elicopterul a revenit în Gao cu cei doi răniți.

Identificarea inițială a pacienților și asigurarea zonei a fost realizată de către militarii din cadrul grupului de operatori căutare-salvare. Pe timpul transportului, victimele au fost asistate de doi sanitari și de un doctor cu pregătire în medicină de urgență.

  • „Fie zi sau noapte suntem gata să intervenim. O astfel de situație nu are cum să ne prindă cu garda jos, întrucât suntem pregătiți 24/7 să acționăm pentru evacuări medicale. Deși absența luminii Lunii a reprezentat o provocare, acest lucru nu a pus probleme în executarea misiunii”, a declarat căpitan-comandorul Ciprian Berar, pilotul comandant al echipajului.

,,Rolul nostru este să asigurăm sprijin medical și iată că am demonstrat, încă o dată, solidaritatea noastră față de cei care sunt răniți în urma acțiunilor insurgente. Am îngrijit doi pacienți și, împreună cu colegii mei, am făcut tot posibilul ca aceștia să beneficieze de tratament și ajutor pe timpul deplasării cu aeronava”, a precizat maiorul Mădălin Toader, medicul echipajului.

,,Am asigurat analgezie pentru cei doi răniți și le-am monitorizat toate funcțiile vitale pe timpul zborului. Aceștia au fost stabili hemodinamic și nu au pus probleme pe durata desfășurării transportului. După aterizarea aeronavei, pacienții au fost predați unei ambulanțe pentru a ajunge la spital pentru îngrijiri și continuarea tratamentelor”, a spus plutonierul Florina Bratosin, componentă a echipei medicale.

Întreaga acțiune a fost coordonată de Centrul de Operații Tactice (TOC), ai cărui specialiști au asigurat buna desfășurare a intervenției, reprezentând liantul dintre echipajul aflat în misiune și ONU, coordonând aeronava și făcând update-uri privitoare la transport.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare