Într-o ediție transmisă live de Gândul a emisiunii „Marius Tucă Show”, prof. univ. dr. Dan Dungaciu, sociolog, geopolitician și analist, a discutat implicarea lui Bolojan în tot felul de apariții publice și neimplicarea candidaților în teme majore, scrie gandul.ro.
În emisiunea lui Marius Tucă, Dan Dungaciu a explicat de ce Bolojan este în atenția publică, cu vizibilitate chiar peste candidații efectivi. Sociologul a motivat această vizibilitate din punct de vedere al abordării temelor majore pentru România.
„Tot ce se întâmplă în România, se întâmplă ca și cum alegeri din America n-au avut loc niciodată. Dar revenind un pic în esență, vizibilitatea președintelui interimar este direct proporțională cu lipsa de vizibilitate a candidaților la prezidențiale, pe temele majore ale României. Sunt alegeri care au, pentru prima dată, pe masă agenda președintelui propriu-zis, politică externă și securitate. Dacă toți candidații tac pe subiectele astea, atunci de ce ne mirăm că lumea e cu ochii pe ce face Bolojan.”, a explicat profesorul universitar.
În continuarea discursului, Dungaciu a explicat care este rolul concret al președintelui cu drepturi depline. A menționat și cum se aliniază aceste îndatoriri la viziunea europeană. Din perspectiva sociologului, Bolojan nu are legitimitatea să ia asemenea decizii de aliniere sau contrare a unor idei europene, cum ar fi cea de înarmare.
„Candidații trebuie să ne spună, de fapt, pentru că de asta e campania electorală, ce vor scrie în viitoarea strategie de apărare a țării. Acel document fundamental al președintelui, parte a legislației, care trebuie prezentat Parlamentului. Ei ce să scrie acolo? Vor scrie ceva ce seamă cu ce spune domnul președinte interimar? O să fie opus? O să fie altceva? O să fie complementar ce ne spun ei de fapt pe subiectul ăsta? Pentru că, de fapt, toate aceste subiecte sunt subiectele care cad pe mâna președintelui legitim ales. Eu îl aleg pe acel președinte, inclusiv pentru că sunt de acord cu ceea ce spune el, ca viziune strategică. Domnul Bolojan, încă o dată spun, și noi am mai vorbit despre asta, n-are nicio legitimitate să propună așa ceva, pentru că această viziune ține inclusiv de raportarea României la acel proiect strategic european ReArm 2030, adică toată această viziune de securitate, în care se pare că cei care sunt contestatari vor fi excluși. Cazul cel mai specific, nu e așa, cazul Ungariei, care dă semne că se opune. Problema fundamentală nu ține doar de ce scrie în documente și de proceduri, ci și abordarea pe care o ai tu ca președinte al unui stat suveran, apropo de ce se întâmplă la Bruxelles. Deci, tu președinte, care vei ajunge în Consiliul European, în principiu, ai drept de veto, te poți opune, nu te poți opune. Cum te raportezi la această problemă? O înghiți, indiferent de cine va fi președintele României? Deci nu vă mirați acuma că noi discutăm tot despre ce face Președintele Interimar dacă acești candidați nu spun nimic.”, a concluzionat Dungaciu.