Dungaciu: Un lider nealeas de la Bruxelles nu trebuie să ajungă să comande unui şef de stat ales de poporul său unde are voie să se ducă, cu cine are voie să se întâlnească sau unde nu are voie să meargă ori cu cine nu trebuie să se vadă

Într-o ediție transmisă live de Gândul a emisiunii „Marius Tucă Show”, profesorul universitar, analistul și geopoliticianul Dan Dungaciu a criticat modul în care reprezentanții nealeși ai Uniunii Europene exercită presiuni asupra liderilor aleși democratic din statele membre, în special în ceea ce privește politica externă, scrie gandul.ro.

Dan Dungaciu a comentat reacția Uniunii Europene față de intențiile unor lideri europeni de a participa la evenimente din afara liniei oficiale a Bruxelles-ului. Sociologul a evidențiat tensiunile apărute între oficialii nealeși ai UE și șefii de stat aleși democratic.

„Un om neales, care e șeful Comisiei, vine și spune unui șef de stat ales, bun sau rău, nu știu, l-au ales oamenii ăia, democrație se numește. Îi spune: «Tu nu te duci acolo, te duci acolo». Și spun: stai puțin, eu sunt șef de stat, mă duc unde vreau eu, nu-mi spui tu. Cine ești tu?”

Dungaciu a ridicat o întrebare esențială pentru clasa politică din România: cum ar trebui să reacționeze liderii români atunci când li se impun directive de la Bruxelles pe teme ce țin de politica externă națională?

„Tu, ca șef de stat român, cum te raportezi la o asemenea decizie a unui membru al Comisiei Europene? Dacă ți-ar spune cineva: «Nu te duci acolo, nu faci asta», într-o chestiune care privește politica externă și suveranitatea statului?”

Expertul a sugerat că actualul context geopolitic, inclusiv conflictul din Ucraina, este exploatat de unele cercuri de putere din Europa pentru a avansa un proiect politic ambițios, dar fragil. Dungaciu avertizează că, deși acest proiect poate părea coerent în cercuri restrânse, el este lipsit de substanță reală.

„Ce se joacă acum, domnule Tucă, și foarte bine ați sugerat, se joacă prin războiul proxy împotriva Rusiei, pe – din păcate – sânge și carne și suferință ucraineană. Un proiect politic european care vrea să prindă contur. Va eșua, dar nu înseamnă că nu se joacă.”

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare