Elena Udrea a mai semnat un contract de 3 milioane de euro în perioada de interimat la Ministerul Mediului

Anchetă exculsiv  ecopolitic.ro

 

Elena Udrea ziua și contractul

Contract de servicii de 3 milioane de euro atribuit în perioada de interimat la Ministerul Mediului

 

    Elena Udrea, în interimatul de la Ministerul Mediului, pe lângă atribuirea de finanțare pentru construcția de parcuri despre care se dicută în această perioadă, a mai atribuit un contract, care a dus la blocarea a 7 județe în ceea ce privește Programul Operațional Sectorial ”Mediu”.

Elena Udrea a semnat, în calitate de Ministru al Mediului, la data de 9.11.2009, un contract în valoare de aproximativ 11 milioane lei(3mil euro).

PRIMA PAGINADURATA SI PRETSEMNATARII

 

Acest contract a fost atribuit unei firme anonime din Grecia – EPEM S.A.(se știe ce s-a întâmplat în Grecia pe zona finanțărilor) prin care aceasta firmă trebuia să pregătească aplicațiile de finanțare pentru 7 județe (Bihor, Hunedoara, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Brașov, Ilfov), plan de investiții, studii de fezabilitate, seturi complete de documentație de atribuire a contractelor de servicii, lucrări și furnizare de echipament pentru fiecare din cele 7 județe.

Practic toate investițiile și studiile care se vor face prin Programul Operațional Sectorial ”Mediu” la nivelul celor 7 județe vor fi făcute in funcție de ce soluții și recomandări va da această firmă.

Mai mult decât atât fiecare județ va demara un proiect ”Sistem de management integrat al deşeurilor” la care firma EPEM Grecia va fi partener, îi va asista din punct de vedere tehnic.

După ce s-a semnat acest contract s-a venit și cu un act adițional prin care a fost introdus ca beneficiar Municipiu București cuplat cu Ilfov și s-a dat alt termen de plată….atenție 15 zile!

ACTA ADITIONAL

   Este interesant faptul că în decurs de câteva săptămâni doamna Ministru Elena Udrea a semnat contracte de finanțare la foc continuu – aproape ziua și contractul.

Scandalul de la Nana cu parcurile finanțate, negăsind o necesitate a acestor alocări de fonduri, ne-a făcut să vedem ce alte contracte s-au semnat în perioada interimatului de la Ministerul Mediului și dacă au adus îmbunătățiri mediului. Acum intrăm în dedesubturile acestui contractului cu EPEM Grecia, semnat de Elena Udrea, tot la Mediu, tot în perioada de interimat.

Conform unui studiu realizat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis privind analiza proiectelor finanțate prin POS Mediu 2007-2013 vom avea surpriza să aflăm că toate cele 7 județe au probleme mari în ceea ce privește implementarea proiectelor de mediu.

”Toate cele 7 județe, la 5 ani de la semnarea acelui contract, sunt cu proiecte de finanțare in pregătire. În judeţul Braşov, unde se plănuieşte o centrală de tip waste-to-energy, întârzierile sunt momentan legate de faptul că nu toate localităţile au aderat la ADI(Asociaţia de Dezvoltare Intracomunitară), nu se cunoaşte cantitatea de deşeuri totală generată, iar studiul de fezabilitate este încă în lucru. În cazul Hunedoara, aplicaţia trebuie revizuită deoarece s-a hotărât decătre CJ schimbarea locaţiei depozitului de deşeuri proiectat.

O situaţie interesantă există şi în zona Bucureşti-Ilfov, unde Primăria Municipiului Bucureşti nu a dorit să colaboreze cu CJ Ilfov pentru crearea unei centrale waste-to-energy, motiv pentru care s-a hotărât promovarea proiectului doar la nivelul judeţului Ilfov.”

 La aproape 5 ani de la acest contract de prestări servicii, care la o primă vedere ne duce într-o zonă de mister, au mai urmat, tot cu această firmă, și alte contracte dar la nivelul județelor.

Acestui contract nu-i găsesc necesitatea dintr-un simplu punct de vedere – la 5 ani de la semnare contractului care trebuia să asigure asistență acestor județe deabia un singur județ a semnat Contractul de finanțare pentru managementul integral al deșeurilor în martie 2014

” Beneficiarul proiectului, realizat în baza unui contract de asistență tehnică încheiat între Ministerul Mediului și consorțiul de firme EPEM Grecia și ISPE România, este Consiliul Județean Bihor”

Cât credeți că valorează acest contract de finanțare ?!

”Valoarea totală a proiectului este de 199.895.470 lei, fără TVA, contribuția Consiliului Județean fiind de 19.592.577 lei.”

Și aici oferă servicii de consultanță această firmă, mai ales că și-a demonstrat eficiența….am fost ironic!?

O să ne referim în episoadul următor la ce se pregătește în perioada următoare în zona acestor finanțări pe mediu.O să aveți parte de lucruri ieșite din zona logicii și a bunului simț!

Stăm acum și ne gândim serios de ce apar probleme  la  aceste  contracte, de ce sunt semene mari de întrebare privind necesitatea unor astfel de contracte semnate de ministrul Elena Udrea?

Oare a avut suficient timp să le analizeze înainte de a le semna, a avut prea mare încredere în consilieri sau ce s-a întâmplat de s-a grăbit să le semneze intr-un interimat?

Sunt întrebări la care încercăm să ne răspundem sau poate ne răspunde cineva poate chiar doamna Elena Udrea!

 

Așteptăm orice sugestie sau unele sesizări din partea cititorilor la adresa de mail a redacției  redactie@ecopolitic.ro.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare