Elveţia nu primeşte ordine de la Uniunea Europeană, anunță ministrul de Externe de la Berna

Elveţia nu primeşte ordine de la Uniunea Europeană, a declarat vineri ministrul de externe elveţian Ignazio Cassis, subliniind că negocierile cu privire la acordul cadru cu UE nu sunt pe ordinea de zi până când nu este definită o agendă comună între Berna şi Bruxelles, relatează AFP.

„Nu există ordin de dat sau de primit între UE şi Elveţia”, a declarat Ignazio Cassis într-un lung interviu acordat ziarelor grupului media Tamedia.

„Consiliul federal cunoaşte dorinţele UE. Nu este ceva nou”, a explicat ministrul, după ce a discutat luni la Bruxelles cu vicepreşedintele slovac al Comisiei Europene, Maros Sefcovic, responsabil de spinosul dosar elveţian.

A fost prima întrevedere între patru ochi între cei doi bărbaţi după decizia luată la sfârşitul lunii mai de Berna de a îngropa proiectul de acord cu UE după ani de discuţii pentru a omogeniza cadrul juridic privind participarea Elveţiei la piaţa unică a UE, principalul partener economic şi de a instaura un mecanism de reglementare a diferendelor.

Acestea sunt chestiuni strict politice şi nu discuţii de natură tehnică, a explicat ministrul, adăugând că „nu a fost niciodată intenţia Consiliului Federal să reia imediat negocierile după eşecul acordului-cadru din mai”.

Cassis a spus ca a dat de înţeles clar acest lucru la întâlnirea cu Sefcovic, iar ceea ce a relatat acesta ulterior despre discuţii „are puţină legătură cu întâlnirea noastră”.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare