Elveţienii votează duminică asupra unei propuneri de interzicere a creşterii intensive a animalelor şi asupra unei reforme a pensiilor, care ar urma să crească cu un an vârsta de pensionare pentru femei, arată Agerpres.
După două încercări eşuate în 2004 şi 2017, Berna speră, în sfârşit, să adune suficiente voturi pentru a „stabiliza” sistemul elveţian de asigurări pentru limită de vârstă, care se află sub o presiune enormă pe măsură ce speranţa de viaţă creşte şi uriaşa generaţie a baby-boomerilor ajunge la vârsta de pensionare, relatează AFP.
Cea mai controversată parte a reformei ar impune ca, la fel ca bărbaţii, femeile să lucreze până la vârsta de 65 de ani, înainte de a putea solicita o pensie completă, ceea ce înseamnă să rămână în câmpul muncii un an mai mult decât în prezent.
Parlamentul a aprobat anul trecut aceste măsuri cheie, care includ şi o creştere a TVA, dar partidele de stânga şi sindicatele au denunţat această reformă „pe spinarea femeilor” şi au forţat organizarea unui referendum.
Susţinătorii reformei consideră că nu este nerezonabil să li se ceară femeilor să muncească încă un an având în vedere datele economice şi demografice. Dar oponenţii acesteia susţin că femeile continuă să se confrunte cu o discriminare semnificativă şi cu o diferenţă mare de remunerare în Elveţia. Aceştia consideră că nu este corect să se mărească vârsta de pensionare pentru femei fără a se aborda mai întâi aceste inegalităţi.
În 2020, femeile din Elveţia au primit în medie pensii cu aproape 35% mai mici decât bărbaţii, potrivit Ministerului elveţian al Economiei. Dar sondajele arată că alegătorii elveţieni, care au respins de două ori planurile guvernului de reformare a sistemului de pensii, sunt acum mai favorabili reformei.
Într-un sondaj recent realizat de Tamedia, 55% dintre respondenţi au susţinut acest lucru. Dar această cifră ascunde o diferenţă de gen: în timp ce 70% dintre bărbaţii intervievaţi susţin reforma, 58% dintre femei se opun acesteia.
Un alt subiect intens dezbătut propus la scrutinul de duminică este interzicerea creşterii intensive a animalelor, eradicând practic fermele industriale într-o ţară care este încă foarte rurală, chiar dacă agricultura reprezintă o parte relativ mică din bogăţia naţională.
Organizaţiile pentru drepturile şi protecţia animalelor, care se află în spatele acestei iniţiative, doresc să facă din protecţia demnităţii animalelor de fermă, cum ar fi bovinele, găinile sau porcii, o cerinţă constituţională.
Dacă va fi acceptată, iniţiativa – care este susţinută de partidele de stânga, de Greenpeace şi de alte organizaţii de mediu – va impune cerinţe minime mai stricte în ceea ce priveşte adăpostirea şi îngrijirea animalelor, accesul în aer liber şi practicile de sacrificare.
De asemenea, aceasta ar reduce în mod semnificativ numărul maxim de animale pe ţarc, iar noile cerinţe se vor extinde şi la importurile de animale şi produse de origine animală.
Guvernul şi parlamentul se opun iniţiativei, insistând asupra faptului că Elveţia are deja unele dintre cele mai stricte legi privind bunăstarea animalelor din lume. În conformitate cu legislaţia actuală, fermele nu pot deţine mai mult de 1 500 de porci pentru îngrăşare, 27 000 de pui de carne sau 300 de viţei, ceea ce exclude existenţa unor ferme industriale uriaşe aşa cum sunt în alte ţări.
Berna a avertizat că noile reguli vor duce la o creştere semnificativă a preţurilor, în timp ce clauza de import ar putea avea un impact asupra relaţiilor cu partenerii comerciali.
Astfel de argumente par să fi convins un număr tot mai mare de elveţieni, ultimul sondaj gfs.bern indicând că tabăra „nu” este în frunte, cu 52% dintre respondenţi care se opun deciziei. Fermierii par deosebit de sceptici, opoziţia ajungând la 62% în zonele rurale, în timp ce 53% dintre locuitorii oraşelor se declară în favoarea acestei schimbări.
Cei mai mulţi elveţieni votează în avans la aceste scrutine, care au loc o dată la câteva luni.
Secţiile de votare vor fi deschise doar câteva ore duminică, înainte de a se închide la prânz (10:00 GMT). Primele rezultate sunt aşteptate la începutul după-amiezii.
sursa – AGERPRES