Emanuel Ungureanu (USR): E obligatorie monitorizarea actului medical, prin instalarea unor sisteme video și a butoanelor de panică

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a atras atenția vineri, la Botoșani, asupra nenumăratelor probleme de la Spitalul Mavromati, în care a murit zilele trecute Alexandra Ivanov, și a tras un semnal de alarmă în privința absenței sistemelor de monitorizare video și a butoanelor de panică în saloanele pacienților.

„În salonul în care a fost omorâtă Alexandra Ivanov nu există monitorizare video, nu există buton de panică. Pacienții sunt la mâna și la bunăvoința asistentelor și a medicilor, ceea ce nu este corect într-un spital normal, unde vrem să monitorizăm activitatea acestora în mod obiectiv. Inspecția Sanitară trebuie să aibă instrumente prin care să vadă dacă medicii și personalul medico-sanitar își fac treaba. La această oră nu știm unde era medicul de gardă timp de șapte ore, nu știm fizic în ce încăpere era de la etajul 5. Nu există niciun fel de sistem de monitorizare, nimeni nu știe ce este acolo, în afară de personalul medical și pacienți. Nimeni din exterior nu poate să evalueze care este actul medical. Inspecția Sanitară este oarbă, nu poate vedea nimic, nu are camere video, nu are butoane de panică, nu poate să știe decât dacă investighează mesaje WhatsApp, ceea ce nu se poate face”, a declarat Emanuel Ungureanu.

Deputatul USR a prezentat mărturiile mai multor pacienți ai Spitalul Mavromati din Botoșani care au trecut prin situații similare celei în care a fost Alexandra Ivanov și a cerut demisia tuturor celor care au avut răspunderi directe în aceste cazuri.

„Toți cei care au avut răspunderi directe cu privire la actul medical trebuie să plece astăzi din spital. Nu există nicio scuză nici pentru inspecția sanitară, nici pentru managerii de spitale, nici pentru Consiliul Județean, nici pentru șefii de secții, nici pentru șeful DSP, nici pentru șeful Casei de Asigurări din Botoșani, care trebuie să dispară astăzi. Prin demitere. Șefii de secții trebuie să dispară toți. Directorul medical și asistenta șefă de îngrijiri, pentru că și ea trebuia să știe că asistentele nu au niciun fel de putere și tac. Șeful DSP trebuia să vadă în acești ani că nu există cameră video, buton de panică și trebuia să facă foi de satisfacție. Nimeni de la DSP nu a venit să monitorizeze. Șeful DSP trebuie să dispară, pentru că lucrurile astea nu sunt de azi, de ieri. Cazul Alexandrei nu este unul izolat, au fost nenumărate situații similare. Nu de umanitate vorbim aici, ci de faptul că în toată țara asta spitalele trebuie guvernate de reguli. Ai un contract cu Casa? Ești plătit să ajuți pacienții. N-am eu ca stat capacitatea să monitorizez empatia, asta trebuie să o facă managerul sau șeful de secție. Eu trebuie, ca stat, să monitorizez dacă se prestează servicii medicale sau nu”, a conchis deputatul USR.

USR solicită înființarea de urgență a unui Avocat al Pacientului, un organism independent care să apere drepturile și demnitatea pacientului și a familiei sale, să investigheze diferitele tipuri de administrare defectuoasă, de abuzuri sau de discriminare din sistemul de sănătate. De asemenea, conducerea spitalelor trebuie depolitizată, numirile politice făcute de PSD și PNL în fruntea spitalelor din România fiind una dintre principalele cauze ale dezastrului din sistemul sanitar.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare