Emisarul ONU din Sudan, declarat persona non grata

Guvernul Sudanului l-a declarat joi persona non grata pe emisarul ONU din această ţară, germanul Volker Perthes, pe care îl acuză de mai multă vreme că se face responsabil de războiul din această ţară, relatează vineri AFP, transmite Agerpres.

„Guvernul Republicii Sudan l-a notificat pe secretarul general al Naţiunilor Unite că l-a declarat pe dl Volker Perthes (…) persona non grata începând de astăzi”, a indicat Ministerul de Externe de la Khartoum.

Oficialul german se afla joi la Addis Abeba, în Etiopia, pentru o serie de convorbiri diplomatice.

Şeful armatei sudaneze, generalul Abdel Fattah al-Burhan, a solicitat destituirea înaltului diplomat, pe care îl consideră responsabil de războiul izbucnit pe 15 aprilie între forţele militare sudaneze şi paramilitarii din Forţele de sprijin rapid ale generalului Mohamed Hamdan Daglo.

Generalul Burhan l-a acuzat pe Volker Perthes într-o scrisoare adresată ONU că a „disimulat” în rapoartele sale situaţia explozivă de la Khartoum, înainte de declanşarea ostilităţilor.

Ciocnirile au izbucnit în ziua când cei doi generali rivali ar fi trebuit să se întâlnească pentru negocieri vizând integrarea Forţei de sprijin rapid în armata regulată, aşa cum cerea ONU de câteva săptămâni, iar în timp ce numeroşi observatori anticipau un eşec al discuţiilor, Perthes se declara „optimist”, pentru ca apoi să afirme că a fost „luat prin surprindere” de declanşarea războiului, menţionează AFP.

În ce-l priveşte, secretarul general al ONU Antonio Guterres şi-a declarat „deplina încredere” în emisarul său. Totuşi, la începutul lui iunie, Consiliul de Securitate a prelungit doar pentru şase luni Misiunea integrată a Naţiunilor Unite pentru tranziţia în Sudan, condusă de Perthes şi creată în iunie 2020 pentru a susţine tranziţia democratică în Sudan, după căderea, în 2019, a regimului lui Omar el-Bashir. Misiunea ONU a fost prelungită până acum pentru un an întreg.

Războiul din Sudan s-a soldat până acum cu peste 1.800 de morţi, potrivit organizaţiei ACLED care culege informaţii din zone de conflict. Conform ONU, peste două milioane de oameni au fost nevoite să-şi abandoneze casele şi 25 de milioane dintre cele 45 de milioane de locuitori ai ţării – deja una din cele mai sărace din lume – au nevoie de ajutor umanitar. Situaţia este în prezent în impas, mai multe armistiţii declarate fiind încălcate.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare