Retragerea militară a Franţei din Mali, unde forţe franceze luptă împotriva militanţilor islamişti începând din 2013, nu constituie un eşec al misiunii sale, a subliniat joi preşedintele Emmanuel Macron, citat de AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.
”Resping total acest termen”, a spus şeful statului francez într-o conferinţă de presă organizată joi la Palatul Elysée.
Macron a precizat că, la vremea respectivă, Mali i-a solicitat Franţei să desfăşoare trupe pentru a combate insurgenţii islamişti care se îndreptau către capitala Bamako şi, în acest fel, a prevenit un colaps al statului african. ”Nucleul acestei operaţiuni militare nu va mai fi în Mali, ci în Niger”, a explicat el.
Concret, închiderea ultimelor baze franceze din Mali (Gao, Menaka şi Gossi) va dura ”între patru şi şase luni”, perioadă în care vor exista mai puţine operaţiuni contra militanţilor islamişti în Sahel.
Sahel şi Golful Guineei sunt ”priorităţi ale strategiei de extindere” a organizaţiilor jihadiste Al-Qaida şi Stat Islamic, a insistat Emmanuel Macron.
Forţele speciale franceze Sabre vor rămâne în Burkina Fasso, unde de asemenea se află la putere o juntă.
”Nu vom putea rămâne angajaţi militar alături de autorităţi dat fiind faptul că nu împărtăşim nici strategia, nici obiectivele ascunse”; aceste autorităţi au recurs la ”mercenari din societatea (rusă) Wagner” cu ”ambiţii prădalnice” – a continuat preşedintele francez în conferinţa de presă comună cu preşedinţii Senegalului, Ghanei şi Consiliului European.
La rândul său, preşedintele ghanez Nana Akufo-Addo a afirmat că este important că forţa ONU de menţinere a păcii va continua să opereze în Mali şi după retragerea forţelor franceze din ţara africană.
Autorităţile din Mali continuă să nege prezenţa mercenarilor pe teritoriul acestei ţări.
Mali s-a aflat în centrul dispozitivului antiterorist francez şi european în Sahel. Începând din 2013, 53 de soldaţi francezi au fost ucişi în Sahel, dintre care 48 în Mali.
Între 2.500 şi 3.000 de soldaţi francezi vor rămâne desfăşuraţi în Sahel până la finalul retragerii din Mali. În prezent, în Sahel se află 4.600 de soldaţi francezi, dintre care 2.400 în Mali, a indicat joi purtătorul de cuvânt al Statului Major al armatei franceze, colonelul Pascal Ianni.
Retragerea forţelor franceze din Mali va avea un ”impact” asupra misiunii Naţiunilor Unite în această ţară, a reacţionat purtătorul de cuvânt al Misiunii multidimensionale a ONU de stabilizare integrată în Mali (MINUSMA), Olivier Salgado.
”Va exista în mod obligatoriu un impact. Vom lua dispoziţiile necesare pentru a ne adapta la noul context în vederea continuării punerii în practică a mandatului nostru”, a declarat Salgado pentru AFP.
Forţa antijihadistă franceză Barkhane şi MINUSMA cooperează şi în alte domenii, cum este cel sanitar.
MINUSMA are desfăşurate 13.000 de ‘căşti albastre’ în Mali; 150 de membri ai săi au fost ucişi în timpul unor acţiuni ostile.
sursa: AGERPRES