„Generalul SRI Cristian Bizadea, adjunct al directorului (care nu există) s-a pensionat azi, la 48 de ani, deși legea i-ar fi permis rămînerea în sistem pînă la limita de vîrstă de 60 de ani. Deocamdată, e un mister ieșirea atît de devreme din serviciu, dar bubuie, în schimb, o informație livrată pe surse de G4Media.ro: Bizadea ar urma să activeze în zona de consultanță politică. Fix în scandalul consultanțelor controversate oferite de foștii generali SRI Coldea și Dumbravă, aflăm acum că un alt ”bolovănos” și-a stabilit viitoare destinație încă înainte de a-i ieși dosarul de pensie. Iar faptul că ar urma să livreze consultanță politică și nu de altă natură ridică întrebarea legitimă: pe baza căror competențe, dat fiind că serviciile și politica sunt, legal, două linii paralele?”, scrie, pe inpolitics.ro, jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob.
„Alte surse spun, pentru Inpolitics, că generalul pensionar va merge la compania de consultanță AMICOM, despre care presa a făcut, în timp, dezvăluiri mai mult decît fierbinți. Spre exemplu, ziarista Sorina Matei dezvăluia acum cîțiva ani că oameni din AMICOM au fost angajați în SRI, pe baza unor relații de camaraderie cu Ovidiu Marincea, purtător de cuvînt și consilier al directorului SRI, Eduard Hellvig. Se întîmpla în 2016, exact cînd gen.Bizadea devenea adjunct al directorului SRI.
Despre AMICOM se mai relata în media că e controlată prin interpuși de magnatul Gabriel Comănescu şi că beneficiază de protecția permanentă a serviciului. AMICOM România a fost înființată în 2005 și de atunci oferă servicii complete de comunicare strategică. Compania este specializată în relații publice, comunicare de criză, relații cu autoritățile și comunicarea digitală, conform siteului oficial.
Portofoliul AMICOM România a inclus în timp lideri din diferite industrii, cu o cifră de afaceri totală de peste 300 miliarde USD, printre care și Chevron, Roșia Montană, BAE Systems, Hewlett-Packard, Delta Airlines, CEZ, Booz Allen Hamilton și KPMG. ”AMICOM este unică printre agențiile de PR din România prin forța și calitatea echipei sale” se mai prezintă agenția.
În realitatea, presa a relatat că AMICOM prinde contracte babane, inclusiv cu firme ale statului, prestînd ceea ce s-ar chema mai degrabă protecție mediatică. Luna trecută, „Săptămîna financiară” relata cum ”Transelectrica – firma protejată mediatic de AMICOM – protejata SRI – pierde zeci de milioane de euro în management prost și procese pierdute în fața foștilor angajați”. Mai grav, presa relata despre suspiciuni că AMICO, angajată să răspundă de imaginea unor companii, alimenta din interior cu informații compromițătoare fix adversarii respectivelor companii. Practic, aceeași schemă de care sunt acum acuzați Coldea și Dumbravă.
Dacă se confirmă că viitorul loc de muncă al generalului Bizadea va fi AMICOM, controversele pe marginea consultanței oferite de foștii agenți ai serviciilor de informații nu vor face decît să ia amploare. Mai ales după ce fostul cap al SIE, generalul Silviu Predoiu, a dezvăluit ieri, la Canal 33, că și-a închis propria firmă de consultanță pentru că toți clienții erau interesați de traficul de influență și nu de consultanța propriu-zisă pe care ar fi putut-o oferi”, scrie jurnalistul.