ercetătorii chinezi sugerează că microbiomul intestinal influenţează vârsta oamenilor

Cercetătorii chinezi au propus o teorie potrivit căreia microbiomul intestinal este un factor important în determinarea vârstei organismului uman şi au dezvăluit impactul său potenţial asupra procesului de regularizare a îmbătrânirii metabolice, potrivit unui articol publicat recent în revista Nature Medicine, informează Xinhua, transmite Agerpres.

Înţelegerea asociaţiilor dintre microbiomul intestinal, metabolism şi îmbătrânire este crucială pentru adaptarea intervenţiilor menite să promoveze o longevitate sănătoasă, notează autorii articolului.

Cercetătorii de la Spitalul Ruijin afiliat Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii Jiao Tong din Shanghai şi de la BGI Research au realizat un studiu la care au participat 10.207 persoane cu vârste cuprinse între 40 şi 93 de ani. Folosind 21 de parametri metabolici, cercetătorii au clasificat aceste persoane în cinci grupuri, denumite grupuri de multimorbiditate metabolică, ce reprezintă diferite subfenotipuri metabolice.

În comparaţie cu grupul clasificat ca fiind sănătos din punct de vedere metabolic, grupurile clasificate ca fiind „mixte legate de obezitate” şi „cu hiperglicemie” au prezentat o creştere a riscului de boli cardiovasculare pentru o perioadă de 11,1 ani cu 75%, respectiv cu 117%. Aceste asocieri au fost reproduse într-un alt grup de 9.061 de persoane, cu o perioadă de monitorizare de 10 ani.

Printr-o analiză aprofundată a datelor metagenomice fecale prelevate de la 4.491 de persoane selectate aleatoriu, cercetătorii au descoperit că compoziţia microbiană intestinală era asociată atât cu grupurile de multimorbiditate metabolică, cât şi cu vârsta.

În rândul persoanelor cu vârste de peste 60 de ani, riscul crescut de boli cardiovasculare asociat cu clusterele „mixte legate de obezitate” sau cu clusterele de „hiperglicemie” a fost exacerbat la persoanele cu o vârstă microbiană intestinală ridicată, dar diminuat la persoanele cu o vârstă microbiană intestinală scăzută, independent de factori precum vârsta, sexul, stilul de viaţă şi dieta.

Acest tipar, în care vârsta microbiană intestinală mai tânără pare să contracareze riscul de boală cardiovasculară atribuit disfuncţiei metabolice, implică un rol modulator al vârstei microbiene intestinale în sănătatea cardiovasculară pentru persoanele vârstnice şi nesănătoase din punct de vedere metabolic.

Rezultatele au sugerat că vârsta microbiană intestinală, utilizată ca biomarker, ar putea fi un predictor promiţător al riscului de boli cardiovasculare.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare