Proiectele mari de infrastructură trebuie bine pregătite, iar autoritățile trebuie să vină în sprijinul beneficiarilor cu documentații standard, a afirmat luni fostul ministru Eugen Teodorovici, director de audit la Curtea de Conturi.
El a arătat că toată lumea vorbește despre dezvoltarea României cu ajutorul fondurilor europene disponibile deja de la începutul acestui an – acea sumă impresionantă de aproape 80 de miliarde euro alocată țării noastre din bugetul European și la fel de mult se vorbește despre marile proiecte de investiții care trebuie să se realizeze cu acești bani europeni.
„Știm cu toții că miza pentru proiectele de infrastructură o constituie etapa de pregătire a acestora și cea de derulare a achizițiilor. Acestea sunt definitorii pentru buna implementare și finalizarea cu succes a investițiilor. Proiectele mari de infrastructură trebuie bine pregătite, iar autoritățile trebuie să vină în sprijinul beneficiarilor cu documentații standard, cum ar fi, de exemplu, niște modele predefinite de studii de fezabilitate și de documentații de atribuire a contractelor de achiziție.
Ca om de sistem, ca auditor și, mai ales, ca ministru al fondurilor europene, implicat la un moment dat în gestionarea – cu succes – a programelor cu finanțare din fonduri europene, pot afirma că este esențială schimbarea de paradigmă în relația autorităților cu beneficiarii de proiecte, în sensul creșterii orientării spre dialog și sprijin în procesul de programare și derulare a investițiilor, și mai puțin spre controlul orientat strict către descoperirea a cât mai multe nereguli și corecții financiare„, a scris Teodorovici pe Facebook.
Potrivit acestuia, dacă în perioada mandatului de ministru al fondurilor europene – din ianuarie 2013 până în martie 2015 – România a reușit o performanță unică în Europa, respectiv cel mai mare nivel de creștere a sumelor rambursate unui stat membru, dar și reformarea sectorului fondurilor europene și negocierea celor 43 de miliarde euro pe care încă ne străduim să îi utilizăm în actualul ciclu financiar, atunci orice este posibil și oricând putem depăși o performanță anterioară.
„Pentru aceasta, este absolut necesar ca toate instituțiile statului, mai ales cele cu atribuții de audit, să se reorienteze spre eficiență și performanță, inclusiv audit de performanță, pentru că scopul României este să creeze un sistem care să favorizeze investițiile și atragerea de fonduri, și mai puțin de a crea un sistem „perfect” procedurat care, în realitate, a ajuns să blocheze mai mult de jumătate din proiectele necesare dezvoltării României. Acest sistem despre care vorbesc este deja depășit atât din punct de vedere al capacității, cât și al competenței, motiv pentru care trebuie simplificat și, de ce nu, extins în zona privată, mai ales acolo unde statul și-a dovedit limita de eficiență„, a adăugat Teodorovici.