Europarlamentar PSD: Iresponsabilitatea Președintelui Iohannis afectează credibilitatea României în fruntea Consiliului UE

Dan Nica, liderul europarlamentarilor PSD, atrage atenția că Președintele României dă dovadă de iresponsabilitate prin blocarea numirii noilor miniștri, mai ales în contextul preluării de către România a Președinției Consiliului UE și al apelurilor repetate din partea oficialilor europeni pentru un consens politic.

”Acțiunile Președintelui din ultima perioadă sunt tot mai iresponsabile și lipsite de logică. Ce anume câștigă Klaus Iohannis prin blocarea activității Guvernului, fără nicio bază legală, politică sau constituțională? Nu văd nicio altă motivație decât aceea a frustrării personale și a orgoliului politic, elemente total incompatibile cu prestația unui președinte de țară, care ar trebui să fie un model și un mediator.  Aceste umori personale sunt foarte dăunătoare țării, mai ales în contextul preluării de către România a Președinției Consiliului UE. Cum putem noi ca țară să avem credibilitate și autoritate în fruntea Consiliului UE atâta vreme cât Președintele se ocupă cu uneltiri politice mărunte, fără miză reală și care afectează funcționarea Guvernului. Cum putem să ne ocupăm de autostrăzi și dezvoltare locală durabilă fără miniștri? Este rușinos că jocul politic a ajuns atât de departe!”, arată Dan Nica.

Liderul europarlamentarilor social democrați mai subliniază că acțiunile președintelui sunt cu atât mai iresponsabile cu cât oficialii europeni fac apeluri repetate pentru realizarea unui consens politic în România.

”Știm foarte bine că președintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker a solicitat României un armistițiu politic, astfel încât mandatul României în fruntea Consiliului UE să fie unul serios și de substanță. Președintele Iohannis trebuie să înțeleagă că există niște limite pe care nu trebuie să le depășim – asta dacă vrem ca țările Uniunii Europene să mai ia vreodată în serios România. Tocmai de aceea, PSD va face uz de toate instrumentele legale și constituționale pentru a debloca această situație rușinoasă și pentru a crea cadrul necesar unui mandat de succes al României la șefia Consiliului UE”, mai arată Nica.