Europarlamentar român: Gripa porcină africană trebuie și poate să fie oprită!

Gripa porcină africană poate fi oprită, afirmă europarlamentarul Laurenţiu Rebega, membru al Grupului Conservatorilor şi Liberalilor din Parlamentul European.

„Evenimentele publice, marcate de violențe condamnabile, din ultimele zile, sunt o problemă pentru societatea românească. Din păcate, nu singura. Demonstrațiile publice pro sau contra unor idei politice sau a unor politicieni stârnesc pasiuni, dar ar putea fi ușor depășite prin dialog onest, conștiință și responsabilitate. Dar problemele viitorului țării, care necesită muncă, mobilizare, competență, pot trece neobservate, cu riscuri uriașe la securitatea națională. Epidemia de pestă porcină africană este una dintre acestea”, spune Rebega într-un comunicat.

pesta-porcinaPotrivit acestuia, „miza este uriaşă”: „Dacă epidemia se extinde dincolo de un anumit prag, România va trebui să-și sacrifice toate animalele, iar fermierii nu vor mai putea crește porci timp de zece ani!”

Europarlamentarul adaugă că, potrivit  ANSVSA, la mijlocul lunii august, numărul focarelor de pestă porcină africană a ajuns la 677. Acestea se află în 132 de localităţi din opt judeţe: Satu-Mare, Bihor, Sălaj, Tulcea, Brăila, Constanţa, Ialomiţa şi Galaţi.

„În calitate de europarlamentar, am luat o poziție hotărâtă, cerând tuturor factorilor de răspundere măsuri urgente și extraordinare. Am solicitat, de asemenea, sprijin din partea Comisiei Europene, adresând, în acest sens, o scrisoare oficială comisarului pentru agricultură, Phil Hogan.

Răspunsul primit, pe care-l anexez, poate fi rezumat așa: există mecanisme de sprijin, dar efortul trebuie făcut de către autoritățile române.

Ministerul Agriculturii, și ANSVSA comunică, însă, insuficient. În această perioadă, fiecare jurnal de știri ar trebui să cuprindă informații despre extinderea sau lichidarea focarelor și despre măsurile luate. Cetățenii ar trebui să fie informați și instruiți cu privire la deplasările în zonele afectate. Am discutat zilele acestea cu fermieri și procesatori din județele afectate. Starea de spirit este foarte proastă, la limita revoltei. Oamenii care și-au sacrificat animalele nu au primit decât în foarte mică parte despăgubirile promise. Mai mult, se raportează situații în care oamenii sunt obligați să sacrifice animale în localități unde nu s-au făcut analize și unde nu sunt semne de îmbolnăvire. Suntem iarăși în situația în care cetățenii români se simt abandonați de autorități, iar peste orice problemă din societatea românească se așterne liniștea după ce nu mai constituie un subiect de presă. Acest mod de a trata românii trebuie să înceteze!”, mai spune Laurenţiu Rebega.

El a ataşat declaraţiei sale de presă o scrisoare primită de la Comisarul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, pe data de 14 august 2018:

Puteti consulta scrisoarea accesand link-ul de mai jos:

Letter from Commissioner Hogan

Letter from Commissioner Hogan„Domnule Rebega, Vă mulțumesc pentru scrisorile din data de 3 și 17 iulie 2018 în care vă exprimați îngrijorarea în legătură cu extinderea Pestei Porcine Africane (ASF) în România și cereți asistență tehnică și financiară pentru fermierii direct afectați de focarele recente. Deși înțeleg situația dificilă a crescătorilor de porcine din zonele afectate direct de boală, este imperios ca, întâi de toate, România să ia toate măsurile necesare pentru a ține epidemia sub control, cu precădere prin folosirea instrumentelor disponibile prin legislația privind sănătatea animalelor, în special în Directiva Consiliului 2002/60/EC. În plus, răspunsul României la situația epidemiologică în legătură cu Pesta Porcină Africană ar trebui să fie aliniat principiilor Strategiei UE pentru Pesta Porcină Africană. Măsurile implementate de România pentru monitorizarea și eradicarea Pestei Porcine Africane sunt deja susținute financiar de UE încă din 2015, printr-un program veterinar multianual completat de finanțarea de urgență, în baza dispozițiilor Regulamentului 652/2014. „, se arata în scrisoarea comisarului european.

Documentul mai spune că, în timp ce este de o importanță deosebită ca cerințele de monitorizare și biosecuritate să fie respectate și răspândirea bolii limitată, autoritățile române trebuie, de asemenea, să reflecteze la posibilitățile de finanțare din cadrul programului pentru dezvoltare rurală pentru a dezvolta măsuri sustenabile, de lungă durată pentru îmbunătățirea biosecurității în exploatațiile de porcine din România. „În același timp, doresc să amintesc posibilitatea pe care autoritățile țării dumneavoastră o au de a explora cadrul ajutoarelor de stat axate pe prevenirea, controlarea și eradicarea Pestei Porcine Africane. Sunt complet familiarizat cu faptul că restricțiile veterinare au efecte economice asupra crescătorilor de porci din zonele în cauză. Articolul 220 al Regulamentului UE Nr. 1308/2013 care stabilește organizarea comună a piețelor produselor agricole, oferă posibilitatea de a adopta măsuri pentru susținerea pieței care sunt de natură excepțională și temporară. Acest tip de măsură de susținere a pieței poate fi acordat doar pentru o perioadă scurtă de timp pentru a completa măsuri veterinare țintite. Aceste măsuri nu sunt, sub nici o formă, menite să ofere ajutor financiar continuu în zonele restricționate. În ultimul rând, dați-mi voie să vă atrag atenția asupra pericolului legat de stimularea economică a creșterii de porcine în zone în care riscurile de Pestă Porcină Africană devin endemice.  În încheiere, în scrisoarea dumneavoastră din data de 17 iulie menționați că  vă așteptați ca fermierii români afectați de Pesta Porcină Africană să poată folosi rezerva de criză. Doresc să vă amintesc că această rezervă este formată din plăți directe. Statele Membre decid asupra activării sale la nivelul Consiliului ca măsură de ultim resort, in circumstanțe specifice, când anumite măsuri de ajutare a pieței care au legătură cu sectorul agricol nu pot fi finanțate din bugetele disponibile existente.

Nu se poate aplica în cazul de față, așa cum este menționat în scrisorile trimise de dumneavoastră. „, conchide comisarul european.

 

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare