Europarlamentarul Carmen Avram: Comisia Europeană să ia aminte la protestele fermierilor şi să nu repete aceleaşi greşeli cu pescarii şi acvacultorii

În contextul protestelor masive ale fermierilor din România şi alte state europene, europarlamentarul PSD Carmen Avram a atras atenţia asupra situaţiei disperate în care se află şi alte două sectoare care ar trebui să asigure hrana Europei: pescuitul şi acvacultura.
Sunt 4 ani de când pescarii României suferă constant pierderi financiare masive, atrage atenţia Carmen Avram, negociator din partea S&D al raportului privind viitorul Politicii Comune de Pescuit, votată joi în Plenul Parlamentului European.

„În ţara mea, de exemplu, sectorul de pescuit e captiv în ape tulburi şi periculoase. Anii de pandemie au ţinut pescarii la mal şi bărcile pe uscat. Apoi, a venit războiul din Ucraina, care s-a extins şi în Marea Neagră. Mine, plutind în derivă, au ajuns până în zonele de exploatare româneşti, punând în pericol ambarcaţiunile şi însăşi viaţa echipajelor, aşa că pescarii noştri nu au mai putut ieşi în larg.

În tot acest timp, nu doar economia a avut de suferit. Dacă invazia Rusiei a generat pierderi financiare considerabile pescarilor care nu au mai avut acces la stocurile de peşte, ecosistemul din Marea Neagră s-a dezechilibrat, din cauza înmulţirii speciilor prădătoare, care au provocat daune însemnate biodiversităţii acvatice”, a spus Carmen Avram, în Plenul Parlamentului European.

Dacă adăugăm şi criza preţurilor la energie, care a lovit în pescari şi acvacultori deopotrivă, înţelegem de ce aceste sectoare româneşti sunt azi într-un real pericol de faliment şi dispariţie. La fel cum se întâmplă şi cu mulţi dintre agricultorii ţării.

De aceea, Carmen Avram a solicitat creşterea pragului privind ajutorul de stat în pescuit şi acvacultură, la nivelul celui din agricultură, precum şi direcţionarea fondurilor necesare către îmbunătăţirea condiţiilor de siguranţă la bord şi eventuala creştere a cotelor de pescuit la anumite specii care nu au mai putut fi exploatate în ultimii ani.

„Raportul privind viitorul Politicii Comune de Pescuit trebuie înţeles ca o propunere de reconciliere a provocărilor din noua realitate: cea în care sectorul pescuitului îmbătrâneşte accelerat, în care siguranţa la bordul navelor trebuie îmbunătăţită urgent, şi în care trebuie să dispară atitudinea discriminatorie la adresa pescuitului şi a agriculturii. Pentru că ambele au un rol fundamental nu doar în asigurarea hranei noastre, ci şi în protecţia şi conservarea mediului”, a pledat europarlamentarul român, în calitatea sa de negociator al acestui raport.

Documentul privind viitorul Politicii Comune de Pescuit a fost adoptat joi, 18 ianuarie, cu 371 voturi pentru, 92 împotrivă şi 92 abţineri.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare