Europarlamentarul PNL, Dan Motreanu, anunță printr-un comunicat de presă că fermierii români și străini trebuie sprijiniți mai mult în această perioadă de criză prin valorificarea tuturor instrumentelor financiare pe care le are ladispoziție Uniunea Europeană.
Motreanu a precizat că a transmis o nouă scrisoare comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, solicitându-i acestuia să permită statelor membre să folosească pentru sprijinirea agricultorilor și procesatorilor fondurile neutilizate din cadrul programelor de dezoltare rurală.
”O astfel de măsură ar putea acoperi rapid cheltuielile pentru depozitarea, prelucrarea și conservarea mărfurilor perisabile, ar preveni pierderile și ar oferi și compensații pentru logistica necesară accesului acestora pe piață.”, a argumentat europarlamentarul.
„În perioade de criză, ar trebui să fim mai flexibili și să explorăm toate soluțiile posibile, chiar dacă acest lucru necesită o modificare a legislației. Pentru a face ca măsura excepțională privind COVID-19 să fie operațională, propunerea noastră concretă este de a introduce o modificare specifică în Regulamentul privind dezvoltarea rurală, respectiv un nou articol: „Redresarea potențialului de producție și procesare agricolă, afectat de pandemia COVID-19, inclusiv prin acțiuni preventive. Acest nou articol introduce măsura excepțională COVID-19 prin compensarea costurilor pentru acțiuni de stabilizare a sectorului precum cele pentru:
✅Stocarea produselor și acoperirea pierderilor din cauza reducerii veniturilor, a prețurilor, diminuarea și întreruperea activităților;
✅Logistica necesara identificării de alternative pentru desfacerea și procesarea produselor.
✅Achiziționarea de echipamente de dezinfecție, de protecție și de instrumente digitale, care să protejeze lucrătorii și să mențină funcționarea ciclului de producție de-a lungul anului.
Stimate domnule comisar, trebuie să ne asigurăm că fiecare euro este mobilizat pentru sprijinirea fermierilor în lupta lor împotriva impactului pandemiei și pentru menținerea zonelor rurale”, am arătat în scrisoarea trimisă comisarului Wojciechowski.
În cadrul aceluiași document, am salutat răspunsul rapid al Comisiei Europene, care a făcut ca produselor agroalimentare să circule fără restricții, precum și permisiunea oferită statelor membre de a „valorifica la maximum flexibilitatea și oportunitățile oferite de componenta de dezvoltare rurală a Politicii Agricole Comune”.
Flexibilitatea oferită nu este însă suficientă pentru a face față naturii provocării în mod punctual și rapid; instrumentele de gestionare a riscurilor sau instrumentele financiare nefiind disponibile pentru în toate statele membre.
Tocmai de aceea eu și colegii mei Rareș Bogdan, Daniel Buda și alți 21 de europarlamentari contăm pe analiza atentă a posibilității de a introduce o măsură excepțională COVID-19 ca răspuns rapid la nevoile fermierilor români și străini, care ne asigură tuturor hrana zilnică.”, a precizat Dan Motreanu, membru în Comisia AGRI din Parlamentul European, în comunicatul de presă.