Europarlamentarul USRPLUS Vlad Gheorghe: Peste 7,5 milioane de euro în plus pentru România din bani europeni, prin Rezerva de ajustare privind Brexit

Rezerva de ajustare privind Brexit a fost gândită pentru a contrabalansa impactul economic asupra statelor membre ca urmare a părăsirii Uniunii Europene de către Marea Britanie. O modificare aflată în dezbatere la nivelul Parlamentului European ar putea aduce României peste 7,5 milioane de euro în plus prin această Rezervă, anunță europarlamentarul USRPLUS Vlad Gheorghe.

  • Vlad Gheorghe: Este vorba de o propunere din partea raportorului grupului nostru, RENEW EUROPE. prin care s-ar modifica metodologia de alocare și implicit sumele. Explicația este că statele membre și Marea Britanie sunt conectate economic la diferite niveluri și în sectoare variate, iar înțelegerea inițială nu reflecta echitabil aceste diferențe”.

De la aproximativ 25,8 milioane alocate României în calculul inițial din 2018, suma ar crește până la puțin peste 33,5, mai exact cu 7 616 656 euro. Suma totală alocată prin Rezerva de ajustare privind Brexit celor 27 de state membre UE este de 5 miliarde euro în două tranșe, iar top trei țări cu cele mai mari alocări ar fi, conform propunerii, Irlanda, Franța și Germania, cu Olanda de pe locul doi inițial coborâtă pe 4.

E important ca Rezerva să ofere țărilor flexibilitate deplină în distribuirea internă a alocărilor, în funcție de urgențele și prioritățile fiecărui stat, explică europarlamentarul USRPLUS, care a solicitat Comisiei ca sumele alocate să ajute realmente la reintegrarea socială și economică a europenilor dispuși să revină din Marea Britanie în țările de origine.

Vlad Gheorghe”Românii constituie peste jumătate de milion din populația Regatului Unit și la fel ca alte naționalități, ar putea decide să revină în țară după Brexit – unii au revenit deja. Economiile statelor membre trebuie să poată absorbi această nouă forță de muncă, de aceea am cerut confirmarea că Rezerva poate fi folosită pentru reintegrarea pe piața muncii din țara de origine”, a adăugat Vlad Gheorghe.

Europarlamentarul a menționat și compensarea condițiilor discriminatorii aplicate de UK lucrătorilor agricoli sezonieri – prețurile vizelor de muncă sunt mai mari pentru bulgari și români decât pentru alte state membre, iar banii europeni din Rezerva de ajustare privind Brexit trebuie să poată compensa inclusiv această povară suplimentară.

Varianta finală a Rezervei va fi decisă cel mai probabil în ședința Comisiei pentru Bugete a Parlamentului European din 12 aprilie, urmând ca votul din plenul PE să aibă loc în iunie. Sumele calculate se referă la compensări pentru pierderile din comerțul cu bunuri și servicii (plus o ”plasă de siguranță”) respectiv pentru pescuitul în zona economică exclusivă britanică (doar câteva state membre primesc această alocare), la care se adaugă o a doua tranșă vizând tot bunuri și servicii și care va fi primită de statele membre abia în 2024.

Sursa: Comunicat de presă al europarlamentarului USRPLUS Vlad Gheorghe

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare