Europarlamentarul Victor Negrescu: Instituţiile europene trebuie să reacţioneze la nedreptatea comisă împotriva românilor prin veto-ul aplicat împotriva intrării României în spaţiul Schengen

Europarlamentarul Victor Negrescu a solicitat, miercuri, în Comisia pentru petiţii a Legislativului european, ca Parlamentul European şi Comisia Europeană să conteste legalitatea veto-ului aplicat de Austria împotriva aderării României la spaţiul Schengen.

„Instituţiile europene trebuie să reacţioneze la nedreptatea comisă împotriva românilor prin veto-ul aplicat de guvernele din Austria şi Olanda împotriva intrării României în spaţiul Schengen. Aşa cum Parlamentul European a arătat prin rezoluţiile adoptate, documente la care am contribuit activ, România îndeplineşte de 12 ani toate criteriile tehnice specifice spaţiului Schengen. Precizez faptul că, în perioada în care am fost ministru al afacerilor europene, România a intrat în ultimul mecanism de cooperare tehnică privind Schengen. Grupul social-democrat a cerut şi a susţinut dezbaterea acestei petiţii cu scopul de a sublinia discriminarea comisă prin votul din decembrie, dar şi pentru a solicita reacţia Legislativului european şi a Comisiei privind aplicarea acestui veto, care contravine legislaţiei şi tratatelor europene”, afirmă eurodeputatul social-democrat, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Conform comunicatului citat, reprezentantul României în Parlamentul European a subliniat impactul negativ pe care l-a avut blocarea aderării ţării noastre la zona de liberă circulaţie şi a solicitat ca Legislativul european să menţină petiţia deschisă şi să intervină direct în această cauză, precum şi ca reprezentanţii Austriei şi Olandei să explice veto-ul aplicat, în contextul în care nu există niciun argument juridic, iar motivaţiile aduse de aceştia nu respectă prevederile europene şi afectează credibilitatea funcţionării Uniunii Europene.

„Susţinem nevoia ca Legislativul european să menţină petiţia deschisă, să intervină direct în această cauză şi solicităm următoarele: includerea în cadrul rezoluţiei adoptate de Comisia pentru Petiţii a faptului că se constată discriminarea cetăţenilor europeni şi nerespectarea tratatelor şi regulamentelor europene; iniţierea de către Parlamentul European a contestării deciziei adoptate de Consiliul JAI, inclusiv în faţa Curţii de Justiţie a UE, aşa cum a mai făcut-o pe subiectul Schengen; convocarea Comisiei, Consiliului UE şi a reprezentanţilor Austriei şi Olandei în cadrul unei audieri în vederea prezentării diferitelor puncte de vedere şi a modului în care se va rezolva acest conflict de natură juridică; convocarea unui nou vot în cadrul Consiliului JAI în vederea aprobării aderării României la Schengen”, a precizat europarlamentarul Victor Negrescu. AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare