Eurostat, oficiul pentru statistică al Uniunii Europene, a publicat luni „Dezvoltarea durabilă în Uniunea Europeană – Raport de monitorizare din 2022 privind progresele înregistrate în direcția îndeplinirii ODD în contextul UE”, care oferă, prin intermediul unor date statistice, o imagine de ansamblu asupra progreselor înregistrate în direcția îndeplinirii obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD) în UE.
Datele incluse în raport arată că UE a înregistrat progrese în direcția îndeplinirii majorității obiectivelor în ultimii cinci ani, în conformitate cu prioritățile Comisiei în domeniile esențiale de politică, cum ar fi Pactul verde european, Strategia digitală și Planul de acțiune privind Pilonul european al drepturilor sociale. În timp ce progresele în direcția atingerii anumitor obiective au fost mai rapide decât în cazul altora, devierea de la calea către îndeplinirea unor obiective de dezvoltare durabilă s-a constatat doar pentru câteva domenii specifice.
Instrumentul, fără precedent, denumit NextGenerationEU, adoptat de Comisie ca răspuns la pandemie, precum și reformele și investițiile avute în vedere de statele membre în planurile lor de redresare și reziliență, vor aduce o contribuție majoră la îndeplinirea în viitor a ODD în UE.
Principalele constatări
Raportul arată că, în ultimii cinci ani, UE a înregistrat progrese semnificative în direcția îndeplinirii a cinci ODD și a înregistrat progrese moderate în cazul majorității celorlalte obiective. În particular:
- Ca și în anii precedenți, UE a continuat să înregistreze cele mai mari progrese în direcția promovării păcii și a securității personale pe teritoriul ei, a îmbunătățirii accesului la justiție, precum și a încrederii în instituții (ODD 16). Ponderea populației din UE care raportează infracțiuni, violență și vandalism în vecinătatea lor a scăzut de la 13,2 % în 2015 la 10,9 % în 2020. În plus, ponderea populației UE care consideră că sistemul judiciar din țara sa este suficient de independent, a crescut cu 4 puncte procentuale între 2016 și 2021 (de la 50 % la 54 %).
- S-au înregistrat progrese semnificative și în direcția îndeplinirii obiectivelor de reducere a sărăciei și a excluziunii sociale (ODD 1), precum și în ceea ce privește economia și piața forței de muncă (ODD 8), energia curată la prețuri accesibile (ODD 7) și inovarea și infrastructura (ODD 9). În domeniul reducerii sărăciei (ODD 1), datele disponibile se referă parțial la perioada anterioară pandemiei și, prin urmare, nu reflectă încă pe deplin impactul pandemiei.
- Evaluarea favorabilă a ODD 7 a fost puternic influențată de o reducere remarcabilă a consumului de energie în 2020 (minus 8 % comparativ cu 2019) ca urmare a restricțiilor ocazionate de pandemia de COVID-19 asupra vieții publice și a activității economice mai reduse. Prin urmare, UE a reușit să își atingă obiectivul de eficiență energetică pentru 2020 și, pe baza progreselor realizate până în prezent, pare să fie pe drumul cel bun către îndeplinirea obiectivului pentru 2030. În plus, utilizarea energiei din surse regenerabile a crescut continuu, ponderea ei dublându-se față de 2005. Până în 2020, energia din surse regenerabile reprezenta 22,1 % din consumul final brut de energie. Cu toate acestea, importurile de combustibili fosili acoperă în continuare mai mult de jumătate din cererea de energie a UE, iar scăderea consumului de energie înregistrată în 2020 este mai degrabă temporară.
- De asemenea, progresele înregistrate în direcția îndeplinirii ODD 8 privind economia și piața forței de muncă, pentru care cele mai recente date disponibile sunt din 2021, au fost influențate pozitiv de creșterea economică puternică și de performanța pieței forței de muncă realizate anul trecut. De exemplu, rata de ocupare a forței de muncă a crescut până la 73,1 % în 2021, depășind chiar și nivelul de dinainte de pandemie.
- Progresele înregistrate în direcția îndeplinirii obiectivelor în domeniile sănătate și bunăstare (ODD 3), viață subacvatică (ODD 14), egalitate de gen (ODD 5), orașe și comunități durabile (ODD 11), reducerea inegalităților (ODD 10), consum și producție responsabile (ODD 12), educație de calitate (ODD 4), acțiuni climatice (ODD 13) și zero foamete (ODD 2) au fost moderate.
- Evaluarea globală a progreselor înregistrate de UE în ceea ce privește parteneriatele (ODD 17) și apa curată și salubritatea (ODD 6) a fost neutră, ceea ce înseamnă că ele au fost caracterizate de un număr aproape egal de evoluții care reflectă durabilitatea și nedurabilitatea.
- În final, s-a constatat, în ultimii cinci ani, o ușoară deviere de la calea către îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă pentru viața terestră (ODD 15), ceea ce indică faptul că ecosistemele și biodiversitatea au rămas sub presiunea activităților umane. Deși atât suprafața forestieră a UE, cât și zonele terestre protejate, au crescut ușor, presiunea asupra biodiversității a continuat să se intensifice. De exemplu, prezența păsărilor comune este un indicator al biodiversității, deoarece multe dintre ele necesită habitate specifice pentru a se reproduce și a găsi hrană, care adesea adăpostesc și multe alte specii de plante și animale amenințate. Se estimează că, începând cu anul 2000, numărul păsărilor comune a scăzut cu 10 %. Cu toate acestea, după mulți ani de declin, se pare că numărul de păsări comune a început să se stabilizeze.
Setul de indicatori ai UE privind ODD este revizuit în fiecare an. Setul de indicatori pentru raportul din 2022 a fost revizuit pentru a fi aliniat la cel de Al 8-lea program de acțiune pentru mediu și la noile obiective ale Planului de acțiune privind Pilonul european al drepturilor sociale. Există, de asemenea, o analiză care reflectă îmbunătățirea efectelor de propagare care vizează emisiile de CO2, amprenta asupra terenurilor, amprentă asupra materiilor prime și valoarea adăugată brută generată în afara UE de consumul din interiorul UE. În cele din urmă, raportul include o analiză specifică a impactului COVID-19 asupra ODD.
Context
Obiectivele de dezvoltare durabilă se află de mult timp în centrul procesului de elaborare a politicilor europene, fiind ferm ancorate în tratatele europene și integrate în proiectele esențiale, în politicile sectoriale și în inițiativele Comisiei von der Leyen. Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă și cele 17 obiective de dezvoltare durabilă (ODD) ale ei, adoptate de Organizația Națiunilor Unite (ONU) în septembrie 2015, au dat un nou impuls eforturilor globale de realizare a unei dezvoltări durabile. UE s-a angajat pe deplin să pună în aplicare Agenda 2030 și să îi atingă obiectivele, astfel cum se evidențiază în Pactul verde european și în documentul de lucru al serviciilor Comisiei intitulat „Îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU – O abordare cuprinzătoare”.
Publicația de luni este a șasea dintr-o serie de exerciții anuale de monitorizare lansate de Eurostat în 2017. Ea se bazează pe setul de indicatori ai UE privind ODD, care a fost elaborat pentru a monitoriza progresele înregistrate în direcția îndeplinirii ODD în contextul UE. Raportul de monitorizare a ODD urmărește să prezinte o evaluare obiectivă a măsurii în care UE – în conformitate cu indicatorii selectați – a înregistrat progrese în direcția îndeplinirii ODD în ultimele perioade de cinci ani și de 15 ani.
Tendințele indicatorilor sunt evaluate pe baza ratei lor anuale medii de creștere din ultimii cinci ani. Pentru cei 22 de indicatori cu obiective cantitative la nivelul UE, se evaluează progresele înregistrate în direcția îndeplinirii acestor obiective. Aceste obiective există în principal în domeniul schimbărilor climatice, al consumului de energie și al educației. Toți ceilalți indicatori sunt evaluați în funcție de direcția și viteza evoluției lor.