Românii se clasează pe ultimul loc în topul statelor europene pe mesele la restaurant, potrivit unui sondaj EUROSTAT.
În 2018, în statele membre UE, s-au cheltuit în total peste 600 de miliarde de euro, echivalentul a 3,6% din Produsul Intern Brut al Uniunii Europene, pentru ieşirile la restaurante şi cafenele.
Potrivit studiului citat de b1.ro, în anul 2018 banii alocați pentru ieșirile la restaurant și servicii de catering au reprezentat sub 2% din bugetul gospodăriilor.
În 2018, în statele membre UE, s-au cheltuit în total peste 600 de miliarde de euro, echivalentul a 3,6% din Produsul Intern Brut al Uniunii Europene, pentru ieşirile la restaurante şi cafenele.
Cifrele realizate de EUROSTAT arată că, în anul 2018, românii au cheltuit aproximativ 2,36 miliarde de euro pe servicii de alimentație furnizate de restaurante sau cafenele. Adică, 1,9% din totalul cheltuielilor de consum înregistrate la nivelul unei gospodării, comparativ cu o medie de 7% în UE. Ponderea cheltuielilor cu serviciile de alimentație în România a scăzut de la 2,9% în 2008, cel mai mare declin la nivelul UE.
Nici polonezii nu aruncă bani pe mesele luate la restaurante. Potrivit studiului, sub 3% din ei cheltuie banii pe ieșitul în oraș. Clasamentul este continuat de Lituania cu 3,4%, dar și de Germania cu 4,3%, potrivit studiului citat.
Banii alocați de gospodăriile din Bulgaria pe servicii de catering reprezintă 4,5% din totalul cheltuielilor de consum, în timp ce în Ungaria ponderea ajunge la 7,6% din total. Asta în timp ce gospodăriile irlandeze alocă cei mai mulți bani pe serviciile de alimentație – 14,4% din totalul cheltuielilor de consum în 2018. Locul 2 este ocupat de Malta, cu 12,6%. Și spaniolii ocupă un loc fruntaș la acest capitol. Aproape 10% din populație alege să mânânce în oraș.