Ambasada României în Statele Unite ale Americii anunță un eveniment în premieră pentru ţara noastră în Congresul SUA: România este lăudată pentru sprijinul acordat Ucrainei la un an de la invazie. Membri democraţi şi republicani ai Camerei Reprezentanţilor confirmă rolul strategic al României.
Sprijinul acordat de România Ucrainei începând din februarie 2022, când a debutat războiul de agresiune al Rusiei, a fost subiectul unei mese rotunde organizate în Congresul american, cu participarea unor membri ai Congresului şi a unei delegaţii parlamentare române. Evenimentul, intitulat „Romania’s support to Ukraine in counteracting the Russian aggression”, a fost organizat de Ambasada României la Washington.
Reprezentanţii Congresului american au subliniat importanţa Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite, a cărui soliditate a fost reconfirmată de cooperarea celor două state în contextul invaziei ruse în Ucraina. Au prezentat sprijinul bipartizan pe care Congresul american îl oferă Ucrainei, continuarea eforturilor în acest sens fiind esenţială pentru prezervarea ordinii internaţionale bazate pe reguli. Oficialii americani au recunoscut rolul proeminent asumat de România în gestionarea unei crize umanitare şi de securitate cu reverberaţii puternice în regiune şi la nivel global.
Au fost prezenţi membri democraţi şi republicani ai Congresului, parte din Comisiile de Informaţii, Forţe Armate, Securitate internă, Juridică şi Comisia Helsinki: Bill Huizenga, Jason Crow, Sylvia Garcia, Eric Swalwell, Victoria Spartz, Linda Sanchez, Joe Wilson, Steve Cohen, Jim Costa, Robert Aderholt.
Alături de ambasadorul Andrei Muraru, din România au fost prezenţi senatorul Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului, ministrul culturii, Lucian Romaşcanu, şi deputaţii Ben-Oni Ardelean, Alexandru Muraru, Pavel Popescu, Dan Cristian Popescu.
Partea română a prezentat o sinteză a contribuţiei României în gestionarea crizei refugiaţilor, asistenţa umanitară oferită încă de la debutul invaziei, rolul României în facilitarea exportului de cereale ucrainene, în consolidarea rezilienţei energetice a Ucrainei şi Republicii Moldova şi în condamnarea acţiunilor Rusiei în forurile europene şi internaţionale. De asemenea, delegaţia Parlamentului României a argumentat importanţa constituirii unui tribunal internaţional pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei.