miercuri, mai 25, 2022

EXCLUSIV : Decizia unică a unui Ministru din Guvernul condus de Victor Ponta!

EXCLUSIV

Decizia unică a unui Ministru din Guvernul condus de Victor Ponta!

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu a suspendat finanțarea proiectelor de mediu derulate prin Administrația Fondului pentru Mediu

mediu

ONG-urile controlate de oameni politici nu mai primesc fonduri!

   Scandalul apărut cu privire la alocarea unor milioane de euro de la Administrația Fondului pentru Mediu în conturile unor ONG-uri controlate de oameni politici s-a încheiat printr-o decizie unică pe care a luat-o Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.În urma verificărilor efectuate de către Direcția Corp Control al MMAP la Administrația Fondului pentru Mediu, s-a dispus revocarea sesiunii de finanțare și inițierea unui ordin de ministru prin care să se aducă modificări asupra Ghidului de finanțare și care să stabilească perioada de desfășurare a unei noi sesiuni de finanțare.

Coaliţia pentru Mediu din România a cerut demisia președintelui AFM

afm1

Scandalul a apărut la începutul anul 2015, când Administrația Fondului pentru Mediu(AFM) a alocat aproape 5 milioane de euro unor ONG-uri, pentru realizarea de proiecte educaționale.Organizațiile ecologiste acuzau însă instituția că a direcționat banii către asociații și fundații controlate de politicieni și de apropiați ai acestora.În luna februarie, Coaliția pentru Mediu din România (CMR) a solicitat demisia președintelui Administrației Fondului pentru Mediu, Adrian Gearâp, pentru grave nereguli în acordarea finanțărilor în cadrul programului vizând conştientizarea publicului privind protecţia mediului.

Cele 27 de organizații ale CMR sesizau grave nereguli în procesul de evaluare administrativă a proiectelor depuse, precum şi posibile fraude în acordarea de finanțări unor organizații afiliate politic sau fără activitate relevantă pentru protecția mediului.

 

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu a trimis Corpul de Control la Administrația Fondului pentru Mediu

La sfărșitul lunii aprilie Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu ne declara în exclusivitate că deja a trimis Corpul de Control la Administrația Fondului pentru Mediu.
    ”Deja am luat măsuri și am trimis Corpul de Control, probabil voi primi raportul la sfârșitul acestei săptămâni sau începutul săptămânii viitoare.”

    ”În primul rând Corpul de Control v-a verifica suspiciunile privind modul de alocarea de fonduri nerambursabile de către Administrația Fondului pentru Mediu către o serie de ONG-uri controlate de politicieni și de apropiați ai acestora!

În urma verificărilor efectuate, s-a dispus revocarea sesiunii de finanțare!

Suspiciunile de fraudare a acestor alocări de fonduri au fost confirmate prin decizia radicală și unică pe care a luat-o Ministrul mediului.

La solicitarea noastră adresată doamnei Ministru, Graţiela GAVRILESCU cu privire la concluziile și măsurile pe care le-a luat în urma controlului efectuat de către Corpul de control al Ministrului Mediului, la Administrația Fondului pentru Mediu am primit următorul răspuns :
Bună ziua,

Referitor la solicitarea dvs cu privire la controlul efectuat de Direcția Corp Control al MMAP la Administrația Fondului pentru Mediu, în ceea ce privește Programul vizând educația și conștientizarea publicului privind protecția mediului, vă comunicăm următoarele:

– în urma verificărilor efectuate, s-a dispus revocarea sesiunii de finanțare și inițierea unui ordin de ministru prin care să se aducă modificări asupra Ghidului de finanțare și care să stabilească perioada de desfășurare a unei noi sesiuni de finanțare.

Direcția Comunicare și Relația cu Parlamentul
MINISTERUL MEDIULUI, APELOR ȘI PĂDURILOR”

Administrația Fondului pentru Mediu a afișat decizia de revocare a finanțărilor!

decizie afm

Lista ONG-urilor suspecte că sunt controlate politic și care primiseră fonduri :

–  „Asociația Comunitatea” din București.

    Președinte este Cristian Petrescu, fost parlamentar PDL în perioada 2008-2012 și ministru al Dezvoltării Regionale în anul 2012. În prezent, Cristian Petrescu este membru al Partidului Mișcarea Populară și deține funcția de președinte al organizației sector 3 București.

„Asociația Comunitatea” a fost înființată în anul 2010. Până în prezent, organizația a derulat proiecte de asistență socială în sectorul 3 din București. ONG-ul a solicitat Administrației Fondului pentru Mediu suma de 876.000 de lei, adică peste 180.000 de euro. Proiectul presupune organizarea a șase tabere școlare într-o zonă defavorizată din județul Galați.

–  Asociația „O șansă pentru viitor” din București.

În perioada 2008-2009, președintele asociației a fost Alina Gorghiu, actualul șef al PNL. ONG-ul trebuia să primească 653.000 de lei, adică aproape 150.000 de euro, pentru un proiect intitulat „Deșeurile îți fură viață”.

Succesorul Alinei Gorghiu la funcția de președinte al asociației a fost consilierul său parlamentar, Mara Calista. Anul trecut, ONG-ul i-a înmânat politicianului un premiu pentru „perseverență și implicare în realizarea cadrului legislativ în domeniul medierii”. În prezent, conform informațiilor disponibile pe pagina de Internet a organizației, președinte este Alexandra Bogdan.

–    „Asociația Tinerilor Pro Natura” din județul Brașov.

Organizația trebuia să beneficieze de 718.000 de lei, adică 160.000 de euro, pentru a realiza un proiect educațional. În Registrul O.N.G, baza de date a Ministerului Justiției, președintele asociației este primarul orașului Predeal, Liviu Cocoș. Însă, în declarația de interese, edilul nu face nicio referire la această calitate.
ONG-uri fără activitate, care aparțin unor funcționari din administrația locală.

Un exemplu foarte interesant este cel al  „Asociația Pro Consulting 12” din Gorj.

As pro cons 12

Președintele organizației este Valeriu Petrică, fost șef al Direcției Agricole Gorj, din partea PSD. „Asociația Pro Consulting 12” trebuia să primească 163.000 de lei, adică 35.000 de euro, pentru un proiect ce presupune colectarea și distrugerea deșeurilor medicale. Asta deși ONG-ul nu are nici măcar sediul amenajat.

Mai mult decât atât și site-ul asociației este nefuncțional.

asociatia pro 12
Asociația a fost înființată în martie 2014, cu doar patru luni înainte de sesiunea de depunere a proiectelor, din iulie 2014.

Președintele ei, Valeriu Petrică, recunoaștea că nu se pricepe la problemele de mediu. Spunea însă că este hotărât să învețe și să ducă la bun sfârșit proiectul.
„Cunoştinţe de specialitate strict în domeniul mediului, nu. (…) Eu, spre exemplu, sunt inginer horticol şi toate problemele legate de poluare pe domeniul agriculturii îmi sunt binecunoscute. Între cei care lucrează mai avem şi câţiva care lucrează în minierit, la fel, au cunoștiință de tot ce se înseamnă problemele de mediu de acolo”, spunea Valeriu Petrică, fost șef al Direcției Agricolă Gorj, pentru presa centrală.

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner