EXCLUSIV / DETALIILE ÎNÂLNIRILOR premierului Dăncilă de la Summit-ul China – Europa Centrală şi de Est

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a condus delegația României care a participat sâmbătă, 7 iulie 2018, la cea de-a 7-a ediție a Summit-ului șefilor de guvern ai statelor ce sunt parte la formatul de cooperare R.P. Chineză – Europa Centrală și de Est (cunoscut și sub denumirea 16+1), organizat la Sofia, în Bulgaria.

Conform Guvernului României, obiectivul major al Summit-ului a fost de a promova cooperarea deschisă și pragmatică între statele participante în multiple domenii de interes comun, printre care energie, comerț, infrastructură, agricultură, mediu și contacte interumane, în scopul sprijinirii proceselor de dezvoltare ale acestora. A fost evaluat și stadiul proiectelor aflate în implementare și vor fi lansate noi inițiative de colaborare în format 16+1.

Întâmpinarea premierului Viorica Dăncilă de către Boyko Borissov, prim-ministrul Republicii Bulgaria, la Summit-ul China-Europa Centrală și de Est

 

Summit-ul de cooperare China - Europa Centrală şi de EstPrincipalul moment al Summit-ului a fost sesiunea plenară de dialog la nivelul șefilor de guvern din țările participante. În marja evenimentului a avut loc forumul de afaceri China-Europa Centrală și de Est, șefii de guvern prezenți la Summit au luat parte la ceremonia de deschidere a Forumului.

Reuniunea la nivel înalt a oferit, de asemenea, prilejul organizării de întâlniri bilaterale cu șefii delegațiilor participante la Summit.

Întrevederea prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, cu premierul Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze, Li Keqiang, în marja Summit-ul formatului de cooperare R.P. Chineză- Europa Centrală și de Est

Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a avut o întrevedere bilaterală cu premierul Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze, Li Keqiang, în marja celui de-al 7-lea Summit al formatului de cooperare R.P. Chineză – Europa Centrală şi de Est („16+1”), desfășurat la Sofia. 

Dancila ChinaCei doi oficiali au salutat evoluția pozitivă a relațiilor dintre România și Republica Populară Chineză, evidențiind capitalul mare de încredere și prietenia tradițională care leagă popoarele român și chinez. A fost apreciată relevanța deosebită a dinamicii bilaterale favorabile în contextul apropierii anului 2019, moment de aniversare a 70 de ani de relații diplomatice neîntrerupte și a 15 ani de la lansarea Declarației Parteneriatului Amplu de Prietenie și Cooperare dintre România și R. P. Chineză.

Cei doi demnitari  au exprimat hotărârea de a menține la un nivel ridicat și de a intensifica dialogul politic, mijloc esențial pentru stimularea colaborării în ansamblu și valorificarea potențialului major pe care îl are relația româno-chineză.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a reliefat importanța acordată de Guvernul de la București dezvoltării cooperării pragmatice cu China, cu accent pe consolidarea relațiilor economice bilaterale în plan investițional și comercial. Doamna prim-ministru a exprimat interesul României de a echilibra balanța comercială printr-o dinamică superioară a exporturilor românești. A punctat potențialul relevant al României de a exporta produse agroalimentare în China, pledând pentru consolidarea cadrului juridic bilateral în domeniu.

Înaltul demnitar român a apreciat faptul că nivelul investițiilor chineze în România se menține încă sub nivelul potențialului real și a exprimat speranța ca dialogul bilateral să se concretizeze într-o prezență mai activă a investitorilor chinezi în România.  Au fost evaluate oportunitățile oferite de o serie de proiecte investiționale în sectoare cheie pentru România, precum cel energetic și cel al infrastructurii de transport, fiind evidențiată deschiderea părții române față de implicarea companiilor chineze în materializarea proiectelor aflate în diverse stadii. În context, cei doi premieri au salutat semnarea, în marja Summit-ului, a Memorandumului de Înțelegere privind cooperarea în domeniul transporturilor și infrastructurii între Ministerul Transporturilor din România și Comisia Națională pentru Dezvoltare și Reformă din R. P. Chineză.

Totodată, a fost exprimat interesul pentru finalizarea cât mai rapidă a negocierilor pentru realizarea reactoarelor 3 și 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă și a unui nou grup energetic la Termocentrala Rovinari, precum și în ceea ce privește construirea hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnița-Lăpustești.

A fost remarcată oportunitatea intensificării cooperării în domeniul financiar bancar ca măsură de sprijin pentru reușita aprofundării relației economice bilaterale, precum și utilitatea reluării zborurilor directe între România și China ca mijloc de facilitare a schimburilor interumane prin turism, schimburi de oameni de știință și călătorii de afaceri.

Premierul român a reiterat dorința României de implicare în proiectele vizând cooperarea în formatul 16+1. Totodată, şeful Executivului a afirmat interesul pentru participarea la implementarea inițiativei Noilor Drumuri ale Mătăsii (Belt and Road Initiative), inclusiv prin prisma valorificării poziției geografice a României, care poate deveni o componentă relevantă a conexiunilor energetice, de transport, comerciale și interumane dintre Europa și Asia.

Întrevederea prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, cu premierul Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze, Li Keqiang, în marja Summit-ul formatului de cooperare R.P. Chineză- Europa Centrală și de Est

Vizita premierului Viorica Dăncilă la standul companiei Huawei din cadrul Forumului de afaceri organizat în marja Summit-ului 16+1 de la Sofia

Dancila HuaweiÎn contextul prezenței la Sofia în vederea participării la Summit-ul 16+1, prim-ministrul Viorica Dăncilă a vizitat –  ulterior întâlnirii bilaterale cu premierul chinez Li Keqiang – standul companiei Huawei din cadrul Forumului de afaceri organizat în marja Summit-ului.

Reprezentanții Huawei au prezentat cele mai noi tehnologii şi soluții din sfera telecomunicațiilor promovate de companie, una dintre cele mai relevante firme de profil la nivel internațional.

Întrevederea premierului Viorica Dăncilă cu omologul din R. Macedonia, Zoran Zaev, în marja participării la Summit-ul China-Europa Centrală și de Est

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut o întrevedere cu Zoran Zaev, prim-ministrul R. Macedonia, cu prilejul participării la Summit-ul cooperării între statele din Europa Centrală şi de Est şi China – 16+1.

În cadrul reuniunii, cei doi prim-miniștri au abordat subiecte de interes comun, precum stadiul cooperării bilaterale, integrarea europeană și euro-atlantică a R. Macedonia, precum și evoluțiile recente la nivel regional.

Dancila MacedoniaŞeful Executivului a reconfirmat sprijinul politic ferm al Guvernului României pentru parcursul european și euro-atlantic al R. Macedonia și disponibilitatea de a oferi asistență tehnică pentru procesele de aderare la Uniunea Europeană și la NATO. În context, premierul român a subliniat importanța pe care viitoarea Președinție română a Consiliului UE (semestrul I, 2019) o va acorda continuării politicii de extindere a UE, precum și dezvoltării relațiilor politice cu statele din Balcanii de Vest.

Premierul Dăncilă a adresat felicitări pentru recenta încheiere a acordului bilateral privind numele constituțional cu Grecia și a apreciat că acest pas istoric va deschide noi oportunități pentru R. Macedonia. De asemenea, a apreciat dinamismul cu care guvernul macedonean condus de premierul Zaev a reluat procesul de reforme pro-europene şi a exprimat convingerea că rezultatele concrete nu vor întârzia să apară. A exemplificat cu decizia recentă a Consiliului European pe care România a susţinut-o şi care reprezintă o încurajare în plus pentru continuarea reformelor.

Cei doi premieri au agreat să continue demersurile pentru creșterea frecvenței dialogului politic la nivel înalt și la nivel de lucru între România și Republica Macedonia. De asemenea, a fost subliniată deschiderea ambelor părți pentru aprofundarea cooperării sectoriale și a consolidării relației economice bilaterale, care trebuie să valorifice potențialul semnificativ existent.

Întrevederea premierului Viorica Dăncilă cu omologul din Republica Macedonia, Zoran Zaev

Întrevederea premierului Viorica Dăncilă cu preşedintele Consiliului de Miniştri din Bosnia şi Herţegovina, Denis Zvizdić, în marja participării la Summit-ul China-Europa Centrală și de Est

În contextul participării la reuniunea statelor din Europa Centrală şi de Est şi China – „16+1” – , prim-ministrul Viorica Dăncilă a mai avut o întrevedere cu Denis Zvizdić, președintele Consiliului de Miniştri din Bosnia şi Herţegovina.

Dancila Bosnia HertegovinaDialogul a reconfirmat interesul ambelor guverne pentru o dezvoltare accentuată a relațiilor bilaterale în perioada următoare și pentru promovarea cooperării în arii de interes comun. În cadrul întrevederii, cei doi premieri au trecut în revistă stadiul cooperării bilaterale și au discutat posibilitățile de dinamizare a acesteia în plan politic, economic și cultural. În context, au acordat o atenție deosebită consolidării cooperării economice, unde există un potențial considerabil, care trebuie valorificat pe deplin. De asemenea, s-a referit la extinderea cooperării sectoriale, la încurajarea dialogului între mediile de afaceri şi a propus organizarea unui forum economic.

Președintele Consiliului de Miniştri din Bosnia şi Herţegovina a transmis premierului român invitația de a efectua o vizită oficială în ţara sa.

Premierul român a reiterat, cu acest prilej, susţinerea fermă a țării noastre pentru avansarea Bosniei şi Herțegovinei pe calea aderării la UE și a reiterat angajamentul României de a acorda asistență tehnică în procesul de pregătire pentru aderare. Partea română a reconfirmat sprijinul pentru obiectivul european al Bosniei şi Herţegovinei, inclusiv în contextul în care România va deţine Președinția Consiliului UE în primul semestru al anului viitor. A încurajat continuarea implementării Agendei de Reforme, în contextul dezideratului autorităților de la Sarajevo de a obține statutul de candidat la aderarea la UE.

Totodată, prim-ministrul Viorica Dăncilă a exprimat deschiderea Guvernului român pentru a continua să împărtășească modalitățile cele mai potrivite pentru a sprijini Bosnia şi Herţegovina în intensificarea cooperării sale cu NATO, având în vedere importanța securității și stabilității în întreaga regiune.

Întrevederea premierului Viorica Dăncilă cu președintele Consiliului de Miniștri din Bosnia și Herțegovina, prof. dr. Denis Zvizdić, în marja Summit-ului 16+1 de la Sofia

Întrevederea prim-ministrului României cu omologul leton, în marja participării la Summit-ul China-Europa Centrală și de Est

La data de 7 iulie 2018, prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a avut o întrevedere cu omologul leton, Māris Kučinskis, în marja participării la Summit-ul China-Europa Centrală și de Est care se desfășoară la Sofia.

Dancila LetoniaȘeful Executivului român a exprimat apreciere pentru relațiile foarte bune între România și Republica Letonia și a reconfirmat deschiderea țării noastre pentru menținerea unui dialog constant, atât din perspectivă bilaterală, cât și sub aspectul unei mai bune coordonări pe domeniile de interes comun ale agendelor europene și de securitate. În context, premierul Viorica Dăncilă a amintit că a avut un schimb de vederi consistent cu ministrul leton al afacerilor externe, Edgars Rinkēvičs, în timpul vizitei acestuia la București, la 5 iulie 2018.

Prim-ministrul României a subliniat că este important să fie dat un impuls suplimentar cooperării economice româno-letone, pentru a folosi la justa valoare potențialul existent. A prezentat premierului Māris Kučinskis oportunitățile oferite de România investitorilor străini, făcând referire la noul cadru legislativ în materie.

Premierul Viorica Dăncilă a exprimat interesul pentru adâncirea cooperării sectoriale în domenii precum agricultura și tehnologiile de ultimă generație și a arătat apreciere pentru conlucrarea excelentă în domeniul apărării.

Partea română a precizat că deținerea, pentru prima dată, a Președinției Consiliului UE, reprezintă deopotrivă o provocare și o oportunitate pentru țara noastră și a adăugat că Guvernul pe care îl conduce acordă o maximă importanță pregătirii acestui exercițiu european. A mai subliniat că, exercitarea acestui mandat, în semestrul I al anului 2019, oferă ocazia intensificării dialogului bilateral pe teme de interes comun și aprofundării coordonării în domeniul afacerilor europene între România și Republica Letonia.

Prim-ministrul leton a acceptat invitația de a efectua o vizită oficială  în România, în cursul acestui an, arătând ca intenționează să fie însoțit de o delegație importantă de oameni de afaceri, pentru a participa la un forum economic bilateral.

Întrevederea premierului Viorica Dăncilă cu omologul său leton, Māris Kučinskis, în marja Summit-ului 16+1 de la Sofia

Intervenția prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, în cadrul Plenarei Summit-ului formatului de cooperare R.P. Chineză- Europa Centrală și de Est, desfăşurat la Sofia

În cadrul intervenției susținute în sesiunea plenară a șefilor de guvern, prim-ministrul României a exprimat sprijinul ferm al României pentru dezvoltarea, în mod pragmatic, a cooperării „16+1” și angajamentul pentru continuarea promovării și impulsionării obiectivelor convenite în acest cadru, ce vor contribui la dezvoltarea economică și creșterea prosperității țărilor participante. 

Dancila interventie summitÎnaltul oficial român a transmis omologilor din statele participante la format interesul pentru realizarea de proiecte regionale în infrastructura de transport, precum și pentru dezvoltarea de inițiative în domeniul energiei, comunicațiilor sau care sunt menite să faciliteze contactele interumane, inclusiv pentru intensificarea dialogului privind politicile de educație în acest format.

Astfel, a transmis omologilor săi că România este pregătită să își asume un rol important în cadrul cooperării China – Europa Centrală și de Est, alăturându-se Centrului pentru Dialog și Cooperare în Domeniul Energiei, înființat deja în România, în urmă cu 2 ani.

Totodată, şeful Executivului a comunicat interesul ca România să găzduiască Dialogul 16+1 privind cooperarea în sfera educației, în continuarea Reuniunii ministeriale ASEM pe educație, din luna mai 2019, sub egida Președinției României a Consiliului Uniunii Europene.

Având în vedere importanța acordată de România formatului de cooperare China – Europa Centrală și de Est, prim-ministrul Viorica Dăncilă a subliniat importanța acțiunilor care promovează conectivitatea între partenerii europeni și asiatici. A punctat în context rolul semnificativ pe care îl pot juca Dunărea și Marea Neagră pentru creșterea mobilității și competitivității, două obiective circumscrise cooperării în format „16+1”.

Demnitarul român a pledat pentru identificarea de modalități concrete pentru realizarea și susținerea complementarității dintre cooperarea ”16+1”, pe de o parte, și mecanismele politico-economice ale relației UE-China și programele UE din domeniul infrastructurii și investițiilor, pe de altă parte. Potrivit premierului român, această linie de acțiune are potențialul de a confirma și consolida contribuția formatului „16+1” la întărirea legăturilor dintre Europa și China, un obiectiv pe care România îl susține pe deplin.

 

Participarea premierului Viorica Dăncilă la Sesiunea plenară a Reuniunii şefilor de stat şi de guvern

Memorandum de cooperare în domeniul transporturilor şi infrastructurii între Ministerul Transporturilor din România şi Comisia Naţională pentru Dezvoltare şi Reformă din R. P. Chineză

În marja Summit-ului 16+1 de la Sofia, a fost semnat Memorandumul de Înțelegere privind cooperarea în domeniul transporturilor şi infrastructurii între Ministerul Transporturilor din România şi Comisia Naţională pentru Dezvoltare şi Reformă din R. P. Chineză. Semnatarii documentului au fost ministrul român al Transporturilor, Lucian Şova, şi președintele Comisiei chineze, He Lifeng.

Memorandumul reflectă interesul comun ferm al celor două părți pentru aprofundarea şi diversificarea colaborării bilaterale în două sectoare cu importanță majoră pentru dezvoltarea economică, precum transporturile şi infrastructura. Documentul va întări cadrul şi premisele implicării Chinei în materializarea unor proiecte românești în cele 2 domenii, a căror dezvoltare constituie o prioritate pentru partea română.

Memorandumul se înscrie pe linia demersurilor guvernului de la București vizând consolidarea cooperării pragmatice cu China, obiectiv distinct al componentei de politică externă a Programului de guvernare 2018-2020.

 

Fotografia de familie – Summit-ul formatului de cooperare R.P. Chineză- Europa Centrală și de Est

Participare la ceremonia oficială de deschidere a Forumului de Afaceri, organizat în cadrul Summit-ului formatului de cooperare China – Europa Centrală şi de Est, desfășurat la Sofia

 

 

 

 

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare