EXCLUSIV / ”Mafia lemnului” reacționează chiar din cabinetul ministrului Apelor și Pădurilor / Atacuri fără precedent pentru modificarea Codului Silvic împotriva populației!

Incredibil dar adevărat!O dată ce ”mafia lemnului” s-a văzut în situația în care, conform articolului 59 din Codul Silvic, promovat de către deputata Doina Pană, este obligată să dea o parte din producția de lemn și populației, ca lemn de foc, deci să-și diminueze profiturile și o parte din clienți, au început să-și pună în aplicare o serie de atacuri venite chiar din zona Ministerului Apelor și Pădurilor, mai exact, din partea consilierului ministrului Deneș, Constantin Cătălin Tobescu.

Poate din anumite interese sau din cauza pierderilor din zona de prelucrare și exploatare a lemnului se ajunge de multe ori la lucruri incredibile.

doina panaAşa se face că un consilier al ministrului Mediului, Constantin Tobescu, a atacat-o în mod public pe Doina Pană, fost ministru, într-o postare pe care a șters-o ulterior, inițiatoarea strictului Cod Silvic, pentru că se opune modificării unui articol din Codul Silvic, prin care populația să poată beneficia de lemn de foc (adică lemn pentru încălzirea locuințelor).

Acesta a postat pe o pagina de socializare un comentariu pe care mai apoi la șters – noi l-am salvat este mai jos!

Facebook TobescuConstatin Tobescu: ” Este de notorietate faptul că doamna Ministru Pană Doina a intervenit săptămâna trecută la Comisia pentru Agricultura a Camerei Deputaților pentru a bloca modificarea Codului Silvic- corectarea art. 59. În opinia d-nei Ministru Doina Pană acest articol este perfect și, asa cum se spune și în articol, va conduce la punerea la dispoziția populației a 4 milioane mc lemn de foc din rărituri, igienă și accidentale”, scrie Tobescu pe pagina de facebook a Comunităţii Forestierilor-Fordaq.

 

 

Tobescu postareMai mult, Tobescu mai spune următoarele: ”O invit pe dna Ministru Doina Pana – membru marcant al acestui grup şi comunităţi – să îşi susţină public punctul de vedere în acest grup. Vă invit şi pe dumneavoastră să comentaţi care au fost efectele aplicării art. 59 în activitatea dumneavoastră ca angajaţi ai Romsilva, regii publice locale care administrează paduri ale UAT-urilor sau agenţi economici din exploatarea şi prelucrarea lemnului. Ce volum a fost oferit la licitaţii în aplicarea art.59, ce volum a fost contractat, ce volum a fost exploatat, cât din acest volum a fost valorificat, ce efecte a avut aplicarea art. 59 în valorificarea doborâturilor de vânt. Şi în final, ce efect va avea acest articol în aprovizionarea populaţiei cu lemn de foc. Mi se pare corect să ne asumăm cu toţii public punctele de vedere, să le susţinem cu argumente”, a scris Cătălin Tobescu, consilier al ministrului actual al Apelor şi Pădurilor, pe pagina de facebook a Comunităţii Forestierilor-Fordaq.

Ce se spune despre acest Constantin Cătălin Tobescu, consilierul ministrului Deneș

ConstatinTobescuDespre acest personaj se spune, conform site-ului stiripescurt24.ro, că este un apropiat al marii companii Holzindustrie Schweighofer – cea care cumpără lemn ca materie primă, chiar dacă încearcă să fie, prin anumite poziționări, aparent împotriva acestei companii

  • Mai mult decât atât, presa a relatat în urmă cu un an că Tobescu este reprezentant al proprietarilor de păduri și că face lobby pentru firmele de prelucrare a lemnului.
  • Conform romanialibera.ro, o firmă privată de soft, indicată în declarația de avere a lui Tobescu, ar fi lansat o aplicație de urmărire a masei lemnoase care funcționează în paralel cu cea a Ministerului Apelor si Padurilor, concurând-o.

Care este problema din Codul Silvic care pune pe jar ”mafia lemnului”

Codul SilvicÎn fapt, e vorba de Codul Silvic și de modificările aduse acestui cod în ceea ce privește lemnul de foc pentru populație. Normal acest cod silvic ar trebui să împace toate interesele din jurul pădurii, adică și a ecologiștilor, și a industriașilor, dar mai ales să asigure lemnul de foc pentru populația care nu are o altă sursă de încălzire.

După cum se știe, Codul Silvic sau Legea 46 din 2008 a fost modificată în timpul când Doina Pană era ministru al Apelor și Pădurilor, astfel că legea 175 din 2017 este cea care, printr-o completare adusă la Art. 59 din Legea 46 / 2008, a introdus posibilitatea valorificării pentru necesarul populației (adică pentru încălzirea locuințelor) a volumului de lemn de lucru cu diametrul de cel mult 24 de centimetri.

Ce prevede legislația

”Volumul disponibil rezultat ca lemn de lucru cu diametrul la capătul gros de maximum 24 cm și ca lemn de foc din lucrările de îngrijire și conducere a arboretelor, din tăierile de igienă, precum și din tăierile de produse accidentale dispersate sau realizate pe suprafețe compacte de maximum 3 ha, din fondul forestier proprietate publică a statului, se valorifică”, prima prioritate fiind „necesarul de lemn al populației, în baza solicitărilor centralizate de unitățile administrativ-teritoriale pe suprafața cărora este amplasat fondul forestier administrat de ocolul silvic de stat”.

Conform mesagerul.ro, modificarea legislativă prevedea că „această cantitate se valorifică prin vânzare directă, iar cumpărătorul acesteia nu are dreptul de comercializare”. Prevederile sunt similare şi pentru volumul disponibil din fondul forestier proprietate publică a unităților administrativ-teritoriale, mai mult, surplusul ar trebui să fie valorificat, prin vânzare directă, către „populația din unitățile administrativ- teritoriale limitrofe unității administrativ-teritoriale pe suprafața căreia este amplasat fondul forestier administrat”.

  • Neoficial, scriu cei de la romanialiberara.ro, articolul 59 a pus la dispoziția micilor consumatori o cantitate de circa patru milioane de metri cubi de lemn de foc, suficientă pentru a asigura consumul gospodăresc și pentru a stabiliza astfel prețul, care în acest moment depășește 700 de lei pe metru cub.

lemne ”Această reglementare oficială a dat o lovitură mafiei lemnelor de foc, care își pierde o parte din clienți.

Simultan, prevederile noii variante a articolului 59 au provocat nemulțumiri și firmelor exploatatoare, precum și marilor procesatori de lemn, care s-au văzut lipsiți de o cantitate însemnată de resursă primară care putea fi transformată în diverse produse din lemn, mai ales în plăci aglomerate, sau putea fi arsă în centrale de cogenerare pentru a obține energie electrică.
Reprezentanți ai industriei forestiere susțin că, după modificarea indicată în Legea 175 / 2017, noul articol 59 din Codul Silvic a adus pierderi de ordinul sutelor de milioane de euro numai exploatatorilor de lemn, la care se adaugă pierderile procesatorilor. Reacția unor companii care activează în România și care își văd amenințate profiturile a fost promptă. Factorul economic a sensibilizat factorul politic, iar urmarea a fost schimbarea conducerii ministerului de resort – cel al Apelor și Pădurilor”, se mai scrie în romanialibera.ro

  •  De altfel, după demisia din funcţia de ministru a Doinei Pană, de la începutul anului, Constantin Cătălin Tobescu suţinea că „logic trebuie să urmeze imediat și demisia domnului Istrate Ștețco”, iar apoi sectorul forestier va avea „un nou început și de aici un dram de speranță”.

surse: mesagerul.ro / romanialibera.ro / stiripescurt24.ro

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare