Procurorii militari au pus în mişcarea urmărirea penală doar pentru patru inculpaţi dintr-un număr de 40 de persoane declarate iniţial inculpate, în perioada 2005 – 2007, de către fostul procuror militar, generalul Dan Voinea, a declarat pentru ecopolitic.ro preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Doru Mărieş.
- El a comentat astfel anunţul PÎCCJ de vineri conform căruia procurorii militari au anunţat vineri că au pus în mişcare următirea penală în Dosarul Revoluţiei Române faţă de fostul preşedinte Ion Iliescu şi alte trei persoane, găsite în principal vinocate faţă că au creat o diversiune generală faţă de evenimentele din decembrie 1989.
„Comunicatul Parchetului îl văd ca fiind util, dar este practic o revenire pentru patru persoane. (…) Este practic o revenire din perioada 2005 – 2007, când ei au fost puşi sub urmărire de generalul Dan Voinea, numai că la momentul 2005 sub urmarire au fost puse peste 40 de persoane – conducatori ai Consiliului Frontului Salvării Naţionale (CFSN) şi ofiţeri de rang înalt din partea structurilor de forţă ce deţineau arme de foc în România la momentul 1989. Aşa că procurorii militari de astăzi sunt restanţi – ei nu au pus sub inculpare decât 10 % din numărul celor care au fost puşi de generalul Dan Voinea. Aşteptăm punerea sub inculpare a tuturor împotriva cărora se găsec probe în dosar la acest moment, finalizarea cercetării şi audierii părţior vătămate în număr de peste 8.500, nu 6.000 aşa cum au anunţat procurorii militari, adică dorim o anchetă efectivă, completă şi un rechizitoriu pe măsura încadrării faptelor din sângerosul decembrie 1989 dat de CEDO în multiplele cereri ale Asociaţiei 21 decembrei şi ale altor victime din 1989”, a afirmat Doru Mărieş.
El a amintit că susţine de 29 de ani că ceea ce s-a întâmplat începând din 22 decembrie 1989 a fost de fapt o diversiune, fapt dovedit în final şi de justiţie.
„Eu am susţinut încă din noaptea 22 decmebrie 1989 că este vorba despre o diversiune. Această părere mi-am format-o în calitate de participant la evenimentele din 21 decembrie şi am văzut ce s-a întâmplat în 22 decembrie, şi am fost primul om care a avut arma în mână în sediul Comitetului Central, când Nicolae Ceauşescu nu fugise cu elicopterul. În nopatea de 22 decembrie mi s-a cristalizat ideea de diversiune. Sigur, la momentul acela nu ştiam cine o creează şi ce părţi sunt implicate. Ulterior supoziţia mea s-a dovedit că a fost reală, iar în momentul în care am obţinut documentele din dosarul Revoluţiei, inclusiv Jurnalele de luptă, care au fost desecretizate de guvernul Boc, mi-a devenit clar că ceea ce afirmam încă din 1990 este real. Decizia CEDO la baza căreia stau documentele din dosarul Revoluţiei, aşa cum a fost construit el în perioada 2005 – 2007 ce către generalul Dan Voinea şi echipa sa, stă la baza multiplelor decizii ulterioare ale CEDO”, a arătat preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989.
Procurorii militari au anunţat vineri că au pus în mişcare următirea penală în Dosarul Revoluţiei Române faţă de fostul preşedinte Ion Iliescu şi alte trei persoane, găsite în principal vinocate faţă că au creat o diversiune generală faţă de evenimentele din decembrie 1989, având drept consecinţă uciderea multor persoane, dar şi a unui simulacru de proces în cazul cuplului Ceauşescu.
„Prin ordonanţa din 18.12.2018, procurorii din cadrul Secţiei parchetelor militare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul penal intitulat generic „Revoluţia Română din decembrie 1989”, au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii Ion Iliescu (membru şi preşedinte al C.F.S.N.), Gelu Voican Voiculescu (membru C.F.S.N. şi fost vice prim-ministru al Guvernului României), Iosif Rus (fost comandant al Aviaţiei Militare) şi Emil (Cico) Dumitrescu (fost membru CFSN), sub aspectul săvârşirii infracţiunilor contra umanităţii prev. de art. 439 lit. a, g, i şi k C.p.
Potrivit sursei citate, „probatoriul administrat a relevat că întreaga forţă militară a României, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne – Departamentul Securităţii Statului, precum şi Gărzile Patriotice, începând cu data de 22.12.1989, orele 16:00, s-au pus la dispoziţia Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi conducerii acestuia. Din acelaşi moment, grupul de decizie politico-militară al C.F.S.N. a luat deciziile importante cu caracter politic şi militar, urmărind accederea la puterea politică a unui grup preconstituit şi legitimarea politică în faţa poporului român”.