-
MOTIVUL ESTE INCREDIBIL : ”Ministerul energiei nu a stiut legea, persoanele care se ocupa de aceasta speta, pur si simplu, nu au fost pregatite!”
Conform informatiilor obtinute in exclusivitate de ecopolitic.ro , la această data procedura de evaluare de mediu este suspendată până la contractarea de către titular a serviciilor de elaborare raport de mediu.
Ministerul Energiei vorbeste de 6 luni de ceva ce nu mai exista sau cel putin nu in urmatorii 2 ani!
Inca din aprilie anul acesta si continuand pana in urma cu 2 saptamani, era veselie prin presa in urma unor comunicate de presa venit din partea Ministerului Energiei.Deja se discuta de strategie modificata, grup de lucru, ca se lucreaza, chiar in schimburi, pe aceasta strategie si ca aceasta este in avizare la Ministerul Mediului.
Mai mult decat atat, printr-un comunicat, ne-au fost prezentati atat coordonatorul, vezi mai jos, un secretar de stat cu experienta, si care deja ne dadea speranta, cat si membrii unui grup de lucrur, numai specialisti care lucreaza pentru noi :
„Din acest grup de lucru fac parte cei trei secretari de stat din minister, precum şi reprezentanţi ai ANRE, ANRM, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, cele două complexuri energetice, Transelectrica, Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei, precum şi Academia Română. Prima întâlnire a grupului de lucru a avut loc joi, 31 august”, reciza acum 2 saptamani Andrei Maioreanu, secretar de stat si cel care este şi coordonatorul grupului de lucru.
„Noul proiect de strategie se va baza pe aceste obiective: securitate energetică, îmbunătățirea eficienței energetice, investiții, protecția mediului. Trebuie să prioritizăm ce ne propunem ca investiții și va exista o listă de obiective de investiții foarte importante. Spre exemplu, reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, hidrocentrala Tarnița și
”Grupul nou de 600 de MW de la Rovinari — cu siguranță aceste obiective de interes național se vor regăsi în strategia energetică, mergând cu analiza până la identificarea clară a surselor de finanțare”, continua Maioreanu.
– aici tin neaparat sa precizez ca asa ceva in urmatorii 5 ani sau in urmatorul deceniu nu se va putea realiza, nu-ti trebuie multa experienta, doar viziune sa intelegi ca legat de aceste noi investitii, tinand cont si de reglementarile de mediu Europene si mondiale, vremea lor a apus sau tinde sa apuna, cel putin in Romania, cred ca mai bine ne concentram sa pastram ce avem, sa tinem de ele.Cred ca domnii de la Energie au gresit rubrica, nu suntem la ”copii spun lucruri trasnite!”
MINISTERUL MEDIULUI A SUSPENDAT EVALUAREA STRATEGIEI ENERGETICE
Conform legii, Strategia Energetică a României pentru perioada 2016 – 2030 face obiectul evaluării de mediu iar procedura de evaluare se derulează conform prevederilor HG 1076/2004 privind stabilirea procedurii de evaluare de mediu pentru planuri și programe iar în conformitate cu prevederile HG 1076/2004, art. 7 : ”Procedura de evaluare de mediu se aplică de autoritățile titulare de plan sau program în colaborare cu autoriățile competente pentru protecția mediului”.
- MOTIVUL ESTE INCREDIBIL : ”Ministerul energiei nu a stiut legea, persoanele care se ocupa de aceasta speta, pur si simplu, nu au fost pregatite!”
Conform anumitor declaratii din zona Ministerului Mediului, a existat o intalnire cu mai marii din energie la care trebuia sa se discute de avizul de mediu pe Strategia Energtica.Surpriza a fost mare cand reprezentantii de la mediu nu au avut pe ce discuta pentru ca Ministerul Energiei a UITAT ca exista anumite reglementari legale si obligatii in ceea ce priveste avizarea, inca din 2004.