EXCLUSIV / Presa olandeză – sponsorizările cu MAȘINI SCUMPE și Cola a președinției României a Consiliului UE – influențează procesul de luare a deciziilor

Cel mai mare ziar din Olanda, NRC.nl abordează aspectul sponsorizării președinției României a Consiliului UE, precizând că România a primit donații din partea comunității de afaceri – mașini scumpe și Coca-Cola, iar această comunitate de afaceri influențează procesul de luare a deciziilor la nivel european.

Conform aceleiași surse, producătorii de mașini francezi și germani livrează autoturismele cu care membrii delegației sunt conduși la reuniunile ministeriale în timpul președinției. Odată ajunși în interior, miniștrii se pot așeza într-o beanbag Coca-Cola, își aleg o sticlă de cola din frigider sau își pot încărca telefonul sub o sticlă de cola.

  • ”România nu face excepție de la aceste donatii-sponsorizări.Sponsorizarea președințiilor UE continuă de mai mulți ani.Nu este nimic în neregulă cu asta, spun țările UE, dar este un semn al influenței nemărginite a afacerilor asupra luării deciziilor la nivel european, spune Observatorul Corporate Europe (CEO). Acest ONG de la Bruxelles a lansat săptămâna aceasta un raport privind lobby-ul companiei la instituțiile UE. Întreprinderile de pretutindeni sunt puternic suprareprezentate, în calitate de colegi CEO.” s-a mai precizat în articolul din presa olandeză.

Mai mult decât atât, jurnaliștii din Olanda precizează că ”pe banner-urile cu logo-ul PRES RO se regăsesc, de asemenea, șapte logo-uri de companii auto, precum Renault sau Mercedes. Acestea sunt și mașinile în care sunt escortați miniștrii către reuniunile ministeriale.”

Conform articolului din NRC.nl, există de mult timp la nivel european o discuție cu privire la sponsorizarea președințiilor Consiliului UE.ONG-ul bruxellez Corporate Europe Observatory (CEO) a publicat un raport privind lobby-ul companiilor la instituțiile europene și a constatat că acestea sunt prezentate în peste tot, inclusiv la Reprezentanța Permanentă a Olandei în Bruxelles. CEO susține, între altele, că parlamentele naționale pot controla mai bine deciziile pe care miniștrii le iau la Bruxelles.

  • Parlamentul European a aprobat săptămâna trecută o reglementare internă care prevede că unele întâlniri cu reprezentanții grupurilor de interese sunt înregistrate si trebuie trecute într-un registru.

Sursa: NRC.nl

 

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare