EXCLUSIV / ”Realitatea” de la București contrazisă de Bruxelles – doar 67% rată de absorbție a Fondurilor EU; CE îi dă dreptate lui Teodorovici și cere întâlnire cu Boloș

Comisia europeană, conform documentului obținut în exclusivtate de ecopolitic.ro, i-a transmis o scrisoare ministrului Boloș prin care-l anunța că rata de absorbție a Fondurilor europene, din ciclul financiar 2014-2020, este de doar 67% și-i cere o întâlnire cât mai curând posibil pentru clarificarea mai multor probleme identificate.

  • Mai mult decât atât, Comisia-i cere ministrului Boloș acest dialog pentru a clarifica aspecte cu privire la acțiunile specifice necesare pentru evitarea riscurilor de dezangajare*.

Saptămâna trecută, atât premierul Nicolae Ciucă cât și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene anunțau că rata de absorbţie a fondurilor europene se apropie de 80% și „până la finele anului atingem obiectivul de minim 90%”.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat pe 22 martie 2023, printr-un comunicat de presă, că ”POIM depășește pragul de 80% rată de absorbție, după transmiterea unei declarații de cheltuieli de 151 milioane euro”.

Comisia Europeana: ”Cu mai puțin de nouă luni rămase de la sfârșitul perioadei de eligibilitate și doar 67% din alocarea plătită sub formă de plăți intermediare, am dori să începem un dialog cu dumneavoastră cu privire la acțiunea specifică pusă în aplicare pentru a evita dezangajările.”

În cadrul documentului se mai prezinta și alte aspecte îngrijorătoare legate de acest ciclul financiar 2014-2020, pe care le puteți observa notate de Comisia Europeană în scrisoarea către ministrul Boloș, pe care am redat-o integral.

Fostul ministru al Fondurilor Europene și al Finanțelor, Eugen Teodorovici, avertiza încă de acum câteva săptămâni că ”pentru România, anul 2023 se prefigurează a fi un nou eșec, în ceea ce privește absorbția de fonduri europene, estimarea de pierdere a acestora fiind de peste 3 miliarde de euro, din toate sumele care trebuie cheltuite până la finele acestui an.

”Șansele de evitare a unui dezastru sunt mici, dar există! Asta presupune, din partea autorităților, mai puțină aroganță, deschiderea la dialog şi acceptarea expertizei în acest domeniu, a acelei expertize, care a mai salvat România din situații similare.”, a mai declarat Teodorovici pentru site ul puterea.ro

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare