Mâine, potrivit specialiștilor, este cea mai importantă zi pentru natura României, din ultimii zeci de ani. CCR dezbate dacă Ordonanța Ecocidelor este constituțională, în baza sesizării depuse de Avocatul Poporului. Ecopolitic a stat de vorbă cu un specialist în domeniu pentru a afla dacă, până și în al 12-lea ceas, România poate lua decizia corectă pentru a își proteja pădurile.
„Dincolo de complexul de ecocide pe care cele 9 proiecte hidroenergetice nerentabile îl implică, foarte gravă este campania industrială de știri false emise pe această temă. Este foarte grav că o asemenea manipulare este posibilă într-o țară cu pretenții democratice. De exemplu, s-a vehiculat continuu știrea falsă cum că proiectul hidroenergetic din Defileul Jiului ar avea un stadiu de realizare de peste 90%. Când în realitate stadiul în Defileul Jiului este de cca. 60%, după cum au recunoscut parlamentarii care au modificat de la 90% la 60% pragul din legea anti-natură respinsă de CCR în noiembrie (PL-x 132/2022), precursoarea ”Ordonanței Ecocidelor”. În Defileul Jiului Hidroelectrica mai are de aruncat cel puțin 75 de milioane de euro. Pentru că la sistarea lucrărilor ilegale a declarat că a cheltuit 155 de milioane de euro, iar valoarea totală a ”investiției” este de 230 de milioane de euro. Iar o mare parte din cei 230 milioane de euro include sumele furate, care este de notorietate publică, de mulți ani, că nu au fost cheltuite pe lucrările în cauză, ci deturnate. Este și mai grav faptul că o astfel de manipulare a fost nu doar luată în considerare, ci chiar implementată, denotă disprețul total al politrucilor față de cetățeni. Pentru că procentul de realizare a unei crime sub nicio formă nu duce la legitimarea crimei. O crimă de mediu rămâne crimă de mediu, și consecințele ei trebuie îndepărtate, chiar dacă este realizată în proporție de 100%. Gradul ridicat de realizare a unei crime de mediu îi incriminează și mai mult pe făptași, nici vorbă să-i disculpe.”, spune specialistul.
Acesta mai precizează că hidrocentralele prevăzute în plan sunt total ineficiente pe termen lung.
„O altă știre falsă este că cele 9 proiecte hidroenergetice ar duce la creșterea producției de energie electrică a României. Cu 75 de milioane de euro se pot realizat noi unități de producție, sustenabile, legale, care să producă incomparabil mai multă energie electrică și chiar mai repede decât ar putea proiectul anacronic și nerentabil, cu funcționare intermitentă, ”Amenajarea hidroenergetică a râului Jiu pe sectorul Livezeni-Bumbești”. Așadar, continuarea lucrărilor ilegale, aruncarea în continuare a cel puțin 75 de milioane de euro în Defileul Jiului, nu face decât să reducă, la modul potențial, producția energetică a României. Analog este la toate celelalte 8 proiecte.
A fost total ignorată și pierderea de apă pe care aceste proiecte o va genera, pierdere pe care România, lovită de un proces de aridizare, chiar nu și-o permite. Ultimele cercetări au concluzionat astfel: ”Cantitate de apă pierdută prin evaporare din lacurile de acumulare este echivalentă cu 20% din consumul anual global de apă. În ultimii 33 de ani, pierderile de apă prin evaporare din lacurile de acumulare au crescut cu o rată de 5,4% pe an, depășind tendința globală de 2,1% pentru toate lacurile.” Iar OUG 175/2022 promovează apariția a 8 noi lacuri de acumulare și extinderea unuia deja existent.
Moartea recentă a 20 de mii de oameni în Libia, din cauza ruperii unui baraj, accentuează semnalul de alarmă cu privire la barajul primitiv de la Răstolița, o construcție și mai riscantă pentru că a fost abandonată foarte mulți ani. Umplerea lacului de acumulare (cu defrișare ilegală chiar și în parcul național) ar pune în pericol viața a sute de mii de cetățeni în aval, pentru o capacitate instalată ridicol de mică, echivalentă cu cea a două centrale eoliene.”, mai spune Călin Dejeu.