EXCLUSIV VIDEO-Interviu / Ambasadorul Bangladeshului – la 50 de ani de relații bilaterale: Nu ne vom uita niciodată vechii prieteni, sprijinul lor – al României

Ambasadorul Republicii Populare Bangladesh în România, Excelența Sa domnul Daud ALI, a subliniat că România este unul dintre vechii prieteni ai Bangladeshului, într-un interviu exclusiv pentru Ecopolitic News, în contextul marcării a 50 de ani de relații diplomatice dintre cele două țări.

Diplomatul a spus că la sfârșitul anului 2020, după redeschiderea misiunii diplomatice a Bangladeshului în România, doar 540 de persoane au obținut viză de muncă. În anul următor, numărul a crescut la 2.354. Anul acesta, până pe 18 noiembrie, s-au acordat 8.064 de vize.

Un alt subiect menționat în interviu a fost numărul tot mai mare de studenți care vin din Bangladesh în România.

De asemenea, domnul Daud ALI a prezentat detalii despre posibilitatea ca oamenii de afaceri români să investească în Bangladesh: fără taxe în primii 10 ani și deducere de taxe pentru următorii trei ani. Interviul este redat integral în rândurile de mai jos.

Jurnalist EcopoliticNews: Bună ziua, Excelență! Vă mulțumesc pentru că ați acceptat să acordați acest interviu pentru Ecopolitic News.

Ambasador: Vă mulțumesc foarte mult că ați venit și mi-ați acordat oportunitatea să vorbesc despre relațiile dintre Bangladesh și România.

Jurnalist EcopoliticNews: Excelență, este un an special pentru relațiile dintre România și Republica Bangladesh, care marchează 50 de ani de relații diplomatice. România a fost printre primele țări din Europa care au recunoscut statul Bangladesh, în 1971. Ce mesaj are Ambasadorul Republicii Populare Bangladesh pentru România, după 50 de ani de relații diplomatice?

Ambasador: Vă mulțumesc foarte mult! Aș vrea să menționez că în 1971 am avut Războiul de Eliberare, între actualul Bangladesh și actualul Pakistan. În acel moment am fost foarte recunoscători țărilor din Estul Europei, URSS-ului și, desigur, Indiei. Din această parte am primit sprijin politic și financiar pentru a ne obține independența. După obținerea independenței, așa cum ați menționat, România a fost printre primele țări, după Bulgaria, care au recunoscut Bangladeshul ca națiune independentă. De atunci avem relații foarte bune. Ba mai mult, România a deschis o misiune diplomatică în Bangladesh, iar Bangladesh a deschis o misiune diplomatică în România. Acea misiune diplomatică a continuat să existe până în 1995. Din cauza crizei financiare, Bangladesh a închis misiunea diplomatică și a deschis-o în Orientul Mijlociu. Și România și-a închis misiunea diplomatică. Sunt foarte fericit că, prin decizia premierului Sheikh Hasina, am redeschis misiunea diplomatică aici în 2020. Aș vrea să menționez că premierul a menționat special faptul că țările din Estul Europei sunt prietenii noștri vechi și nu ar trebui să ne uităm vechii prieteni. Când am discutat despre redeschiderea misiunii diplomatice, chiar doamna premier a decis să o redeschidem în România. Datorită deciziei dânsei suntem aici și am deschis misiunea diplomatică. Și nu ar trebui să ne uităm niciodată vechii prieteni, sprijinul oferit. Mereu suntem recunoscători pentru asta.

Jurnalist EcopoliticNews: Ați menționat că Bangladeshul a redeschis ambasada în România în 2020. În același timp, în 2020 România a organizat un Consulat temporar de 3 luni în Dacca pentru a facilita procesul de acordare a vizelor de lucru pentru cetățenii din Bangladesh. Cât de importantă este prezența Ambasadei, a Consulatului României în Bangladesh, care în acest moment nu mai există?

Ambasador: Într-adevăr, prezența unei misiuni diplomatice este foarte importantă. În ultimii 50 de ani, din 1972 încoace, nu a existat nicio vizită la nivel înalt, excepție făcând vizitele la nivel de șefi de stat atât din Bangladesh, cât și din România. Nu a existat nicio vizită la nivel de miniștri de externe, dar după redeschiderea misiunii diplomatice aici în 2020, ministrul de externe din Bangladesh a vizitat România în 2021. Deci este foarte important, vizita a fost una foarte importantă, întrucât după 50 de ani a fost prima vizită a unui ministru de externe din Bangladesh în România.

În al doilea rând, în acea perioadă, cei doi miniștri au discutat multe probleme importante, au semnat un Memorandum. Înainte se numea consultarea miniștrilor de externe. Asta înseamnă că în urma semnării acestui act, oamenii se pot întâlni în București sau în Dacca în fiecare an pentru a discuta despre interesele celor două țări.

Mai mult decât atât, în timpul vizitei s-a semnat un Memorandum cu Universitatea Politehnică din București, care ne-a garantat că în fiecare an va oferi burse de studiu din fonduri proprii pentru studenții din Bangladesh. Numărul va crește gradual. Aș vrea să menționez că înainte veneau foarte puțini oameni din Bangladesh aici cu viză de lucru. Dar după sosirea noastră aici, numărul lor a crescut rapid. Ca exemplu, doar la finalul lui 2020, după ce s-a redeschis misiunea diplomatică, doar 540 de persoane au primit viză de lucru. Anul următor, numărul a crescut la 2.354.

Anul acesta, până pe 18 noiembrie, numărul a ajuns la 8.064. Deci vedeți cât de importantă este prezența unei misiuni diplomatice. Dacă nu am fi aici, probabil numărul nu ar fi mai mare de 100 sau 200. Așa cum ați menționat, Guvernul României a deschi un Consulat temporar, desigur la cererea noastră. Numărul de aplicații pentru viză este în creștere și nu se puteau acorda vize la timp. Apoi noi am vorbit cu Ministerul de Externe de aici, iar ministrul din Bangladesh i-a cerut celui din România să trimită o echipă consulară în Bangladesh pentru a rezolva problema vizelor. La cererea noastră, au fost foarte amabili, au trimis o echipă consulară pentru o perioadă de 3 luni. A fost o echipă formată din 6 persoane, 5 dintre ele au stat acolo timp de 3 luni. Și doar în 3 luni au emis 5.3000 de vize. În doar 3 luni – 5.300 de vize. Și într-o jumătate de an – încă 5.000. Iată cât de importantă este prezența unei misiuni diplomatice. Crește și accelerează volumul de muncă. Prezența unei misiuni diplomatice nu este importantă doar pentru creșterea relațiilor de afaceri dintre țări. Poate vom vorbi mai târziu despre acest subiect.

Jurnalist EcopoliticNews: Despre destinații… Ar putea fi România o destinație pentru investitorii din Bangladesh? Aveți date despre investițiile din Bangladesh în România și invers? În ce sector de activitate operează?

Ambasador: În privința investițiilor, suntem încă în căutarea investițiilor din diferite țări. Actualul Guvern din Bangladesh face un plan de a deschide zone economice în Bangladesh. Multe dintre ele sunt finalizate. Multe sunt în faza de proiect. Țări mari precum SUA, China, Japonia, Coreea, India iau bucăți mari de teren în acele zone economice pentru a crea industrii pentru oamenii lor de afaceri. Nu doar atât, mulți oameni din țări europene precum Suedia și Germania merg în Bangladesh și își deschid afaceri acolo. De ce fac asta? Pentru că acest Guvern are o politică de investiții foarte bună. Asta înseamnă că dacă cineva investește în aceste zone economice, va primi facilități, inclusiv facilități fiscale. În primii 10 ani, compania nu trebuie să plătească taxe către Guvern. Apoi, în anul 11, 12 și 13, avem deduceri de taxe. Deci abia după 13 ani trebuie să plătească taxe. În plus, în aceste zone economice, când își deschid afaceri au nevoie de materiale. Pentru materiale și echipamente nu trebuie să plătească taxe vamale. Nu costă nimic. După ce au deschis afacerea și au început producția, au voie să exporte totul în alte țări. Dacă doresc, pot să își vândă produsele pe piața locală. În orice regiune, dacă vor să închidă fabrica, își pot lua banii înapoi fără restricții. Dacă vor să cedeze firma altei companii, nu sunt restricții. Încercăm să oferim cea mai bună politică de investiții pentru a atrage investitorii străini. Desigur, avem un număr bun de investitori.

Dacă vorbim despre investitorii români, din moment ce România nu are misiune diplomaticî în Bangladesh, oamenii de aici, în special investitorii nu ajung la acest tip de informații. Eu încerc să am întâlniri cu membrii Camerei de Comerț, cu oamenii de afaceri și încerc să le transmit acest mesaj, că Bangladesh are o politică de investiții bună, deci sunt bine veniți să investească în Bangladesh. Sperăm ca în curând să avem și investitori din România. În ceea ce privește investițiile din Bangladesh, trebuie să vă spun că investitorii din Bangladesh încep să investească în afara țării. Cei mai mulți investesc în țările africane pentru că profitul este mai mare decât în țările din Europa. Cei mai mulți activează în domeniul textilelor sau în domeniul medical. Avem o companie care activează în domeniul medical, Square Pharmaceuticals, care investește în Kenya. Avem investitori din domeniul textilelor care investesc în Etiopia și alte țări. De asemenea, primesc propuneri din România pentru investiții în domeniul textilelor, de la oameni care au bani, dar nu au tehnologie sau oameni care să conducă o fabrică. Sper că în curând vom fi prezenți și în România. Am făcut deja cerere pentru deschiderea unei misiuni diplomatice în Bangladesh, care să ajute cele două țări să se apropie mai mult în domeniul afaceirilor, al investitorilor și să aducă investiții în ambele țări.

Jurnalist EcopoliticNews: Despre zona economică… Schimbul comercial bilateral din primele 8 luni a ajuns la 45 de milioane de dolari. Este o creștere bună, de aproximativ 70%. Cum susține ambasada dezvoltarea relațiilor economice?

Ambasador: Sunt foarte fericit să știu că în aceste opt luni schimbul comercial a avut un trend ascendent. În plus, anul trecut, exportul din Bangladesh în România a crescut cu 53% comparativ cu ultimul an financiar. Calculăm din iulie până în iunie. Prezența noastră ajută la creșterea comerțului.

Cum se întâmplă asta?

M-am întâlnit cu președinții și oficialii câtorva Camere mari. Dacă vă uitați la piața locală, aveți H&M, Zara, Mark & Spencer, Selgros și multe alte magazine. Acestea vând produse textile din Bangladesh. Dar majoritatea acestor produse nu este importată direct. Ele vin din Germania, de la oameni de afaceri din Germania, Olanda. Ei importă din Bangladesh și vând pe piața din România.

Cine are de câștigat de aici?

Oamenii lor de afaceri, nu oamenii de afaceri din România. Așa că le-am cerut, le-am zis… dacă oamenii voștrii de afaceri pot importa aceste produse, să aducă aceleași produse din Bangladesh aici, atunci oamenii voștri de afaceri vor avea de câștigat. Portul Constanța va fi folosit și va beneficia. Românii vor cumpăra aceleași produse la un preț mai mic. Românii vor avea de câștigat și, desigur, oamenii din Bangladesh vor avea de câștigat. Deci de ce să nu importați același produs direct din Bangladesh? După aceea, unii oameni de afaceri au venit la mine și mi-au spus că vor să viziteze Bangladesh, iar eu le-am făcut legătura cu cei din Bangladesh. Cred că asta a ajutat la creșterea afacerilor din partea Bangladeshului. Desigur, există posibilitatea ca oamenii de afaceri din România să dorească să exporte produse în Bangladesh. Atunci trebuie să viziteze Bangladesh, să cunoască piața din Bangladesh, să găsească oportunități să își mărească volumul afacerii. Există mult potențial, dar este nevoie de conexiuni, oamenii trebuie să se cunoască, afaceriștii trebuie să se cunoască. Așa poate pot crește afacerile celor două țări. Deci cred că în viitor oamenii de afaceri din România și Bangladesh își vor vizita reciproc țările și vor căuta oportunități de afaceri.

Jurnalist EcopoliticNews: Ați menționat anul 2021, un an care a marcat relațiile bilaterale cu ocazia vizitei ministrului de externe Abdul Momen, la invitația ministrului Bogdan Aurescu, reprezentând cel mai important contact la nivel înalt din ultimii 50 de ani dintre România și Bangladesh. Ce a urmat după vizită. Suntem pe un drum bun?

Ambasador: Este adevărat că a fost prima vizită la nivel de miniștri externi din ultimii 50 de ani. Este un punct de cotitură pentru relațiile noastre politice. Sigur că avem o relație foarte bună la nivel internațional. Ne sprijinim reciproc în multe domenii. În ceea ce privește relațiile bilaterale, acestea sunt foarte importante. Sunt foarte fericit că Guvernul Românei l-a invitat pe ministrul nostru de externe să viziteze România. În timpul acelei vizite s-au discutat foarte multe probleme pentru a dezvolta relațiile bilaterale, care sunt pe un drum bun. În foarte multe domenii, mai ales în cele ale pieței, economiei și universităților. În ceea ce privește studenții, înainte de 2021, 2020, nu exista nici măcar un student din Bangladesh în România. Poate doar unul sau doi, dar ei nu veneau direct din Bangladesh, ci din alte țări. Bangladeșienii care locuiau în alte țări mai veneau aici să studieze. Dar în 2021, dintr-o dată 175 de studenți au primit viza pentru România. În acest an numărul va fi sigur mai mare. Aștept datele oficiale de la ambasadă. Numărul ar putea fi mai mare de 300. Deci este foarte important pentru acest domeniu.

Am semnat un Memorandum cu Universitatea Politehnică pentru burse oferite studenților din Bangladesh.

Anul trecut, Guvernul României a oferit, de asemenea, burse pentru studenții din Bangladesh. Pentru acest an nu am încă numărul exact, dar unii au primit deja bursele. Voi afla mai târziu câți studenți au primit bursă. Am discutat cu cei de la Universitatea Babes Bolyay din Cluj-Napoca. Și ei vor oferi burse de studiu pentru Bangladesh. Dacă vom putea aduce mai mulți studenți în România, deoarece costurile sunt mai mici decât în alte țări din Europa, ar fi o oportunitate pentru studenții din Bangladesh să învețe limba română, cultura, ar fi o oportunitate pentru transformare culturală. Acesta este țelul meu, ca studenții din Bangladesh să vină aici și să învețe limba română și să dezvolte relațiile culturale. Ministrul de Externe de la noi l-a invitat pe cel român să viziteze Bangladesh, a avut posibilitatea să viziteze anula cesta, dar ne-a spus că nu poate anul acesta, ci ar putea la anul. Deci altept ca ministrul de Externe din românia să viziteze Bangladesh în următorii ani. Este pe lista mea să dezvolt relațiile bilaterale. Am vorbit deja despre faptul că afacerile merg tot mai bine.

După vizita ministrului de Externe, primarul Sectorului 3 din București a vizitat Bangladesh la invitația Dhaka South City Corporation. În timpul acelei vizite cei doi primari au semnat un Memorandum care are drept concept orașe înfrățite. Asta înseamnă că primarii vor coopera pe conceptul de orașe înfrățite. Și asta este important, se fac vizite și sper să continuăm așa și în viitor. Asta înseamnă că am putea reveni la relațiile politice pe care le aveam înainte și le putem dezvolta pe viitor.

Jurnalist EcopoliticNews: Ce alte proiecte ați putea menționa ca fiind reprezentative pentru Bangladesh în România, în domenii precum cultură, sănătate, politică?

Ambasador: Despre sectorul de investiții deja am discutat, dar aș vrea să menționez că unii bangladeșieni au început deja să investească în România. Știu cel puțin o companie care investește în sectorul IT. A investit deja 100.000 de euro pentru a deschide compania și va activa în domeniul IT. Multe alte companii cer informații despre cum să investească aici. Nu sunt companii mari, dar încep să caute oportunități să deschidă aici. În domeniul educației, așa cum am menționat, mulți studenți au început să vină aici, însă mulți vin pentru educație generală sau pentru domeniul ingineriei, economie, business, IT. În domeniul medicinei încă nu există interes pentru că durata studiilor este foarte mare, îția ia aproape 10 ani să devii medic. Nu este ușor, durează mult. În ceea ce privește cultura, s-au făcut progrese.

Când m-am întâlnit cu primarul Sectorului 2, am discutat aceste aspecte și el mi-a spus că dacă în București va veni vreun grup cultural din Bangladesh, el ne va pune la dispoziție un spațiu gratuit pentru un program cultural. Dar știți că în ultimii ani au fost probleme din cauza Coronavirusului. Au fost multe restricții re circulație și nu s-a putut face. Sper ca în viitor, grupuri culturale din Bangladesh vor veni aici. Din România au mers în Bangladesh 2-3 grupuri culturale și au organizat programe culturale împreună cu cei de acolo. Am vorbit cu ministrul Culturii din Romania și plănuim să semnăm un Memorandum denumit Cooperare Culturală între cele două țări. Lucrăm la asta. Sper ca în viitor să avem o colaborare instituțională în domeniul culturii.

Jurnalist EcopoliticNews: Ce este special la țara dumneavoastră, ce îi poate atrage pe români și pe cetățenii din Uniunea Europeană?

Ambasador: Știți chestiunea legată de muncă. Acesta nu este doar interesul Bangladeshului. Este interesul ambelor țări. De ce spun asta? După ce ați devenit membru al UE, România a devenit cunoscută ca o țară mai spre Vest, a intrat în rândul țărilor din Vestul Europei. Deci a devenit foarte atractivă ca piață de muncă. Industria, fabricile. Nu pot să își conducă fabricile…

Avem nevoie de voi…

Deci aveți nevoie de oameni.

Da.

Deci aduceți oameni din țările asiatice. Cel mai mult din țările asiatice precum India, Pakistan, Bangladesh, Nepal, Vietnam, Sri Lanka. Dar există diferențe între oamenii din Bangladesh și cei din alte țări asiatice. Cum știu asta? În timpul în care mi-am desfășurat activitatea aici, am întâlnit câțiva proprietari de fabrici. Toți sunt fericiți să aducă muncitori din Bangladesh. Toți au spus că aceștia sunt muncitori sinceri, nu beau, vin la timp la muncă, sunt foarte interesați să facă ore suplimentare pentru a câștiga mai mulți bani, astfel că nu trebuie să angajeze oameni în plus. Folosesc aceiași muncitori interesați de ore suplimentare și astfel își rezolvă problemele.

Asta de arată de ce numărul lor a crescut de la câteva sute la 10.000 într-un timp atât de scurt. Chiar și în acest an, așa cum am mai spus, pe 18 noiembrie se emiseseră deja 8.064 de vize. Cel puțin 4-5.000 de vize sunt în așteptare acum. Dacă am putea să le emitem la timp, probabil numărul ar ajunge la 12-13.000 într-un singur an. Nu este un număr mic. Se întâmplă asta pentru că patronii îi cunosc pe Bangladeșieni, le cunosc abilitățile și aduc tot mai mulți. Este interesant.

Să vă dau un exemplu. Aveți un șantier naval deținut de Guvern. Inițial se aduceau muncitori din țările asiatice. M-am întâlnit cu ei și le-am cerut… ok, mergeți în Bangladesh, luați interviuri practice muncitorilor de acolo. Dacă vă plac, recrutați-i! Inițial au mers în Bangladesh și au selectat 51 de muncitori. Ei lucrează acum pe șantierul naval. După câteva luni, mi-au cerut din nou viză pentru că au vrut să meargă în Bangladesh să selecteze și mai mulți muncitori. Asta înseamnă că sunt mulțumiți de bangladeșieni. Acum aduc tot mai mulți, toate companiile.

Mai știu o companie care activează în construcții în zona Sibiului. A adus deja 125 de muncitori și a mai selectat 600 și aproape în fiecare lună merge în Bangladesh pentru a aduce gradual muncitori. Este foarte simplu. Am menționat interesul economic, este în creștere. Dacca ne arată că afacerile și exporturile din ambele părți cresc. Apoi avem domeniul educației. Mulți studenți de-ai noștri habar nu au că în România pot învăța în limba engleză. Ei cred că se învață doar în română. Înainte să se înscrie la cursuri nu au idee. Deci numărul lor crește și cred că în viitor… chiar mâine mă voi întâlni cu recotrul Universității București pentru a discuta din nou. Încerc să mă întâlnesc cu rectorii mai multor universități. L-am întâlnit pe cel al Universității Româno-Americane. Anul trecut nu aveau nicio cerere din Bangladesh. Au avut doar doi studenți din bangladesh, unul a absolvit, altul e acum la master. Vice-rectorul mi-a spus că în acest au au primit 142 de cereri din Bangladesh. Nu exista nicio cerere și acum, dintr-o dată, sunt 142. L-am întâlnit pe rectorul Universității de Vest din Timișoara. Și ei au primit 600 de cereri. Este un semn că acest domeniu crește. În viitor veți vedea tot mai mulți studenți din Bangladesh în România. În domeniul culturii, după ce va trece Coronavirusul, sper că vom trece peste această perioadă și vom putea asista la transformări culturale, mulți oameni din Bangladesh vor veni, mulți deja au început să viziteze. Avem și domeniul turismului.

Anul acesta, doar eu am primit 10-12 oaspeți din Bangladesh aici, inclusiv ambasadori, prieteni. Toți au spus că nu aveau idee despre nivelul de dezvoltare al României. Toți sunt bucuroși să viziteze locuri din România. Asta înseamnă că avem nevoie de presă care să ne ajute să transmitem mesajul corect despre turism. Mulți turiști încep să vină aici. De asemenea, primesc cereri pentru viză de la oameni care vor să viziteze Bangladesh. Acum câteva zile, un grup de 7 turiști a cerut viză pentru Bangladesh. Cred că în viitor tot mai mulți oameni vor vizita România și Bangladesh.

Jurnalist EcopoliticNews: În concluzie, Excelență, vă rog să transmiteți un mesaj Românilor, în contextul a 50 de ani de relații diplomatice.

Mesajul meu este foarte clar. Trebuie să conectăm om cu om. Altfel nu ne vom putea cunoaște. Trebuie să ne îmbunătățim relațiile, din moment ce avem 50 de ani de diplomație. Nu ne vom uita niciodată vechii prieteni, sprijinul lor. În același timp, tânăra generație nu are informații despre Bangladesh și nici tânăra generație de la noi nu are informații despre România. Deci prezența noastră aici și în viitor prezența României în Bangladesh ar putea face ca oamenii să se cunoască, să creeze contacte și să avem împreună beneficii. Deci mesajul meu pentr oamenii de afaceri și pentru oameni în general este că trebuie să ne cunoaștem reciproc țările, să ne vizităm reciproc pentru a ne putea dezvolta cooperare în viitor.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare