Europarlamentarul Dacian Cioloş, preşedintele REPER, a declarat, luni, în exclusivitate pentru ECOPOLITIC, în cadrul conferinţei organizată de Asociaţia Studenţilor la Istorie „Dacia” a Universităţii Bucureşti cu titlul „Tineri în dialog cu democraţia”, că nu îşi explică numirea Ramonei Chiriac în fruntea listei PSD-PNL pentru europarlamentare, chiar dacă aceasta ulterior s-a retras, considerând că a fost o decizie „contra naturii”.
„Eu nu am înţeles ce căuta de fapt dânsa pe listă, pe lista a două partide care spun că sunt cele mai mari din România şi deci care ar fi trebuit să aibă rezerve de oameni în partide, oameni care să le reprezinte ideile şi viziunea. De ce a trebuit să aducă o doamnă care e un diplomat rezonabil? Eu o cunosc pentru că în 2016, ca prim-ministru, am desemnat-o consul al României în Germania, la Munchen. Dânsa e funcţionar european, reprezintă Comisia Europeană în România şi ar trebui să fie imparţială şi să rămână la nivelul de funcţionar. Dacă doreşte să facă politică se poate înscrie într-un partid, să candideze pe faţă şi asumat şi să lase deoparte responsabilitatea de funcţionar. Deci nu ştiu, mi s-a părut ceva contra naturii. Oricum, am observat faptul că două mari partide care au fuzionat, s-au comasat ca să ajute România la nivel european, nu sunt capabile să găsească un om sau o femeie în partid care să le reprezinte viziunea. Eu nu ştiu în continuare care e viziunea de fapt a acestei liste comasate PNL-PSD. Ele sunt formaţiuni pe două părţi diferite ale eşicherului politic, au făcut liste comune, ne arată nume comune acolo, dar nu ne arată un program, un proiect, o viziune”, a spus Cioloş.
El a arătat că „programul, proiectul, viziunea ar fi trebuit să fie reprezentat exact de cine e pus în capul listei, care să susţină aceste idei apoi în campanie”.
„Faptul că au adus pe cineva din exterior înseamnă că nu au viziune, nu au un proiect comun, nu au un program, ci vor doar să facă orice ca să atragă voturi. Iată că nu le-a ieşit, iar din punctul meu de vedere asta nu înseamnă democraţie, nu asta înseamnă să faci politică asumată”, a subliniat liderul REPER.