Fabrica de zahăr Luduş nu se mai închide; un grup de fermieri români au cumpărat-o de la proprietarul francez care dorea să o dărâme

Fabrica de zahăr de la Luduș (jud. Mureş) nu se mai închide. Reprezentanții unui grup de 400 de fermieri din Transilvania au reușit să preia fabrica, aflată în prag de închidere, în urma deciziei proprietarului francez, scrie ziarulunirea.ro.
Cultivatorii de sfeclă au convins grupul francez să le vândă pachetul majoritar de acțiuni.
„Datorită faptului că am semnat un contract de confidențialitate, nu putem vorbi prea multe. Primul pas e făcut, suntem pe un făgaș bun și fabrica din Luduș va fi repusă pe poziții, deci sperăm că, din toamna asta sau din primăvara anului 2023, cultivatorii din Luduș, Brașov, Cluj, Sibiu, să reînceapă cultura de sfeclă de zahăr. Prețul la sfeclă anul acesta e chiar foarte bun, sperăm să-l facem și mai bun, pentru că, ținând cont că noi, cultivatorii, vom fi și acționarii fabricii, ar trebui să ne mobilizăm și să facem zahăr pentru România”, a declarat fermierul sibian Teodor Aflat, reprezentantul grupului.
„Eu aș fi bucuros să se salveze fabrica: rămân locurile de muncă, rămâne fabrica de zahăr și ajungem să-l producem la noi în România. Mai multe nu pot spune pe moment. Până nu primesc un comunicat oficial și nu sunt chemat în ședință, nu mă pot pronunța dacă e cumpărată (fabrica) sau nu e cumpărată”, a spus liderul de sindicat din fabrică, Ioan Trif.
În urmă cu o săptămână, patronul francez al Fabricii de Zahăr din Luduș, compania Tereos România SA, afirma că va continua planul de lichidare și mai apoi de demolare a obiectivului, după ce statul român s-a retras din negocieri iar un alt cumpărător nu s-a găsit.

La începutul lunii, Sindicatul Liber Zahărul Luduș SA informează faptul că patronul francez al Fabricii de Zahăr din Luduș, compania Tereos România SA va continua planul de lichidare și demolare a obiectivului, după ce statul român s-a retras din negocieri iar un alt cumpărător nu s-a găsit.

„Astăzi, 28.09.2022, am fost anunţaţi că Tereos România SA îşi continuă planul de lichidare şi demolare a Fabricii de Zahăr de la Luduş, că Statul s-a retras şi în concluzie nu s-a găsit cumpărător”, a arătat atunci Sindicatul Liber Zahărul Luduş, într-un comunicat de presă transmis Agerpres.

Procesul de închidere a fabricii continua, în ciuda faptului că reprezentanți ai guvernului au promis în trecut că vor salva fabrica. În luna mai, prefectul județului Mureș, Mara Togănel, anunțase că Fabrica de zahăr din Luduș pe care vrea să o vândă compania franceză Tereos va fi cumpărată de statul român.

Anterior, la sfârșitul lunii mai, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) anunţa faptul că a avut întâlniri cu conducerea companiei Tereos România, pentru a prezenta echipa de negociere constituită şi pentru a stabili un calendar privind preluarea fabricii de zahăr de la Luduş de către statul român. Dar așa cum se întâmplă de fiecare dată la noi, statul nu a intervenit pentru a-i salva pe cei 153 de angajați.

Dacă până în anul 2021, zahărul obţinut din sfecla de zahăr cultivată în România a asigurat aproximativ 25% din necesarul de consum intern (din totalul de 500.000 tone zahăr/an), acum România va fi nevoită să importe mult mai mult zahăr. Și asta în contextul războiului dintre cele mai mari producătoare europene de produse agricole.

Sindicaliştii afirmau că, în plină criză alimentară şi cu un război la graniţă, România ar autoriza distrugerea unei fabrici funcţionale, precum şi producătorii de sfeclă de zahăr.

„Părerea noastră: suntem într-un război continuu de 32 de ani, război tăcut, pe care România îl pierde încet, cu bună ştiinţă, în favoarea speculanţilor şi aşa-zişilor investitori străini.

Nu mai avem mori pentru a produce făina, nu mai avem fabrici de ulei, nu mai avem rafinării, nu mai avem industrie. În locul industriei române s-au făcut mall-uri şi cartiere, în care să stăm şi unde să ducem banii câştigaţi tot de la investitorii străini, bani care pleacă din ţară, nu rămân în România.

În plină criză alimentară şi cu un război la graniţa de nord a ţării, autorizăm distrugerea unei fabrici perfect funcţională, cu angajaţi specializaţi pe industria zahărului şi producători de sfeclă performanţi. Vă rugăm, încă o dată, să găsiţi o soluţie pentru salvarea Fabricii de Zahăr de la Luduş”, se menţiona în comunicatul semnat de preşedintele sindicatului Liber Zahărul Luduş SA, citat de B1 TV.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare