Europarlamentarul Gheorghe Falcă susține că actuala coaliție de guvernare, PSD-PNL-UDMR trebuie să continue pentru a face reforma România. Aceasta cu toate că, aceeași coaliție este responsabilă pentru dezastrul în care ne aflăm, scrie b1tv.ro.
Gheorghe Falcă invocă, precum toți politicienii din PSD și PNL, nevoia de stabilitate politică pentru a implementa reformele, pentru a reduce deficitul și pentru a atrage fondurile europene. El a făcut aceste declarații într-o intervenție în emisiunea Politica Zilei, cu Ioana Constantin. Deși PSD și PNL, guvernează împreună din 2021 și sunt responsabile pentru deficitul uriaș și eșecul PNRR, europarlamentarul Falcă consideră că trebuie să primească credit în continuare.
Europarlamentarul a comentat o declarație a lui Crin Antonescu, candidatul PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale care spunea că o guvernare alături de USR nu ar fi fezbilă.
„Domnul Antonescu răspunde sincer la întrebarea dacă poate să schimbe Guvernul României. Un președinte poate să schimbe Guvernul României. Un candidat la funcția de președinte, sar peste adevărul constituțional, și începe să spună, dacă ajung președinte îl pun pe X premier, îl pun pe Y prim-ministru. Este un lucru fals.
Acum, întrebarea este dacă România după alegerile din 18 mai are nevoie de un conflict institutional între Președinția României și guvernul susținut de parlament? Trebuie să spunem că noi, cetățenii României ne-am dori să avem o dezvoltare mai rapidă, reforme mai rapide…”, a spus Gheorghe Falcă.
Corectat de realizatoarea emisiunii care i-a atras atenția că actualul guvern, același dinainte de alegeri, condus de Marcel Ciolacu, nu poate sau nu vrea să reformeze România, Gheorghe Falcă a încercat să evite un răspuns direct. El a vorbit despre obiectivele asumate de actuala guvernare, pentru care nu există nici o garanție că vor fi implementate.
„Aceste partide sunt alese de trei luni și au un mandat și de aceea, ieri la Cotroceni, când președintele interimar Bolojan ne-a chemat pe noi, europarlamentarii, am vorbit despre reformele necesare din PNRR, reformele necesare din OCDE, reformele care sunt trecute de Guvernul României la Bruxelles, generate de faptul că ni s-a permis să reducem deficitul în șapte ani”, a mai spus europarlamentarul PNL.
El a insistat pe nevoia de stabilitate politică, sintagmă prin care PNL a justificat încă din 2021, alianța cu PSD. De altfel, „stabilitatea politică” pare a fi termenul central al coaliției PSD-PNL-UDMR, deși nu garantează în nici un fel succesul guvernării. Dimpotrivă, am putea spune, având în vedere situația actuală.
„Punctul de vedere este simplu. Dacă vom continua cu conflicte instituționale, nu vom reuși să facem reformele și să aducem banii europeni și investițiile. Congresmanul care a condus delegația americană, în prima frază a vorbit de a întări relația cu Statele Unite și despre investiții americane în zonă, care înseamnă creșteri de venituri pentru cetățeni și o Românie mai puternică”, a mai spus Falcă.
În realitate, în ciuda a ceea ce susține Gheorghe Falcă, România nu are nevoie de neapărat de stabilitate politică cât de conducători responsabili și competenți. Iar exemplul cel mai la îndemână că așa stau lucrurile este țara vecină, Bulgaria. În ultimii ani, țara vecină a trecut dintr-o criză politică în alta. Doar în 2024 au avut loc două rânduri de alegeri parlamentare anticipate.
Cu toate acestea, autoritățile de la Sofia au reușit să țină deficitul bugetar sub control și, nu doar atât, ci fac demersuri pentru a adera la moneda unică europeană.
În schimb, România, o țară foarte stabilă politic din 2021, a ajuns la un deficit uriaș, de peste 8% și a eșuat în implementarea PNRR. Guvernul Ciolacu a reușit să atragă doar 14% din fondurile alocate, în condițiile în care programul se încheie anul viitor, în august. Acest lucru se datorează incapacității autorităților de la București de a implementa reformele asumate și de a susține investițiile pentru care au primit bani.
În prezent se caută soluții, în acord cu Comisia Europeană, pentru ca PNRR să fie modificat ca să poată fi cheltuită o sumă cât mai mare.