FDA: Vaccinurile anti-COVID-19 actualizate ar trebui să vizeze varianta JN.1 în campania din toamna anului 2024

Agenţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA) le-a recomandat vineri producătorilor de vaccinuri anti-COVID-19 ca noile seruri actualizate ce vor fi folosite în campania de vaccinare din toamna anului 2024 să vizeze varianta JN.1, care a fost dominantă la începutul acestui an, informează Reuters, conform Agerpres.

Avizul FDA este în concordanţă cu recomandările europene şi ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi a fost anunţat după ce consilierii agenţiei americane au susţinut miercuri, în mod covârşitor, ca vaccinurile actualizate să vizeze varianta mai veche JN.1 în detrimentul tulpinii mai noi KP.2.

Consilierii FDA au recomandat orientarea vaccinurilor actualizate spre tulpina mai veche deoarece aceasta este singura tulpină despre care Novavax – unul dintre producătorii de vaccinuri anti-COVID-19 – a anunţat că ar putea să o vizeze prin intermediul vaccinului său.

Într-un comunicat separat, un alt producător de vaccinuri, Moderna, a anunţat vineri că a depus o cerere de autorizare la FDA pentru serul său anti-COVID-19 care vizează tulpina JN.1.

Pfizer şi partenerul său, BioNTech, au spus că vor putea să livreze vaccinurile lor actualizate imediat după autorizarea acestora, în timp ce compania Moderna preconizează livrări începând din luna august.

Compania Novavax, care produce un vaccin considerat a fi mai tradiţional şi care se bazează pe proteine, a anunţat că se aşteaptă să fie pregătită pentru livrarea comercială a vaccinului său împotriva variantei JN.1 în Statele Unite în luna septembrie.

Cu toate acestea, rata de vaccinare anti-COVID-19 reprezintă un motiv de îngrijorare. Doar aproximativ 22,5% dintre adulţii din Statele Unite au primit un vaccin anti-COVID-19 în sezonul de vaccinare 2023-2024, potrivit datelor transmise de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) la începutul lunii mai.

Deşi JN.1 a fost tulpina dominantă în Statele Unite la începutul acestui an, „ea nu mai este la fel de prevalentă” şi reprezintă doar 3,1% dintre cazurile raportate în perioada de două săptămâni care se încheie pe 8 iunie, potrivit datelor publicate de CDC.

Se estimează că varianta KP.2 a reprezentat aproximativ 22,5% dintre cazuri în aceeaşi perioadă, în timp ce o altă variantă, KP.3, a devenit între timp dominantă, cu un procent de 25%.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare