Federatia „Solidaritatea Sanitară” a continuat protestele din Piața Victoriei

Federatia „Solidaritatea Sanitară” a continuat joi să protesteze în Piața Victoriei, pentru pentru susținerea respectării drepturilor legale și morale ale lucrătorilor din sănătate.

Sindicaliștii susțin că sistemul public de sănătate este victima unor inechități majore create atât de un cadru legislativ irațional cât și de indiferența guvernanților față de profesioniștii aflați în prima line a luptei împotriva pandemiei COVID-19 sau de atenția lor selectivă.

„Lucrătorii din sănătate retrăiesc o drama tradițională a acestui popor: în timp ce unii se sacrifică, alții culeg beneficii pe seama lor; în timp ce „soldații” aflați în prima linie cad la datorie, „generalii de mentenanță” își acordă medalii și privilegii„, spun protestatarii.

Principala revendicare a protestelor o constituie introducerea unor măsuri de protecție a lucrătorilor din sănătate, cei 86 de profesioniști decedați până acum la datorie dovedind situația dramatică în care se află această categorie de lucrători. Măsurile de protecție solicitate pentru profesioniști sunt completate de cele privind protecția pacienților, introducerea unui sistem „no-fault” de despăgubire a pacienților și a criteriilor raționale de alocare a resurselor existente constituind exemple în acest sens.

„Forma in extenso a revendicărilor, așa cum au fost transmise Guvernului și parlamentarilor, incluzând argumentele prezentate, poate fi găsită pe site-ul Protestului pentru susținerea respectării drepturilor legale și morale ale lucrătorilor din sănătate„, se precizează pe pagina de Facebook a Federației.

Protestele au continuat totodată în mai multe orașe ale țării.