Federaţia „Solidaritatea Sanitară” cere acordarea drepturilor salariale cuvenite profesioniștilor din sănătate

Consiliul de Coordonare al Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” din România (FSSR) întrunit în perioada 09-12.XII.2021, a evaluat situaţia profesioniştilor din sănătate constatând că, după aproape doi ani de luptă împotriva pandemiei, aceştia sunt în situaţia de epuizare profesională şi într-o stare accentuată de insatisfacţie faţă de nivelul recunoaşterii eforturilor şi sacrificiilor depuse de ei.

Având în vedere faptul că profesioniştii din sectorul public de sănătate constituie resursa esenţială în lupta dusă împotriva pandemiei, Consiliul de Coordonare al FSSR solicită guvernanţilor implementarea unui plan urgent de intervenţie în sprijinul lucrătorilor, acesta trebuind să includă şi recompensele legale.

Drepturile salariale legale ce trebuie acordate sunt:

I. Creşterea salariilor de bază ale lucrătorilor din sănătate conform nivelului prevăzut de legea 153/2017 pentru anul 2022

II. Raportarea tuturor sporurilor lucrătorilor din sănătate la salariile de bază în plată.

III. Plata gărzilor cu tariful orar al normei de bază.

Apreciem declaraţiile unor reprezentanţi ai Guvernului de-a acorda drepturile salariale meritate profesioniştilor din sănătate, acestea reprezentând o poziţionare publică mai adecvată contextului decât cea a guvernului anterior şi un răspuns firesc la multiplele forme de presiune exercitate de FSSR. Pentru a ne asigura că acordarea drepturilor salariale este transpusă de urgenţă în practică şi în mod adecvat, Consiliul de Coordonarea al FSSR solicită reprezentanţilor Guvernului organizarea de urgenţă a unei întâlniri cu reprezentanţii FSSR.

În acelaşi timp, Consiliul de Coordonarea solicită tuturor lucrătorilor din sănătate să continue sprijinirea FSSR în a determina guvernanţii să acorde drepturile salariale amintite prin intermediul formelor de acţiune specifice Protestului pentru drepturile neacordate. Declaraţiile publice ale noilor guvernanţi indică faptul că aceasta este o formă de presiune necesară. Dacă în final ea nu se va dovedi suficientă atunci protestul va fi mutat în stradă şi în spitale.

Consiliul de Coordonarea al FSSR consideră că acordarea drepturilor salariale amintite este doar unul dintre paşii necesari pentru a asigura refacerea energiei fizice şi psihice a profesioniştilor din sănătate, el trebuind suplimentat cu o serie de alte măsuri de sprijin care să includă, spre exemplu, posibilitatea lucrătorilor de a-şi lua concediile de odihnă (lăsată acum la bunăvoinţa angajatorilor de legislaţia stării de alertă), recunoaşterea COVID-19 ca boală profesională, evaluarea riscului de epuizare profesională şi asigurarea intervenţiilor de sprijin necesare, instituirea unor forme speciale de recunoaştere şi recompensă a sacrificiilor profesioniştilor din sănătate.

Consiliul de Coordonarea aminteşte guvernanţilor că Federaţia „Solidaritatea Sanitară” şi-a onorat constat angajamentele şi obligaţiile pe care le are în calitate de federaţie sindicală reprezentativă la nivel de sector sanitar, dovedindu-se un partener social de încredere. Suplimentar, FSSR este singura organizaţie sindicală care a intervenit activ în monitorizarea impactului COVID-19 asupra lucrătorilor din sănătate, construcţia unor instrumente publice de evaluare a riscului de epuizare profesională, desfăşurarea unor cercetări relevante în această perioadă, având capacitatea şi competenţele necesare pentru a sprijini instituţiile statului în demersurile dedicate profesioniştilor din sănătate.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare