Federația ‘Solidaritatea Sanitară’ susține salarizarea suplimentară în funcție de performanță, dar nu forma propusă de Ministerul Sănătății

Federația ‘Solidaritatea Sanitară’ din România (FSSR) susține principiul salarizării suplimentare în funcție de performanță în domeniul medical și consideră că forma propusă de Ministerul Sănătății este eronată.

‘Federația ‘Solidaritatea Sanitară’ din România (FSSR) susține principiul salarizării suplimentare în funcție de performanță, aceasta fiind o solicitare adresată în mod constant tuturor guvernelor din ultimele decenii. Susținerea acestui principiu este demonstrată și de proiectul noii legi a salarizării, elaborat împreună cu reprezentanții Ministerului Sănătății și cei ai celuilalt partener de dialog social reprezentativ la nivel de sector sănătate, care conține o importantă dimensiune a salarizării suplimentare în funcție de performanță, ce vizează toate categoriile de angajați din sănătate. FSSR nu susține proiectul de lege lansat în dezbatere publică de Ministerul Sănătății în aceste zile deoarece el a fost elaborat cu încălcarea flagrantă a prevederilor legale și contractuale în materia salarizării și nu îndeplinește condițiile minime ale principiului salarizării suplimentare în funcție de performanță’, se arată într-un comunicat transmis, marți, de FSSR.

Potrivit sursei citate, din perspectiva condițiilor de formă, procedura utilizată de Ministerul Sănătății în elaborarea acestui proiect de lege încalcă regulile dialogului social, o serie prevederi legale și prevederi exprese și imperative ale contractului colectiv de muncă.

‘Dincolo de faptul că organismele profesionale nu au competență legală în materia salarizării (deoarece asta ar însemna să aibă și dreptul la organizarea protestelor), neputând fi singurele consultate, unul dintre ele negând existența vreunei consultări pe această temă (ceea ce ne conduce la ideea unei note de fundamentare false), stă obligația Ministerului Sănătății de a negocia cu cele două federații sindicale reprezentative la nivel de sector elaborarea oricărui proiect de act normativ privitor la salarizare. Federația ‘Solidaritatea Sanitară’ din România nu a participat la nici o negociere pe tema acestei inițiative legislative, fapt care o face anulabilă din perspectiva încălcării unor prevederi legale și contractuale exprese’, se mai arată în comunicat.

Conform sursei citate, Federația ‘Solidaritatea Sanitară’ din România a inițiat un grup de lucru pentru elaborarea unui proiect de act normativ alternativ, care să respecte principiile salarizării suplimentare în funcție de performanță și să fie coerent cu actele normative în vigoare.

‘Dată fiind intenția Ministerului Sănătății de a utiliza o serie de criterii profesionale suplimentare în evaluarea performanței față de cele specifice legislației salarizării, considerăm relevantă expertiza organismelor profesionale în domeniul selectării acestor categorii de criterii adiționale și a procedurilor de evaluare a lor. În acest scop, Federația ‘Solidaritatea Sanitară’ din România invită public organismele profesionale la o acțiune comună, menită să genereze un sistem de evaluare a performanței bazat pe criterii relevante și proceduri obiective, el trebuind să fie referința în materia salarizării în funcție de performanță’, se menționează în comunicat.

Sursa: AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare