Deși Guvernul consideră că a făcut concesii fermierilor și transportatorilor, problemele sunt departe de a fi rezolvate. Adevărata listă de revendicări, trimisă de cei aflați în stradă, la proteste, și nu de organizațiile fermierilor care nu reprezintă pe nimeni, arată, de fapt, că deciziile politice ale Executivului i-au falimentat pe agricultori. Implementarea cererilor acestora, absolut fundamentate, ar mai putea salva ceva din agricultura țării, scrie national.ro.
„Protestatarii, fermieri și transportatori, au trimis lista oficială de revendicări atât către premier și Parlament, cât și către partidele politice din România. În ceea ce îi privește strict pe agricultori, rezolvarea problemelor semnalate de aceștia și aplicarea soluțiilor cerute ar însemna ca Guvernul să prioritizeze, în al 12-lea ceas, agricultura românească și securitatea alimentară a țării.
O solicitare vitală pentru agricultură este și relansarea producției de fertilizanți pe piața internă, reglementarea acestei piețe și acordarea de facilități producătorilor din partea statului român. ”Producția națională de fertilizanți (pesticide – erbicide, îngrășăminte foliare (lichide), insecticide, raticide.) este instabilă. Este necesar ca statul român să găsească soluții pentru relansarea producției de fertilizanți în țară, investiții în cercetare și reglementarea pieței”, arată fermierii.
Fermierii protestatari mai cer Guvernului să acorde sprijin agricultorilor în cazul în care aceștia intră în insolvență, ca urmare a situației generată de implementarea politicilor europene de sprijin a Ucrainei, care au avut impact negativ asupra agricultorilor români.
”Falimentul în lanț a multor agricultori români pune în pericol siguranța alimentară. În condițiile în care starea în care se găsesc aceștia în prezent se datorează în mare parte politicilor implementare de statul român, politici care au avut un impact negativ asupra agricultorilor, statul român trebuie să le ofere sprijin și protecție”, au transmis fermierii.
De asemenea, printre revendicări se mai află eliminarea accizei la motorina folosită în agricultură direct de la pompă, introducerea de taxe vamale și TVA asupra produselor provenite din Ucraina, introducerea TVA la produsele agricole importate din Republica Moldova, încurajarea, prin facilități fiscale și suport financiar de dezvoltare, a fabricilor de procesare în zone preponderent agricole, pentru a procesa produsele obținute, și scutirea de TVA la comercializarea inputurilor pentru agricultură”, scrie national.ro.